Vuokra-asunnosta ei tahtonut löytyä yhtään siistiä kohtaa.

Annika Eronen alkoi etsiä asuntoa Aurinkorannikolta vielä Suomessa ollessaan. Suunnitelmissa oli lähteä puolison ja kahden koiran kanssa pariksi talvikuukaudeksi etelään. Annika laittoi asunnonhakuilmoituksen Fuengirolan suomalaiset -Facebook-ryhmään, jonka kautta hän löysi tulevan vuokra-asuntonsa maalta vähän Fuengirolan ulkopuolelta.
– Sovimme, että vuokraamme joulukuuksi koko hänen asuntonsa, jossa hän oli itse vuokralla.
Kirjallista vuokrasopimusta asiasta ei tehty.
– Siinä oli koko ajan sellainen kiireen maku. Vuokranantaja muun muassa sanoi, että meidän tuli päättää asunnon vuokraamisesta ja maksaa puolet vuokrasta seuraavaan aamuun mennessä, Annika kertoo.
Annikan maksettua yli puolet vuokrasta ennakkoon vuokranantajasta ei hetkeen kuulunut mitään, kunnes hän yhtäkkiä ilmoitti, ettei voikaan vuokrata asuntoaan. Annikan mukaan hän ei ilmoittanut mitään järkevää syytä mielenmuutokseen. Vuokranantaja myös ehdotti, että jäisi heidän kanssaan asumaan.
Lopulta vuokranantaja kertoi, että edellinen vuokralainen oli yllättäen häipynyt. Annika puolisoineen lupasi aikaistaa aiottua lähtöään ja vuokrata entisen vuokralaisen huoneen marraskuuksi.
Asiat alkoivat vaikuttaa niin sekavilta vuokranantajan puolelta, että Annikan mies osti viisi päivää ennen lähtöä vanhan asuntoauton. Pariskunnalla oli epäilys, että asiat voisivat paikan päällä olla hullusti.

Asiat vinksallaan paikan päällä

Kun Annika ja hänen puolisonsa saapuivat asunnolle ennalta sovittuun aikaan, vuokranantaja ei ollutkaan paikalla. Annikan mukaan he odottivat vuokranantajaa puolitoista tuntia autossa.
Kun vuokranantaja viimein saapui taksilla paikalle, hän pyysi vuokralaisiltaan 20 euroa, jotta saisi taksin maksettua.
Huoneisto oli Annikan mukaan niin huonossa kunnossa, että hänen miehensä olisi kääntynyt ovelta saman tien.
– Piha oli täynnä rakennustarvikkeita, roskaa, muovia, oluttölkkejä ja rautaverkkoja, joista törrötti ruosteisia nauloja, joihin koiramme olisivat voineet satuttaa itsensä. Kylpyhuone oli hirveässä kunnossa, eikä sieltä tullut lämmintä vettä. Terassilla oli muun muassa vanhoja, verisiä sideharsoja ja lumppuja, Annika luettelee.
Lisäksi makuuhuoneen sänky oli Annikan mukaan likainen ja sen täytteet pursusivat. Ruuanlaittamisesta keittiössä ei tullut mitään, koska se oli täynnä torakoita. Kaikkein kammottavin yllätys odotti kuitenkin keittiön kaapeissa:
– Kun avasin alakaapit, ne olivat täynnä torakoita ja jonkinlaisia madon ja toukan sekoituksia. Hyllyt olivat mustanaan ulosteesta, ja siellä seassa olivat astiat.
Annika ja hänen miehensä päättivät nostaa kytkintä.
– Saavuimme maanantai-iltana ja lähdimme keskiviikkoiltana, ja sen koko ajan siivosin asunnossa, Annika sanoo.
Lähtönsä jälkeen Annika ja hänen puolisonsa joutuivat yöpymään asuntoautossa rantakadulla ja leirintäalueella sekä hotellissa ennen kuin löysivät kuukaudeksi asunnon Fuengirolan rannan tuntumasta.

Jatkossa asuntoja vain välittäjiltä

Jälkeenpäin Annika pohtii, miten vuokrasotkulta olisi ehkä voinut välttyä.
– Mielestäni on pieni hinta maksaa välittäjälle palkkio siitä, että saa sen, mitä tilaa. Kun Suomesta käsin ei pääse katsomaan asuntoa, on silloin toisen armoilla. Tietenkin myös luotti siihen, että suomalaiset ovat maailman rehellisimpiä ihmisiä, eivätkä huijaisi, Annika harmittelee.
Jälkeenpäin Annika näkee prosessissa vaaran merkkejä. Nyt hälytyskellot soisivat, jos vuokranantaja ei suostuisi lähettämään asunnosta kunnollisia kuvia tai kuvailisi asuntoa epämääräisesti. Samoin aikataulujen jatkuva muuttaminen ja kiire rahojen kanssa herättäisivät epäluottamusta.
Hyvä keino varmistua vuokranantajan luotettavuudesta on Annikan mukaan kysellä Facebook-ryhmistä muiden suosituksia hyvistä välittäjistä tai vuokranantajista.
Annika sanoo, että itse he aikovat jatkossa käyttää vain Airbnb:n supermajoittajia, jotka ovat vuokranneet paljon ja joilla on korkeat arvosanat.