SE 155/2009

Ulkosuomalaisten eläkeläisten olosuhteita setvitään

Postitettuun Kelan kirjeeseen on vastattava kolmen kuukauden sisällä.

Pikavipillä maksetaan nyt ruokalasku

Äkillinen taloudellinen ahdinko voi yllättää perheen tai pienyrittäjän.

Marbella selvittää sotkujaan

Jesús Gil jakoi Marbellaan laittomia rakennuslupia.

[toggle title=”Pääkirjoitus: Syksy saapui, arki alkoi”]

Lukuvuosi 2009/10 on juuri alkanut Espanjassa, ja jälleen maan koulusysteemi saa kuulla kunniansa. Vertailussa kaikki muut Euroopan maat Portugalia lukuunottamatta päihittävät Espanjan mennen tullen.

Kun viimeinen Pisa-tutkimus julkistettiin, Espanjan silloinen opetusministeri Maria Jesús San Segundo vieraili Suomessa. Ministerin tarkoituksena oli tutustua Suomen erinomaiseen koulusysteemiin ja ottaa siitä oppia. Ainoa asia, minkä nykyinen ex-ministeri sai irti vierailusta (lohen erinomaisuuden lisäksi) oli se, että Suomessa satsataan koulutukseen enemmän rahaa kuin Espanjassa.

On totta, että koulutukseen suunnataan Suomessa paljon enemmän määrärahoja kuin Espanjassa. Nyt, kun maassa puhutaan jo verojen nostamisesta talouskriisin aiheuttamien sosiaalikulujen peittämiseksi (hallitus kaavailee ALV:in nostamista 18 prosenttiin), on ehkä turhaa alkaa penätä enempää rahaa opetukseen, ainakaan nykyiseltä hallitukselta.

On kuitenkin olemassa yksi sangen yksinkertainen asia, mikä on toteutettavissa kaikissa Espanjan kouluissa ilman pennin hyrrää: 45 minuutin oppitunti ja sen päätteeksi 15 minuutin välitunti.

Olen varma, että Suomesta tuttu järjestelmä on juuri sitä, mitä tässä maassa tarvittaisiin. Espanjalaiset koululaiset saattavat joutua istumaan pulpeteissaan oppitunti toisensa jälkeen jopa neljä tuntia yhtämittaa – ja mitä heikommat tulokset maa saa Pisa-tutkimuksissa, sitä innokkaammin maassa puhutaan oppituntien lisäämisestä. Eikö kenenkään mielessä todellakaan ole käynyt, että ongelma voi olla juuri päinvastainen?

Katia Westerdahl
[/toggle]

[toggle title=”Sisällysluettelo”]

3 Pääkirjoitus: Syksy saapui, arki alkoi
3 Ulkosuomalaisten eläkeläisten olosuhteita setvitään
4 Fuengirolan tukipilari Esperanza Oña
5 Espanja valmistautuu EU:n puheenjohtajuuteen
6 Telefonica ja China Unicom kimppaan
7 Julkisille paikoille kaavaillaan tupakointikieltoa
8 Pikavipillä maksetaan nyt ruokamaksu
9 Costa Blanca -uutiset
12 Costa Del Sol -uutiset
16 Espanjan Asuntopörssi
22 Marbella selvittää sotkujaan
23 Midasmobile panostaa edullisiin ulkomaanpuheluihin
24 Menovinkit
26 TVfinland
30 Matkalla: Jerez on Tío Pepen koti

[/toggle]