SE 254/2016

SE 254/2016

SE 254/2016

NIE-todistus ei enää vanhane kolmen kuukauden päästä myöntämisestä

Naistenpäivän tapahtumalla kerättiin 2200 euroa Naisten Pankille

Aurinkorannikon suomalaiset juhlivat ammatin 73 kehitysmaan naiselle

CAC Mijas – suuria taiteilijoita pienessä kylässä

Mijas Pueblon taidekeskuksessa esillä kolme espanjalaistaiteen kärkinimeä: Picasso, Miró ja Dalí

Pääkirjoitus: Espanja nousi leikkausten kautta voittoon

Satuin olemaan Helsingissä Koti Ulkomailla -messujen tiimoilta, kun siellä järjestettiin kaksi suurmielenosoitusta. Yhdessä protestoivat maanviljelijät, toisessa marssi hallituksen leikkausaikeiden kohteeksi joutuneita kansanryhmiä.

Jälkimmäisestä tuli mieleeni vääjäämättä Rajoyn hallitus vaalivoiton jälkeen vuonna 2011. Maa oli vajonnut syvään taantumaan, eikä kukaan EU:ssa uskonut Espanjan voivan selvitä takaisin jaloilleen. Saatuaan vastavalittuna pääministerinä kuulla maan talouden todellisen laidan, Rajoy ilmoitti vain kuusi päivää vaalivoittonsa jälkeen, täysin vastoin vaalilupauksiaan, kiristävänsä tuloverotusta.

Muutamia viikkoja myöhemmin ilmoitettiin rajuista leikkauksista miltei kaikilla aloilla ja puolen vuoden kuluttua korotettiin arvonlisäveroa entisestä kahdeksastatoista prosentista 21:een. Niin ikään säästötoimena kaikilta maan virkamiehiltä vietiin kokonaan yhden kuukauden palkka. Hurjistunut kansa marssi kaduilla ja vaati hallituksen eroa ja uusia vaaleja. Rajoy kuitenkin piti pintansa, ja neljän vuoden hallituskauden aikana maan talous saatiin elvytettyä.

Puuttumatta lainkaan siihen, leikataanko Suomessa nyt “oikeista paikoista”, leikkaukset tuntuvat aina väärille, kun ne sattuvat omalle kohdalle. Miltei kaikki poliitikot tähtäävät hallituskautensa aikana siihen, että tulisivat uudelleen valittua. Tämä onkin helppoa silloin, kun kansa voi hyvin ja talous kasvaa. Vaikeuksia syntyy, kun edellinen hallitus on antanut liikaa ja seuraavan on otettava pois saavutettuja etuja.

Kun poliitikko joutuu uppoavan laivan kapteeniksi, hänen on ensimmäisenä tukittava reiät, joista vesi paattiin virtaa. Tuskin kukaan sellaista mielellään tekee, on paljon mukavampaa nauttia kansansuosiosta olemalla antelias. Leikkausten kohteeksi joutuminen on karvas pala, mutta ehkä meidän kaikkien on hyväksyttävä, että yhteiskunta toimii aivan samalla periaatteella kuin kotitalous: tulojen on ylitettävä menot, jotta hyvinvointi jatkuisi. Jos näin ei ole, menoista on leikattava, niin karvaalta kuin se tuntuukin.

Toivon sydämestäni, että Suomi selviää säikähdyksellä tästä notkahduksesta.

Katia Westerdahl

Sisällysluettelo

3 Pääkirjoitus: Espanja nousi leikkauksen kautta voittoon
3 NIE-todistuksen voimassaoloaika poistuu
4 Naistenpäivän tapahtuma keräsi 2 200 euroa Naisten Pankille
5 Suomalaisnainen uskoo joutuneensa identiteettivarkauden uhriksi
6 Suomi liittyi EU:n ajokorttiverkostoon
7 Espanja vei ennätysmäärän viiniä vuonna 2015
8 Lukijapostia
9 Alueuutiset: Mijas
10 Alueuutiset: Fuengirola
12 Alueuutiset: Benalmádena
14 Alueuutiset: Torremolinos
15 Alueuutiset: Costa Blanca
16 Rannikon palvelut (palvelukartta)
19 Suomalainen harrastaa: Rantajoogan lumoissa
20 Irtoteatteri hassuttelee Fuengirolassa
21 Espanjan Asuntopörssi
28 Menossa mukana
30 Matkalla: CAC Mijas – suuria taiteilijoita pienessä kylässä

 

TILAA LEHTI     Digilehti

Strand Properties


0

Your Cart