SE 202/2013

Muutoksia asukkaaksi kirjautumiseen

Asukkaaksi kirjautuminen hoidetaan kaupungintalolla.

Piraattikauppiaat tarkempaan syyniin

Benalmádena haluaa kitkeä piraattikauppiaat kaupungista.

Granadan rannikon aarre

Almuñécar hurmaa puhtailla rannoillaan ja historiallaan.

[toggle title=”Pääkirjoitus: Espanjassa kasvaneet suomalaislapset voimavara Suomelle”]

Oppilaaksi ottaminen on ikuisuuskysymys Aurinkorannikon suomalaisen koulun historiassa. Koulun johtosäännössä sanotaan koulun olevan tarkoitettu tilapäisesti Espanjassa oleskeleville lapsille ja näin asian tiettävästi tulkitsee myös OKM. Kannanotossaan suomalaisen koulun tilanteeseen myös ministeri Kiuru tuntui olevan sitä mieltä, että Espanjassa vakituisesti asuvien suomalaislasten kuuluisi hakeutua paikallisiin kouluihin.

OKM:n raportissa, joka on antanut odottaa itseään yli kaksi vuotta, otetaan kantaa tähän kysymykseen. Kiistaton tosiasia on, että suomalaisessa koulussa opiskelee lapsia, joiden kotimaa on Espanja. Mikäli ministeriö selvitystyössään katsoo, että koulu on hakenut ja saanut aiheettomasti valtion tukea näistä lapsista, vahinko koulun taloudelle tulee olemana melkoinen.

Mikäli näin todella käy, vahinko ei kuitenkaan koske ainoastaan koulun taloutta vaan koko suomalaista siirtokuntaa Aurinkorannikolla, jossa koulu sijaitsee. Koska johtosääntö todella sanoo näin, koulun kannatusyhdistyksen uuden hallituksen tulisi mitä pikemmin istua OKM:n edustajien kanssa saman neuvottelupöydän ääreen ja katsoa, miten tuo johtosäännön kohta saataisiin muutettua.

Suomalaista alkuperää oleva lapset, jotka opiskelevat suomalaisessa koulussa, ovat tulevaisuudessa valtava voimavara Suomelle. Hyvin todennäköisesti jotkut näistä nuorista asettuvat aikanaan asumaan Suomeen. Sekä espanjan että suomen kielen, kulttuurin ja tavat osaavina nämä nuoret tulevat olemaan kultaakin kalliimpia monelle monikansalliselle yritykselle ja jopa maan diplomaattiedustukselle.

Se, että jotkut heistä aikanaan syntyivät Espanjassa tai se, että he eivät ehkä koskaan ole asuneet Suomessa, ei tee heistä vähemmän suomalaisia kuin tovereistaan, jotka oleskelevat Espanjassa lyhyemmän ajan. Mikäli heidän oikeutensa koulunkäyntiin ovat erilaiset siksi, että he eivät ole Suomessa kirjoilla tai heidän vanhempansa ovat yleisesti verovelvollisia Espanjassa, ministeriö ja kannatusyhdistyksen hallitus selvittäkööt parhaan ulospääsyn ongelmasta niin, että lasten koulunkäynti turvataan.

Katia Westerdahl
[/toggle]

[toggle title=”Sisällysluettelo”]

3 Pääkirjoitus: Espanjassa kasvaneet suomalaislapset voimavara Suomelle
3 Yliopistojen työharjoittelijoista maksetaan sosiaaliturvamaksu
4 Kylmä maa houkuttaa sittenkin
5 Suomi-Seura kutsuu tukemaan ulkosuomalaistyötä
6 Suomalaisen koulun uudet tilat käyttöön
7 Galician junaonnettomuus puhuttaa edelleen
8 Prinsessa Cristina muuttaa Sveitsiin
9 Alueuutiset: Mijas
10 Alueuutiset: Fuengirola
12 Alueuutiset: Benalmádena
14 Alueuutiset: Torremolinos
15 Alueuutiset: Costa Blanca
16 Rannikon palvelut
18 Kansainvälistä keittiötä ja laatuviinejä suomalaisella otteella
20 Lukijapostia
21 Espanjan Asuntopörssi
26 Koulun uuden hallituksen tavoitteena koulumaksujen alentaminen
28 Menossa mukana
30 Matkalla: Granadan rannikon aarre Almuñécar

[/toggle]