SE 150/2009

Espanja sekosi lumesta

Kylmä ja luminen sää aiheutti ongelmia ympäri Espanjaa.

Málaga tarvitsee verenluovuttajia

Málagan verivarastot ehtyvät ehtymistään.

Priego De Cordoba

Kaunis kaupunki on kuukauden retkikohde.

[toggle title=”Pääkirjoitus: Johan on markkinat!”]

Mikään talousguru en ole, mutta sen verran ymmärrän, että tämänhetkinen maailmantalous on hyvin pitkälle riippuvainen siitä, kuinka paljon rahaa on liikkeessä. Kuluttaa pitäisi, lamasta huolimatta. Mikäli kiristät kukkaronnyörejäsi ja pihtaat hankinnoissa, ruokit lamaa.

Ymmärrettävästi asuntolainojen ja työttömyyden kanssa painivaa lapsiperhettä on vaikea motivoida kuluttamaan, kun rahaa ei kertakaikkiaan ole, ehkei edes perustarpeisiin. Suomessa tilanne ei liene niin huono kuin Espanjassa, mutta hyvää ei sielläkään enteillä.

Espanjan markkinoilla on perinteisesti suhtauduttu ynseästi eläkeläisten ostovoimaan. Heidät on mielletty niin pienituloisiksi, että eläkeläisiä ei oikeastaan ole kuluttajina otettu kovinkaan vakavasti. Vielä, kun suomalainen kielitaidoton eläkeläinen on toivonut saavansa palvelua liikkeessä, hänet on suurinpiirtein katsottu sieltä ulos. Toiset ovat markkinat nyt.

Nyt suomalainen, hyvätuloinen eläkeläinen onkin Espanjassa kingi! Empä usko, että täkäläiset pienyrittäjät enää kauaa katselevat suomalaiseläkeläistä nenänvartta pitkin. Taloudelliset tosiasiat alkavat nimittäin pikkuhiljaa selvitä täällä, nuoremmillekin. 9-vuotias tyttäreni pyysi minulta kahta euroa eräänä arkiaamuna ja valittelin, ettei minulla ollut sillä hetkellä kotona yhtään rahaa. Kello oli seitsemän aamulla ja motivaationi lähteä pankkiautomaatille hyytävän kylmässä säässä oli nollan alapuolella. Tyttö kuitenkin tyytyi tilanteeseen, ja kun ihmettelin, että eikö hän sitten rahaa tarvinnutkaan, sain vastaukseksi, että eihän sinulla voi ollakaan rahaa, nythän on talouskriisi. En siis joutunut pimeää ja kylmää uhmaamaan korttini kanssa. Aina löytyy jotain positiivista!

Katia Westerdahl
[/toggle]

[toggle title=”Sisällysluettelo”]

3 Pääkirjoitus: Talouskriisi
3 Málaga tarvitsee verenluovuttajia
4 Housuasuinen puolustusministeri Carme Chacón
5 Espanja sekosi lumesta
6 Pääministeri: Valoa tunnelin päässä
7 ”Paperittomien” joukko pieneni
8 Costa Blanca -uutiset
11 Costa del Sol -uutiset
14 Espanjan Asuntopörssi
20 Club Finlandia Golf täytti 20 vuotta
22 Gallup
23 Muissa lehdissä
24 Lukijalta
25 Menovinkit
26 TVfinland
30 Matkalla: Vihreän kullan kaupunki

[/toggle]