SE 283/2017

Aurinkorannikon suomalaisen koulun valitus valtionosuuksien takaisinperinnästä hylätttiin

Korkein hallinto-oikeus määräsi koulun maksamaan yli 600 000 euroa.

Fuengirolasta kuoriutui Pikku-Stadi

Costadilaiset-ryhmä järjesti Stadin Viikon Fuengirolassa jo yhdeksättä kertaa.

Matkalla: Córdoban Mezquita on uniikki katedraali-moskeija

[toggle title=”Pääkirjoitus: Valtiontukien takaisinmaksut vain jäävuoren huippu”]

Opetus- ja kulttuuriministeriö teki Aurinkorannikon suomalaiseen kouluun mittavan tarkastuksen keväällä 2012. Tarkastuksen tuloksista keväällä 2014 julkaistu raportti puhui karua kieltään koulun varojen käytöstä. Oppilaaksiotto, joka nyt on noussut otsikoihin valtionosuuksien takaisinmaksujen vuoksi, on laajemmassa kokonaisuudessa vain jäävuoren huippu. Vuosina 2009–2011 oppilaaksiotosta vastasi rehtori Juha Helvelahti, ja vuonna 2013 puolestaan rehtori Ismo Karppinen.

Virheitä oli paljon muitakin kuin oppilaaksiotto – ja niin oli myös niitä tehneitä henkilöitä. Raportin mukaan koulun varoja oli kerta toisensa jälkeen käytetty väärin, huolimattomasti ja jopa kyseenalaisiin tarkoituksiin. Rakennustöitä ei kilpailutettu vaan ne tehtiin suurelta osin kaveri- tai jopa omana kauppana. Kulukorvauslaskuista puuttui tarkastus- ja hyväksymismerkintöjä. Silloisen Suomessa asuneen puheenjohtajan Pertti Salménin matkakorvauksien tarpeellisuus jäi tarkastusraportin mukaan epäselväksi. Asianomainen oli itse hyväksynyt maksettaviksi omat kulukorvauksensa. Tarkastusraportissa kerrotaan myös tositteista, joilla ei ollut yhteyttä koulun toimintaan.

Raporttia lukemalla saa selkeän kuvan siitä, että kaikki koulun kannatusyhdistystä hallinneet eivät toimineet koulun edun hyväksi. Raportti käsittää koulun taloutta vuodesta 2009 eteenpäin. Kuinka kauan ralli oli tuolloin jo jatkunut?

Tässä valossa tuntuu kieltämättä erikoiselta, että tarkastusraportissa esiin tulleista asioista vastaamaan löytyisi lopulta yksi ainoa henkilö, jolle vastuu kuuluu kuitenkin vain vuoden 2013 osalta. Missä on niiden henkilöiden vastuu, jotka vastasivat varainkäytöstä aiempina vuosina?

Positiivista kuitenkin on, että vuosia koulun toimintaa varjostanut episodi saadaan nyt loppumaan. Koulun tulevaisuus on hyvin hoidettuna valoisa, eikä oppilaista koskaan ole ollut puutetta.

Katia Westerdahl
[/toggle]

[toggle title=”Sisällysluettelo”]

3 Pääkirjoitus: Valtiontukien takaisinmaksut vain jäävuoren huippu
3 Suomalaiselle koululle 600 000 euron lasku, mutta koulu on turvassa
4 Fuengirolasta kuoriutui Pikku-Stadi
5 Katalonias julistautui itsenäiseksi, aluejohto pakeni Belgiaan
6 Aurinkorannikkolaisten muisti pidetään virkeänä
7 Aurinkorannikolla pantiin kuppilat kuntoon
9 Alueuutiset: Mijas
10 Alueuutiset: Fuengirola
12 Alueuutiset: Benalmádena
14 Alueuutiset: Torremolinos
15 Alueuutiset: Costa Blanca
16 Rannikon palvelut (palvelukartta)
19 Arjen ahertajan Espanja: Auttamishalu johdatti apteekkiapulaiseksi
20 Yritysuutisia: Norris ja Ópticas Avenida
21 Espanjan Asuntopörssi
28
Menossa mukana
30 Matkalla: Uniikki Mezquita

[/toggle]