SE 282/2017

Aurinkorannikolle suomalaista tukiperhetoimintaa

Turistikirkko alkaa yhdessä muiden suomalaistoimijoiden kanssa pyörittää vapaaehtoisverkostoa.

Aurinkorannikko on suomalaisten padel-kehto

Rannikon suomalaisten padel-seuroja lisäksi alue kutsuu harrastajia Suomesta harjoitusmatkoille.

Matkalla: Oliiviöljyn ja barokin Priego de Córdoba

Córdoban maakunnassa sijaitseva maalaiskaupunki on myös uusi Olén lukijamatkakohde.

[toggle title=”Pääkirjoitus: Turistivero”]

Käydessäni pari vuotta sitten Italiassa havaitsin, että jokaisen hotellin hintaan lisättiin loppulaskussa turistiveroa muutama euro per yö ja henkilö. Lisämaksu perusteltiin sillä, että turistit, joita esimerkiksi Venetsiassa, Firenzessä ja Roomassa todella riittää, jättävät jälkeensä paljon roskaa ja he kuluttavat kaupungin elementtejä. Vaikka matkailijat toki maksavat majoituksestaan, hotellit ja muut majoituslaitokset pakotetaan pidättämään laskuissaan turistimaksu, joka sitten tilitetään kaupungintalolle.

Niin ikään Baleaarien saarilla otettiin käyttöön turistivero vuonna 2016. Tällä hetkellä se on 1,50 euroa per yö ja henkilö, mutta ensi vuodeksi kaavaillaan sen kaksinkertaistamista. Turistiveroa tulevat maksamaan jopa risteilyvieraat.

Oikein käytettynä turistivero voi olla hyvä keino kaupungin kunnossapitämiseksi. Yksittäistä hotellilaskua turistivero ei paljoakaan kallista, mutta yhteenlasketut summat, jotka siitä koituvat, ovat merkittävät. Esimerkiksi Baleaareille vero on tuonut tähän mennessä 100 miljoonan euron lisätienestit.

Koska vero on pienehkö, sen vaikutus yksittäiseen turistiin ei ole suuren suuri. Tämä saattaa ikävä kyllä innostaa päättäjiä liikaa. Mikäli vero Baleaareilla todella kaksinkertaistetaan, hommassa alkaa olla rahastamisen makua kulujen peittämisen sijaan.

Nyt veroa kaavaillaan myös Valencian alueelle. Toivottavasti päättäjät muistavat, että Torrevieja ei ole Firenze. Mikäli vero Valencian alueelle tulee, toivon, että ahneus ei vie päättäjiä mennessään.

Espanjan suosio turistikohteena on räjähdysmäisesti kasvanut viimeisen vuoden aikana. Kansainvälisen terrorismin lisäksi Barcelonan tapahtumat ovat nyt omiaan ajamaan turisteja Costa Bravan sijasta Costa Blancalle ja Aurinkorannikolle. Matkailijoiden suosion saavuttaminen kuitenkin kestää vuosia – ja sen voi menettää minuuteissa.

Katia Westerdahl
[/toggle]

[toggle title=”Sisällysluettelo”]

3 Pääkirjoitus: Turistivero
3 Aurinkorannikolle suomenkielistä tukiperhetoimintaa
4 Aurinkorannikko on suomalaisten padel-kehto
5 Espanjan hallitus hyväksyi Suomen ja Espanjan verosopimuksen
6 Katalonian kohtalo ratkennee 19.10.
7 Neljä kuollut tahallaan sytytetyissä maastopaloissa
9 Alueuutiset: Mijas
10 Alueuutiset: Fuengirola
12 Alueuutiset: Benalmádena
14 Alueuutiset: Torremolinos
15 Alueuutiset: Costa Blanca
16 Rannikon palvelut (palvelukartta)
19 Arjen ahertajan Espanja: Äkkilähdöllä Espanjan työelämään
20 Yritysuutisia: +Visión-optikko
21 Espanjan Asuntopörssi
28
Menossa mukana
30 Matkalla: Priegossa yhdistyvät arabivaikutteet ja barokki

[/toggle]