Pyhän Johanneksen juhla on hämmentävä sekoitus vanhoja pakanatraditioita liittyen kesäpäivän seisaukseen sekä kristillistä Pyhän Johanneksen juhlintaa. Melkein kaikkialla juhliin liittyy tuli, onhan kyse auringon hiljattaisesta väistymisestä ja päivien lyhentymisestä. Tapahtumia on lukemattomilla paikkakunnilla. Tässä 10 parasta:

1. MÁLAGA: LA QUEMA DE LOS JÚAS
Musiikkia, ruokaa, ilotulituksia sekä rievuista ja paperimassasta valmistettuja ajankohtaisia kuuluisuuksia kuvaavia nukkeja, jotka joutuvat liekkien ruuaksi. Päätapahtumapaikat ovat La Malagueta- ja La Misericordia -rannat.

2. ALICANTE: LAS FOGUERES DE SANT JOAN
Alicantessa juhla on monipäiväinen: 20.–24. kesäkuuta. Kulkueita ja kukka-astelemia on luvassa sen lisäksi, että kaupungin kaduille rakennetaan 90 monumenttia, jotka poltetaan samalla, kun suuri ilotulitus alkaa.

3. A CORUÑA: NOITE DA QUEIMA
A Coruñan juhannus tuoksuu sardiineilta ja nuotioilta. Vuosittain Orzánin ja Riazorin ranta-alueille kokoontuu yli 100 000 ihmistä katsomaan, kuinka vanhan ajan kelttinoidat eli meigat saapuvat Atlantin rannalle suorittamaan rituaalejaan ja sytyttämään nuotiot.

4. BARCELONA: REVETLLA DE SANT JOAN
Barcelonaan tulevat tulenkantajat Pyreneiltä. Heidän tuomansa tuli otetaan vastaan Sant Jaume -aukiolla ja sieltä se jaetaan soihduilla eteenpäin kaikkiin kaupunginosiin. Luvassa on luonnollisesti konsertteja ja ilotulitus kera lasillisen cavaa.

5. SAN PEDRO MANRIQUE: PASO DEL FUEGO
Leónissa on yksi Espanjan traditionaalisimmista juhannustraditioista. Kokon tyyliset nuotiot sytytetään, niiden ympärillä tanssitaan ja hurjimmat kävelevät hiilien päällä.

6. TENERIFFA: SAN JUANITO EN PUNTA DEL HIDALGO
Punta del Hidalgossa ei juhlita San Juania vaan San Juanitoa eli pikku Johannesta. Juhlaan kuuluu kulkue Johanneksen patsasta kantaen kylän kirkosta erakkomajalle. Kulkueen jälkeen syttyvät täälläkin Johanneksen tulet. Tuliin heitetään vanhat muistot, jotta olisi tilaa uusille tulla. Juhlaan kuuluu ikiakaisia puhdistautumisrituaaleja ja tanssia.

7. MENORCA: FESTES SANT JOAN EN CIUTADELLA
1300-luvulta saakka periytyvä traditio juhlistaa Johannesta tulin, pähkinätaisteluin, keskiaikakulkuein ja ilotulituksin. Täällä Johannes on paikkakunnan suojeluspyhimys ja juhlat kestävätkin lähes viikon. Juhlan juoma on pomada, joka valmistetaan Menorcan ginistä ja sitruunamehusta.

8. LANJARÓN: FIESTAS DEL AGUA Y DEL JAMON
Granadan Lanjarónissa kaikki on toisin. Pääosaa ei näyttelekään tuli vaan vesi. Vettä heitetään ihmisten päälle saaveista, ammutaan vesipistoolein ja suihkutetaan letkuilla. Tästä juhlasta ei kukaan selviä kuivana, joten vaatteet kannattaa varata sen mukaan. Lanjarón on kuulu mineraalivedestään ja täällä vesi ja kinkkujuhlat on yhdistetty Johanneksen juhlaan. Veden lisäksi jaossa onkin maistiaisia alueen kuulusta kinkusta.

9. SANTA CRUZ DE BEZANA: SAN JUAN DE LA CANAL
Cantabrian kuuluisin Johannes-juhla vietetään Santa Cruz de Bezanan rannalla, jota kutsutaan Soto de la Marina -rannaksi. Suuret kokot, ilotulitus ja musiikki siivittävät juhlaa, jonka uskonnollinen osuus tapahtuu paikkakunnan erakkokappelilla.

10. CÁDIZ: QUEMA DE LOS JUANILLOS
Juanillos ovat pieniä räsynukkeja, joita heitetään liekkeihin. Rituaalin idea on tulen puhdistavassa voimassa. Kun pienet nuket heitetään liekkeihin, puhdistaudutaan kaikesta pahasta ja vanhasta ja uusi voi alkaa. San Sebastianin linnasta ammutaan ilotulitusraketteja.