SE 197/2013

Radio Finlandia ei sulkulistalla

Yhteisöllisesti tärkeät radiokanavat saavat jatkaa.

Nopeusrajoitus löyhenee moottoriteillä

120 kiometrin tuntivauhti on korotettu 130 kilometriin tunnissa.

Lääkärin yöpalvelu saa jatkoa

Mijas Pueblossa yölääkäripalvelut saavat jatkoa.

[toggle title=”Pääkirjoitus: Neuvottelukunta ja kriisiryhmä”]

Aurinkorannikolla on jo vuosia toiminut Aurinkorannikon yhdistysten neuvottelukunta, josta yleisellä tasolla kuitenkin tiedetään kovin vähän. Todiste tästä tietämättömyydestä löytyy esimerkiksi sivun 19 gallupista, jossa arvellaan neuvottelukunnan toiminnan liittyvän jotenkin hätävalmiuteen Espanjassa. Näinhän ei suinkaan ole. Neuvottelukunnan toiminnasta voitte lukea lisää sivulta 5.

Aurinkorannikolla ei – kuten ei myöskään Costa Blancalla – ole olemassa minkäänlaista vapaaehtoisuuteen perustuvaa, suomalaista hätä- tai kriisiapua antavaa ryhmää, joka toimisi missään yhteistyössä maan viranomaisten kanssa. On hyvä erottaa toisistaan ihailtava vapaaehtoistyö, jossa apua tarvitsevaa lähimmäistä autetaan omin keinoin ja kustannuksin, sekä viranomaisten harjoittama, virallinen ja oikea pelastus- ja kriisiapu. On muistettava Espanjan viranomaisten ensisijainen rooli Espanjan maaperällä.

Kriisin sattuessa ainoastaan Suomen suurlähetystö, Suomen virallisena edustajana Espanjassa, toimii tarvittaessa yhteistyössä Espanjan viranomaisten kanssa. Espanjan viranomaiset eivät asioi virallisella tasolla muiden kuin toisten maiden viranomaisten kanssa, vaikka kiinnostuneille toiminnastaan kertovatkin mielellään. Vapaaehtoistyön tulisikin rajoittua lähinnä tulkkaukseen, joka taas edellyttää haastavassa tilanteessa erinomaista kielitaitoa. Näiden auttajien, joista varmasti jokainen ansaitsisi mitalin, tekemää vapaaehtoista työtä ei kuitenkaan voi rinnastaa viranomaistoimintaan. Tällainen toiminta on täysin yksityistä ja vapaaehtoisuuteen perustuvaa niin kauan, kun espanjalaisviranomaiset eivät päätä palkata toimeen suomenkielistä henkilöä.

On hieno asia, mikäli suomalaisten perustama vapaaehtoisryhmä onnistuu tavoitteessaan saada 112-hätäpuhelimeen suomenkielinen henkilö, kuten eräs gallupkyselyyn vastannut henkilö arveli. Näin ei kuitenkaan vielä ole. Espanjassa on olemassa poliisi- ja pelastusviranomaisten lisäksi vain yksi virallinen ryhmä, Punaisen Ristin lisäksi, joka saattaa antaa apua suuren kriisin kohdatessa. Tämä ryhmä on nimeltään Protección Civil. Siihen kuuluvat henkilöt saavat tehtävään koulutuksen ja sen tarkoitus on täydentää Punaisen Ristin toimintaa.

Katia Westerdahl
[/toggle]

[toggle title=”Sisällysluettelo”]

3 Pääkirjoitus: Neuvottelukunta ja kriisiryhmä
3 Helvelahti jäähylle suomalaisesta koulusta
4 EU-tuomioistuin tyrmäsi Espanjan pikahäätölain
5 Neuvottelukunta suunnittelee Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlaa
6 Radio Finlandia ei radiokanavien sulkulistalla
7 Nopeusrajoitus löyhenee moottoriteillä
8 Argentiinalaispaaville lämmin vastaanotto Espanjassa
9 Alueuutiset: Mijas
10 Alueuutiset: Fuengirola
12 Alueuutiset: Benalmádena
14 Alueuutiset: Torremolinos
15 Alueuutiset: Costa Blanca
16 Rannikon palvelut
18 Jazz-muusikko löysi saksofonin mentävän aukon Fuengirolasta
19 Brita Skylark konsertoi Fuengirolassa
20 Lukijapostia
21 Espanjan Asuntopörssi
26 Menossa mukana
28 TVfinland
30 Matkalla: Sierra Nevada on koettava kerran elämässä

[/toggle]