Tipattomana Espanjassa

Tipattomana Espanjassa

Stereotypioista huolimatta elämä ilman alkoholia on Espanjassa yleistä niin paikallisten kuin suomalaisten joukossa.
Liisa Väisänen ja Panu Lanko elävät Espanjassa ilman alkoholia.

Huolimatta Espanjan mullissa kiemurtelevasta ikiaikaisesta viinikulttuurista sekä arkipäivinäkin terasseilla kumottavista caña-olutlaseista Espanjassakin on paljon raittiita.

Strand Properties

Tuoreimman Espanjan terveysministeriön EDADES-tutkimuksen mukaan yli viidennes espanjalaisista on ollut juomatta alkoholia viimeisen vuoden ajan.

Vuonna 2020 tehty tutkimus paljastaa myös, että seitsemän prosenttia 15–64-vuotiaista ei ole koskaan juonut alkoholia.

Espanjalaiset ovat tilastojen valossa raittiimpia kuin suomalaiset. RARHAn (Reducing Alcohol Related Harm -projekti) vuonna 2016 julkaiseman tutkimuksen mukaan espanjalaisista 18 prosenttia ja suomalaisista 11 prosenttia olivat raittiita. Raittiuden rajana oli vähintään vuosi ilman tippaakaan alkoholia.

Espanjansuomalaisten tipaton elämä

Tilastoja Espanjassa asuvien suomalaisten alkoholinkäytöstä ei ole, mutta moni kertoo elävänsä raittiina. Yksi heistä on seitsemän vuotta Espanjassa asunut absolutisti Liisa Väisänen, jonka mukaan Espanjassa alkoholiin ei liity tabuja ja arvottamista kuten Suomessa.

– Suomessa heti ajatellaan, että olen entinen alkoholisti tai alkoholistiperheestä. Ihmisellä on oltava jokin trauma, jos hän ei juo. Espanjassa siihen ei tarvitse olla mitään syytä, Liisa sanoo.

Panu Langolle alkoholista tuli ongelma, joten hän laittoi korkin kiinni reilut kymmenen vuotta sitten. Nyt hän on asunut kolme vuotta Fuengirolassa, jossa on hänen mukaansa helppoa nauttia elämästä tipattomana.

– Menen kuin väärä raha ihan raittiinakin tuolla ja uskallan heittäytyä hauskanpitoon. Täällä varsinkin paikalliset pitävät hauskaa vähällä alkoholilla, Panu sanoo.

Aurinkorannikolla 30 vuotta asunut Marita Wasenius pitää siitä, ettei hänen juomattomuuteensa kiinnitetä Espanjassa huomiota.

– Jokainen ottaa, mitä haluaa, eikä kukaan kysele. Täällä tärkeintä on ruoka, seura ja juttelu, hän sanoo.

– En oikeastaan koskaan ole sanonut tai päättänyt, että olisin absolutisti. Ei vain tee enää mieli.

TEKSTI: Eeva-Maria Hooli
KUVAT: Haastateltavat

Lue maaliskuun 2021 Olé-lehdestä juttu Espanjan alkoholikulttuurista sekä kolmen raittiin suomalaisen haastattelut!

Lue digilehti Tilaa Olé-lehti0

Your Cart