SE 117/2005

Vesipula uhkaa – kuivinta 60 vuoteen

Huhtikuun loppuun päättynyt viiden kuukauden aikajakso oli Espanjassa kuivin sitten vuoden 1947.

Kesätietoa turistille

Aurinkorannikoltakin löytyy suomalaisia, jotka ovat ensimmäistä kertaa Espanjassa.

Interaktiivinen musiikkimuseo

Mimmassa ei ole koskaan hiljaista ja näyttelyesineisiin pitää koskea.

[toggle title=”Pääkirjoitus: Tärkeät isovanhemmat”]

Länsimaissa ollaan tällä hetkellä äärettömän huolissaan suurten ikäluokkien siirtymistä eläkkeelle. Syntyvyys on pitkään ollut niin alhainen, että jo vuonna 2010 sekä Suomessa että Espanjassa tulee olemaan enemmän eläkeläisiä kuin työikäisiä ihmisiä. Espanjassa hallituksen juuri tekemä maahanmuuttajien massiivinen laillistaminen on yksi tapa saada maahan lisää eläkkeenmaksajia, tai tämä ainakin oli tarkoitus.

Espanjassa kuitenkin ikäihmisiä tunnutaan arvostettavan enemmän kuin pohjoisemmissa Euroopan maissa. En ole ikinä kuullut ikäisteni espanjalaisten pohtivan, miten tulemme maksamaan vanhempiemme eläkkeet. Isovanhemmista iloitaan, he ovat täällä tärkeä osa perheen elämää. Lähes poikkeuksetta espanjalaiset ystäväni turvautuvat isovanhempiin mitä erilaisimmissa asioissa. Nuorten perheiden elämä on Espanjassa tätä nykyä aivan yhtä kiireistä kuin Suomessa, vanhemmat käyvät työssä ja lastenhoidon järjestäminen on usein hankalaa. Kuumeinen lapsi on jokaisen työssäkäyvän vanhemman painajainen ja kuinkahan usein mummo tai vaari pelastaa tilanteen. Koulubussilta lapsia haettaessa tai heitä sinne aamulla viedessä on melkein enemmän isovanhempia kuin kiireisiä, työssäkäyviä eläkkeenmaksajia.

Koska isovanhemmat ovat lapsenlapsille korvaamaton tuki elämän eri vaiheissa, heitä tulee myös muistaa. Tästä syystä eräät espanjalaiset koulut järjestävät joka vuosi nk. isovanhempien päivän, jota oppilaat hartaasti valmistelevat viikkotolkulla. Se on päivä, jolloin isovanhempia juhlitaan, aivan kuin äitejä äitienpäivänä ja isiä isäinpäivänä. Isovanhempia varten järjestetään kouluissa tarjoilua, heille kirjoitetaan runoja ja kirjeitä, heille esitetään teatterikappaleita, tanssia, karatetunnilla saatua oppia… näin he pysyvät mukana lastenlastensa jokapäiväisessä elämässä ja pääsevät näkemään, millaisessa ympäristössä ja kenen seurassa rakkaat lapsenlapset päivänsä viettävät. Olisikohan tälle idealle käyttöä Suomessakin?

Toimituksemme on suljettuna lomien vuoksi 25.6.-25.7. Seuraava Suomalainen Espanjassa -lehti ilmestyy 15.9. Olé-lehti ilmestyy kesällä seuraavasti: 3.6., 5.8. ja 2.9. Suomen tilaajilla se on noin kymmenen päivää ilmestymisen jälkeen. Seuraava Suomalainen Espanjassa-lehti ilmestyy 15.9.

Toivotamme kaikille lukijoillemme ja avustajillemme erittäin aurinkoista kesää sekä Suomessa että Espanjassa.

Katia Westerdahl
[/toggle]

[toggle title=”Sisällysluettelo”]

1 Vesipula uhkaa – kuivinta 60 vuoteen
3 Pääkirjoitus: Tärkeät isovanhemmat
3 Juhlavuosi Olé-kustannuksessa
4 Letizia on raskaana
5 Espanjalaisfutarit ansaitsevat eniten
6 Vuoden 2005 Suomalainen Espanjassa on Pentti Tuisku
7 Kolmen sodan lentäjä
8 Vesipula uhkaa
9 Kuinka säästää vettä?
11 Espanjan Asuntopörssi
18 Kesätietoa turistille
20 Suojaudu haitallisilta säteiltä!
21 Tärkeät aurinkolasit
22 Ei kukkia Josélle
24 Hannu Hallamaan juhlissa
25 Nuoret perheet lomailevat Costa Blancalla
26 Työharjoittelussa Espanjassa
27 Interaktiivinen musiikkimuseo
28 Yritysuutisia
29 Oman kullan kimallus
30 Kirsi Villikan suomalaisespanjalainen yrittäjäperhe

[/toggle]