LYHYTAIKAISTEN VUOKRA-ASUNTOJEN TARJONTA MÁLAGASSA KASVOI 126 % MUUTAMASSA KUUKAUDESSA

LYHYTAIKAISTEN VUOKRA-ASUNTOJEN TARJONTA MÁLAGASSA KASVOI 126 % MUUTAMASSA KUUKAUDESSA

Lyhytaikaisten vuokra-asuntojen tarjonta nousi Espanjassa lähes 40 prosenttia heti, kun laki vuokrasäännöstelystä astui voimaan viime toukokuussa, kertoo El Mundo -lehti.

Strand Properties

Lyhytaikaisten vuokra-asuntojen lisääntymisen ilmiö näkyy Málagan maakunnassa, jossa niitä ilmoitetaan nyt 126 prosenttia viime kevättä enemmän.

Koko Espanjassa jopa joka kymmenettä markkinoilla olevaa vuokra-asuntoa tarjotaan nyt lyhytaikaisille vuokralaisille. Normaalien eli toistaiseksi voimassa olevien vuokrasopimusten tarjonta sen sijaan on pudonnut 12 prosenttia.

Lyhytaikaisvuokraus on tarkoitettu matkailijoille, keikkatyöntekijöille tai muihin lyhytaikaisiin asumistarpeisiin, kuten opiskelijoille.

Tietyillä alueilla lyhytaikaisten vuokra-asuntojen kasvaneeseen tarjontaan vaikuttaa matkailijoiden suunnalta tuleva suuri kysyntä, mutta vaikutuksensa on myös asunnon omistajien halulla kiertää vuokrasääntelyä.

Porsaanreikä laissa

Vuokrien säätely on vaikea laji. Espanjassa vuokrien nousua rajoittamaan säädetystä kaupunkialueiden vuokralaista (Ley de arrendamientos urbanos) löytyi tuoreeltaan porsaanreikä, jonka käyttö on nopeasti yleistynyt asuntomarkkinoilla.

Vuokrasääntelyä kierretään siis vuokraamalla asuntoja määräajaksi sen sijaan, että tehtäisiin toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia.

Laki asetti vuokraukseen liittyvien kustannusten, kuten välittäjäpalkkioiden maksamisen, vuokranantajan maksettavaksi. Se tai muut vuokralain pykälät, kuten vuokrien maksimikorotukset, eivät koske lyhytaikaisia vuokrasopimuksia.

Lyhytaikaisuus lisääntynyt juuri säädellyillä alueilla

Idealistan tilastojen mukaan ilmiö on voimakkain juuri niillä alueilla, joilla vuokrien säätely on käytössä. Viime keväänä voimaan tullut kaupunkialueiden vuokralaki asetti katon vuokrien korotuksille alueilla, joiden vuokramarkkina oli ylikuumentunut (zonas tensionadas de alquiler).

Asiantuntijat varoittelivat lakiin jäävästä porsaanreiästä jo ennen sen voimaantuloa.

Vuokrataso lyhytaikaisissa asunnoissa on El Diario -lehden mukaan 35 prosenttia normaalia kalliimpi.0

Your Cart