Suomalaiset alttarille Espanjassa

Suomalaiset alttarille Espanjassa

Avioliiton solmivat parit voivat valita Espanjassa suomalaisten tai espanjalaisten kirkkohäiden taikka siviilivihkimisen väliltä. Vaihtoehtona on myös rekisteröity avoliitto.

Aurinkorannikko on monen mielestä ihanteellinen ympäristö purjehtia avioliiton satamaan.

Strand Properties

Suomalaisen seurakunnan johtavan papin Jarmo Karjalaisen vihkimistä pariskunnista valtaosa onkin matkannut Espanjaan vain sanoakseen tahdon.

– 90–95 prosenttia vihkimistämme pariskunnista tulee Suomesta tänne pelkästään vihittäviksi, hän vahvistaa.

Vaikka suurin osa vihkimisistä tapahtuu Aurinkorannikolla, jossa vihkitoimituksia on tänä vuonna kaiken kaikkiaan viitisenkymmentä, kattaa Suomen evankelis-luterilaisen kirkon vihkilupa alueellisesti koko Espanjan.

Karjalaisen mukaan talviaikaan vihkiminen on helpommin järjestettävissä Aurinkorannikon ulkopuolella, sillä kirkkohallitus lähettää vielä tänä talvena turistipappeja suosituimmille suomalaisalueille eri puolille Manner-Espanjaa ja saarille.

Vihkimisten kuumin sesonki sijoittuu touko- ja syyskuun välille.

Miksi suomalaisparit haluavat naimisiin Espanjassa?

– Yksi pari kertoi juuri, että Espanjaan vihittäväksi tuleminen ja hääjuhlan viettäminen täällä maksaa vain yhden kolmasosan siitä, mitä se maksaisi Suomessa, Karjalainen sanoo.

Mitä laki sanoo?

Ulkomaalaiset voivat mennä Espanjassa naimisiin joko Espanjan tai lähtömaansa lakien mukaan.

Suomalainen evankelis-luterilainen seurakunnan pappi voi vihkiä suomalaisen parin Espanjassa, jos molemmat ovat rippikoulun käyneitä Suomen evankelis-luterilaisen kirkon jäseniä.

Pääsääntö on, että vihittävän pariskunnan kumpikaan osapuoli ei saa olla espanjalainen ja toisen osapuolen täytyy olla suomalainen.

Vakituiset asukkaat Espanjan viranomaisten pakeille

Kun molemmat puolisot ovat jonkin muun maan kuin Espanjan kansalaisia, heillä on paikallisia enemmän valinnanvaraa sen suhteen, minkä maan lainsäädännön mukaan liitto solmitaan.

– Kaksi ulkomaalaista henkilöä voivat solmia avioliiton Espanjassa joko espanjalaisille säädetyn lainsäädännön mukaan tai kumman tahansa osapuolen alkuperämaan lainsäädännön mukaan, perheoikeuteen erikoistunut asianajaja Álvaro de la Guardia sanoo.

Jos suomalainen tai suomalaisen ja ulkomaalaisen muodostama pariskunta asuu vakituisesti Espanjassa, avioliitto voi olla kätevintä solmia Espanjan viranomaisten edessä.

TEKSTI: Marjut Sahlberg, KUVA: Unspalsh

Lue marraskuun 2022 Olé-lehdestä koko juttu avo- ja avioliitoista Espanjassa.

Lue digilehti Tilaa Olé-lehti0

Your Cart