SE 330/2020

Kaikki koronatilaneesta

Mitä tiedetään nyt?

Toimintaohjeet karanteeniin

Noudata ohjeita

Etelässäkin marttaillaan

Marttailua auringossa

[toggle title=”Pääkirjoitus: Äiti, tämä odottaa myös meitä”]

Olemme pyrkineet keräämään tähän SE-lehden numeroon kaiken tiedon, joka on oikeaksi todettua ja saatavilla silla hetkellä, kun tämä lehti on saatu painovalmiiksi.

Elämme tiedottamisen kannalta ylivoimaisesti haastavinta aikaa, jonka itse median edustajana olen koskaan kohdannut. Sekä Suomen että Espanjan hallitukset tekevät miltei tunneittain uusia linjauksia, ja kun niitä ei ole saatavilla, media tarjoaa paljon puolivarmaa tietoa. Kun tähän vielä lisätään sosiaalisessa mediassa julkaistut ”tiedot” ja tarkistamattomat ”uutiset”, on informaatiokaaos taattu.

Vielä viikko sitten kuuntelin Italiasta ja Kiinasta kantautuvia uutisia vain toisella korvalla. Edes tieto Italian karanteenista ei tuntunut vähääkään Espanjaa koskettavalta, ennen kuin äitiään viisaampi tyttäreni näytti minulle videon Milanosta. Siinä poliisiauto partioi autioita katuja ja käskee megafonin kanssa kansalaisia pysymään kotona. ”Äiti, tämä odottaa myös meitä.”

Tätä kirjoittaessani vastaavanlainen megafoniauto on juuri ajanut lehtemme toimituksen ohi.

Hätätiladirektiivillä on vaikutuksia meidän kaikkien elämään. Meillä ei kuitenkaan ole vaihtoehtoja. Velvollisuutemme on tuntea vastuuta kanssaihmisistämme.

Täysin oireeton henkilö voi olla koronaviruksen kantaja ja näin levittäjä. Myös perusterveelle henkilölle koronavirus voi koitua kohtalokkaaksi. Koronaviruksen vuoksi vakavasti sairastuneet henkilöt  vaativat välitöntä sairaalahoitoa. Korona tukehduttaa. Vakavasti sairastuneen henkilön ainoa mahdollisuus selvitä hengissä on hengityskone.

Tartuntojen määrä Espanjassa nousee tällä hetkellä hälyttävää tahtia. Jos kasvukäyrää ei saada kuriin, hengityskoneita ei riitä kaikille. Ja vielä: mistä löytyy sairaalapaikka ja lääkäri, kun perusterve ja oireeton kantaja, joka on turuilla ja toreilla liikkuessaan sairastuttanut muita, saa sydän- tai aivoinfarktin?

Pysytään kotona. Tämä ei ole kivaa kenellekään, mutta vaihtoehdot ovat huonompia.

Katia Westerdahl

[/toggle]

[toggle title=”Sisällysluettelo”]

3 Pääkirjoitus: Äiti, tämä odottaa myös meitä
3 Espanjaan hätätila
4 Ulkonaliikkumisrajoitus koko maahan
5 Uusi ilmiö – koronahamstraus
6 Karanteenin talousvaikutukset
8 Lääkäri neuvoo – pysy kotona  
9
Alueuutiset: Aurinkorannikko
13 Alueuutiset: Costa Blanca
14 Keväistä pöhinää Punta Primassa
16
Rannikon palvelut (palvelukartta)
18 Yritykset: Glow Beauty avasi kolmannen liikkeen Fuengirolaan
19 Rannikollakin marttaillaan
20 Arjen ahertaja: Välivuosi Torreviejassa kestänyt jo yli 20 vuotta
21 Espanjan asuntopörssi
26 Suomalainen kaipaa marjoja ja kahvia
28 Menossa mukana – Pysy kotona!
30 Mitä saan tehdä koronakaranteenin aikana?

[/toggle]

[divider]