SE 286/2017

Aurinkorannikon uusi koulu toivotaan aukaistavan vuonna 2019

Suomalaisesta koulusta kaksi kertaa nykyistä suurempi

Suomen juhlavuosi huipentui Fuengirolassa

800 juhlavieraan kanssa juhli kaupunginjohtaja ja Madridin suurlähettiläs

Sukella espanjalaiseen jouluun!

[toggle title=”Pääkirjoitus: Joulurauhaa kaikille”]

Koulu, koti ja kirkko. Nämä ovat suomalaisten kiintopisteitä Espanjassakin.

Kaikilla Espanjassa toimineilla suomalaispapeilla on ollut tapana sanoa, että he eivät milloinkaan ole nähneet niin täysiä jumalanpalveluksia kuin täällä Espanjassa. Myös pappipariskunta Risto ja Mari Leppänen kertoo samanlaisia tunnelmia joulunalun kirkollisista menoista tämän lehden sivulla 27.

Risto Leppäsen mukaan tilaisuudet vetävät juuri siksi, että ne luovat kiintopisteen kotimaahan. Tämä on varmasti totta. Oma kirkko onkin ulkosuomalaisille tärkeä asia ja vetää puoleensa sellaisiakin henkilöitä, jotka eivät Suomessa usein kirkossa käy. Tästä kertoo myös talkoointo, jolla uusi seurakuntakoti on saatu ostettua ja remontoitua. Keräyspäällikkö Pauli Tuohioja kertoo keräyksen olevan nyt loppusuoralla, ja uusi seurakuntakoti on valmiina jouluisia tapahtumia varten.

Mikäli asiat menevät suunnitelmien mukaisesti, saamme myös ehkä piankin olla todistamassa uuden koulutalon nousemista Espanjan Aurinkorannikolle. Ymmärrettävistä syistä koulun mahdollisesta tulevasta sijainnista ollaan vaitonaisia, huhuja aiheesta on sitten sitäkin enemmän. Aika näyttää, mihin uusi koulu nousee. Pääasia olisi, että se saataisiin aikaiseksi. Tarve on varmasti ihan yhtä suuri kuin uudella seurakuntakodilla.

Yhden osoituksen suomalaisten kansallistunteesta tarjosi myös hiljattain Espanjassakin vietetty itsenäisyyspäivä juhlineen. Vaikka itsenäisyyden 100-vuotisjuhla oli varmasti ääriään myöten täynnä Suomessakin, Espanjassa tilaisuuden tärkeys korostui, kun pääjuhlia oli vain yksi Aurinkorannikolla ja toinen Costa Blancalla. Kaikki halusivat mukaan. Vastaavaa osallistumisintoa näkee aina, kun Suomessa on vaalit. Ennakkoäänestyspaikoille on suuret jonot, kun kaikki haluavat äänestää.

Tässä vuoden 2017 viimeisessä Suomalainen Espanjassa -lehdessä haluankin kiittää suomalaisia Espanjan suomalaisalueiden kasvavasta yhteishengestä. Sitä, jos jotain, tarvittiin 100 vuotta sitten, kun Suomea ryhdyttiin rakentamaan. Olkoot sama yhteishenki apunamme nyt, kun suomalaiset siirtokunnat Espanjassa alkavat päästä kypsään ikään.

Haluan niin ikään toimituksen puolesta kiittää kaikkia lukijoitamme, avustajiamme sekä ilmoitusasiakkaitamme, unohtamatta lukuisia suomalaisyhdistyksiä, joiden kanssa teemme mielellämme yhteistyötä. Rauhallista joulua ja onnellista uutta vuotta!

Katia Westerdahl
[/toggle]

[toggle title=”Sisällysluettelo”]

3 Pääkirjoitus: Joulurauhaa kaikille
Aurinkorannikon koulun tavoite: uusi koulurakennus vuodeksi 2019
4 Aurinkorannikon Suomi 100 -juhlissa painottui musiikki
5 Katalonian separatistien vaalikampanjaa johdetaan vankilasta ja Brysselistä
6 Venepakolaisten määrä kolminkertaistunut
7 Espanjan kielen merkitys kasvaa
9 Alueuutiset: Mijas
10 Alueuutiset: Fuengirola
12 Alueuutiset: Benalmádena
14 Alueuutiset: Torremolinos
15 Alueuutiset: Costa Blanca
16 Rannikon palvelut (palvelukartta)
19 Arjen ahertajan Espanja: “Marjo-mummo” valloittaa lasten sydämet vatsan kautta
20 Yritysuutisia: Sol y Mar
21 Espanjan Asuntopörssi
27 Joulunodotus täynnä työtä (Mari ja Risto Leppänen)
28
Menossa mukana
30 Matkalla: Kaikki irti espanjalaisesta joulusta

[/toggle]