Jari Nyman kokee, että hänen espanjankielestään ja maan kulttuurin tuntemuksestaan hyötyvät eniten nuoret. Siis he, jotka Jaria myös eniten tarvitsevat.
Olin jonkin aikaa suomalaisen koulun hallituksessa ja näin ja koin kaikennäköistä, mitä nuorille ja heidän perheilleen tänne tullessa tapahtuu ja miten he kokevat rannikolle tulon. Joskus eteeni tuli hyvinkin surullisia tapauksia. Monet olettavat, että elämänmuutos ja muutto Suomesta karistaa ongelmat matkan varrella, mutta monesti näin ei käy, vaan usein ongelmat juuri eskaloituvat tai uusia juttuja pulpahtaa esiin. Koen, että me kaikki ansaitsemme hyvän ja onnellisen lapsuuden, jota voimme vanhempana muistella hymyssä suin.
Fuengirola Lions -rullakiekkoseurassa olen johtoryhmän ja valmennustiimin kanssa koittanut, että kaikki ovat aina tervetulleita riippumatta taustasta, iästä, sukupuolesta, uskonnosta, ihonväristä, kansalaisuudesta tai kiekkokokemuksesta tai muusta. Me tavallaan luomme sellaisen turvallisen paikan, jossa ei tarvitse miettiä muita juttuja tai ongelmia. Jokainen otetaan vastaan sellaisena kuin on.
Monesti kieli- ja kulttuurimuuri aiheuttaa sen, ettei ole helppo lähteä harrastamaan jotakin uutta, uudessa maassa. Tämän kynnyksen madaltaminen on tärkeää.
Rullakiekko ei ole harrastus, jota juurikaan kukaan suomalainen rannikolle muuttava olisi aikaisemmin harrastanut, mutta Suomi jääkiekkomaana luo luontaisen kiinnostuksen lajiin.
Mikä sinut toi Aurinkorannikolle?
Muutin aikoinaan vuonna 1986 vanhempieni ja nuoremman veljeni kanssa Aurinkorannikolle isän terveyssyistä.
Mitä uutta olet tuonut Aurinkorannikon asukkaille?
Ehkäpä tavallaan tämän rullakiekon ja siinä organisoidun kansainvälisen seuratoiminnan. Nuorille on tärkeää kuulua johonkin ryhmään ja meidän ryhmä on kaikin puolin hyvä ja turvallinen. Monet tulevat jopa pari tuntia ennen omia treenejä hallille viettämään aikaa ja vain olemaan kavereitten kanssa. Sosiaaliset taidot ja kielitaito paranevat kaikilla.
Miten päädyit vetämään Fuengirola Lionseja?
Itse aloitin sattumalta rullakiekon pelaamisen vuonna 2011, kun Suomi oli juuri sinä keväänä voittanut jääkiekon maailmanmestaruuden. Minulla ei ole minkäänlaista jääkiekkotaustaa. Silloinen Fuengirolan kaupungin urheilutoimen johtaja Pedro Cuevas sanoi, että jos perustetaan Fuengirolaan rullakiekkoseura niin saadaan ilmaiset vuorot. Aluksi meitä oli vain 8+2, mutta pikkuhiljaa alkoi sana kiirimään ja sen jälkeen on kasvu jatkunut tähän päivään asti.
Oletko ollut vastaavissa tehtävissä Suomessa ja miten se eroaa Espanjasta?
Asuin Suomessa vain lapsena ja armeija-aikana.
Onko Aurinkorannikko avannut sinulle uusia mahdollisuuksia?
Aurinkorannikko on mahdollisuuksia täynnä ja täällä tapaa paljon erilaisia ihmisiä, mikä rikastuttaa kokemuksia.
Mitkä koet tämänhetkisen työsi suurimmiksi haasteiksi?
Suurena haasteena on pelaajien suuri lukumäärä ja niiden kierto. Ehkä noin 40 prosenttia pelaajista lähtee pois joka vuosi ja jopa kesken kauden.
Toisen suuren haasteen muodostaa treeniaikojen organisointi niin suurelle määrälle eri-ikäisiä ja -tasoisia pelaajia.
Tarvittaisiin oma halli.
Kuitenkin on hienoa nähdä, kuinka kaikki ovat mielellään mukana ja meillä on erittäin aktiivinen yhteisö, jossa osallistutaan vapaaehtoisesti seuran erilaisiin juttuihin.
Mitä sinulla on juuri nyt meneillään?
Tällä hetkellä meillä on kolme harjoittelijaa Suomesta. Sitten ovat kaikkien kymmenen joukkueen peluuttaminen, logistiikka, pelipaidat, treenit, valmennuksen organisointi, tulevien turnausten ja muiden tapahtumien suunnittelu ja toimeenpano.
Kaikennäköistä juttua siis on!
Kuka? Jari Nyman
Missä asut? Torremolinosissa
Mistä olet kotoisin? Espoosta
Mikä on ammattisi? Yksityisyrittäjä
Mistä sinut tunnetaan? Fuengirola Lions -rullakiekkoseurasta
Teksti Toimitus