SE 336 kansi

SE 336/2020

Lentoliikenne ei tuonut tautihuippua

Helsinki-Vantaalla koronatestattu 2700 riskimaista saapuvaa.

Talvikauden vuokramarkkinat

Välittäjät kertovat, miten markkinoilla menee nyt.

Koulut käyntiin Espanjassa koronasta huolimatta

Myös Aurinkorannikon suomalainen koulu noudattaa lähiopetuksen uusia määräyksiä.

[toggle title=”Pääkirjoitus: Liioitellaanko hätävarjelua?”]

Koronaviruspandemian alusta alkaen miltei kaikkialla maailmassa on mielletty, että suurin tartuntavaara piilee lentokentillä ja -koneissa. Ennen ahkerastikin matkustaneet ihmiset on niin peloteltu, että esimerkiksi Finnair on kevään lomautusten jälkeen ilmoittanut irtisanovansa tuhat työntekijää, toimiihan yhtiö tällä hetkellä vain noin viidenneksellä kapasiteetistaan. Monella muulla lentoyhtiöllä tilanne on samankaltainen.
Espanjan turismi on pelottelun ansiosta kuolintoreissaan, mutta ei tilanne kovin valoisalta näytä Lapinkaan matkailun suhteen.

Onko menty liian pitkälle? Voiko vapaaseen liikkumiseen ja globalisaatioon tuuditettuja nykyihmisiä sulkea kotimaihinsa ilman, että sillä on järkyttävä merkitys maiden taloudelle, niidenkin, jotka eivät ole varsinaisia turistimaita?

Espanja ei aseta muista EU-maista saapuvia karanteeniin, mutta esimerkiksi Espanjasta Suomeen matkustaminen on tehty todella hankalaksi. Normaali muutaman päivän työmatka tai pikainen sukulointi on mahdotonta. Vaikka Suomen talous ei meidän espanjansuomalaisten vierailuista olisikaan riippuvainen, matkailun merkitystä maalle ei pitäisi vähätellä.

Onko Suomen vaatima 14 päivän karanteeni kohtuuton, kun otetaan huomioon Helsinki-Vantaan testitulosten todelliset löydökset? Olisiko aika tarkistaa kriteerejä, joiden nojalla kansaa kehotetaan olemaan matkustamatta? Tämänhetkisten tartuntalukujen perusteella Málagasta tulevassa koneessa olisi pienempi tautiesiintymä kuin missä tahansa HSL:n bussissa.

Espanjassa spekuloidaan laajasti maassa tehtävien PCR-testien positiivisten löydösten oikealla laidalla. Oxfordin yliopiston tutkimus paljastaa, että testit saattavat antaa positiivisen tuloksen jo selätetyn viruksen jäännösten ansiosta. Tämä tarkoittaisi, että tämänhetkisten tartuntojen joukossa olisi paljon viime kevään tartuntoja, joita ei havaittu, koska testejä tehtiin vähemmän. Maassa saattaa siis olla tuhansia ihmisiä karanteenissa aivan turhaan, joka selittäisi, miksi sairaalahoitoon joutuvien ja kuolleiden määrät ovat toisen aallon myötä pysyneet Espanjassa aivan pandemian alkupäivien kaltaisina.

Katia Westerdahl

[/toggle]

[toggle title=”Sisällysluettelo”]

3 Pääkirjoitus: Liioitellaanko hätävarjelua?
3 Málagan lennolla yksi koronatartunta
4 Espanjalaispulpetit täyttyvät puolen vuoden jälkeen
6 Andalusia asetti uusia turvamääräyksiä
8 Costalaiset tv-sarja valloittaa Suomea
10 Rannikon palvelut (palvelukartta)
11 Yritykset: Virpi Koistinen mukaan Baronan palvelupäällikkö-tiimiin
12 Arjen aherta: Suomen kieli avaa työpaikkojen ovet
13 Espanjan asuntopörssi
17 Matkalla: Gibraltar 
18 Espanjan vuokramarkkinat odottavalla kannalla

[/toggle]