Granadan rantaviivalta löytyy upea Costa Tropical. Almuñécar on yksi alueen kauneimmista rantakaupungeista.
Almuñécarin ranta hehkuu houkuttelevan turkoosina.
1. Vihreät puistot ja trooppiset hedelmätarhat
Almuñécar on vehreä. Vaikka monen andalusialaisen paikkakunnan luonto on hyvin kuivaa, Almuñécar tuntuu olevan täydessä kukoistuksessaan ympäri vuoden.
Pikkukaupungin kaduilla puikkelehtiessa kulman jos toisenkin takaa paljastuu viheralueita ja puistoja. Avenida de Europa -kadun varrelta löytyvässä Parque Botánico El Majuelo -kasvitieteellisessä puutarhassa voi nähdä subtrooppisia kasveja niin Aasiasta, Afrikasta kuin Etelä- ja Väli-Amerikasta.
Kaupungin keuhkoina toimiva, taivaisiin kurkottavien puiden täyttämä puisto on maksuton.
Toinen suuri viheralue, Parque Ornitológico Loro Sexi -lintupuisto, sijaitsee vain muutaman sadan metrin päässä. 2–4 euroa maksavalla sisäänpääsylipulla pääsee näkemään jopa 1 500 lintua. Ne edustavat sataa eri lajia. Samojen aitojen sisäpuolelta, linnavuoren rinteeltä löytyy myös kaunis kaktuspuisto.
Eksoottisia kasveja löytyy myös Jardín-Museo del Bonsai -puistosta Avenida de Andalucía -kadun varrelta. Sisäänpääsy 130 puun bonsaipuistoon maksaa 2–3 euroa.
Keskustan ulkopuoliset rinteet puolestaan täyttyvät hedelmätarhoista, joissa kasvaa etenkin trooppisia hedelmiä. Alue on yksi harvoista Espanjassa, jossa nuo lajit menestyvät.
Almuñécarin kasvitieteellisestä puutarhasta löytyy sekä roomalaisjäännöksiä että subtrooppisia kasveja ympäri maailmaa.
2. Harmaaksi hioutunut historia
Almuñécar on yksi Espanjan vanhimmista kaupungeista. Siellä oli asutusta jo 1500 ennen ajanlaskumme alkua.
Almuñécarin kerrotaan myös olevan ensimmäinen paikka Pyreneiden niemimaalla, jonne foinikialaiset rantautuivat.
Arkeologiset löydöt viittaavat siihen, että siellä eli 800-luvulta ennen ajanlaskumme alkua lähtien foinikialaisperäinen kansa, jota kutsuttiin nimellä sexit. Yhä tänä päivänä Almuñécarissa asuvia kutsutaan espanjaksi nimellä sexitano, kaupungin nykyisestä nimestä tuleva muoto almuñequero on harvinaisempi.
Sexien jälkeen alueella asuivat niin roomalaiset kuin arabit ennen katolisten 1400-luvun uudelleenvalloitusta.
Kaupungin historiallisiin vaiheisiin voi tutustua suuntaamalla kasvitieteelliseen puutarhaan, jossa on yli 2 000 vuotta vanhan roomalaisten kalasuolaamon jäänteet, tai vierailemalla pari euroa maksavassa arkeologisessa museossa. Museo Arqueológico Cueva de Siete Palacios -museo löytyy kaupungin korkeimmissa osissa sijaitsevasta luolasta. Historiallisesti arvokkain esine on foinikialaisten mukanaan tuoma egyptiläinen vaasi, joka on 1700-luvulta ennen ajanlaskumme alkua.
Granadan maakunnan vanhin brokkikirkko Iglesia de la Encar-nación on 1600-luvun alusta.
3. Valkoiset hiekkarannat
Almuñécarin rannat ovat loistavat – sanan kaikissa merkityksissä. Ne todellakin kimmeltävät valkoisen hiekkansa ansiosta.
Kaupungilla on yhteensä 19 kilometriä rantaviivaa, jolta löytyy niin tasokkain palveluin varusteltuja kaupunkirantoja kuin kallioseinäisten poukamien kätkemiä pikkurantoja.
Yksi suosituimmista on keskustan kupeessa sijaitseva San Cristóbalin ranta, keskustan itäpuolella sijaitseva Veletilla-ranta on puolestaan valkohiekkaisin.
Upeita sukellus- ja snorklauspaikkoja etsivän kannattaa suunnata Almuñécarin kaupunkiin kuuluvan La Herraduran kylän kivikkoisilta rannoilta.
Mahtuupa 26 rannan joukkoon naturistirantoja ja mustahiekkaisia luonnonrantojakin.
Peñón del Santo -kukkulan laella seisovan ristin juurelta avautuu hurmaavat maisemat niin rannikolle, vuorille kuin kaupungin yli.
4. Turkoosi Välimeri
Turkoosit ja kirkkaan vedet houkuttelevat alueelle paljon sukellusharrastajia. Oivat olosuhteet mahdollistavat merenalaisen maailman tutkimisen ympäri vuoden.
Almuñécarin meri on toki kaunis myö ulkopuolelta katseltuna. Suosituin ja tunnetuin näköalapaikka on kaupungin keskustan laidalla sijaitseva Peñón del Santo -kukkula. 30 metriä korkealle kallioiselle kukkulalle vievien portaiden kipuaminen on vaivan arvoista, ylhäältä nimittäin avautuvat upeat maisemat. Aurinkoisella säällä meri levittäytyy turkoosin eri sävyissä kummallakin puolella kukkulaa.
Peñónilta voi ihailla aallonmurtajien rytmittämien rantojen lisäksi takana nousevia vuorijonoja sekä Almuñécarin kattomerta, jonka välistä erottuu arabiajalta peräisin oleva San Miguelin linnoitus.
TEKSTI ja KUVAT: Eeva-Maria Hooli
[divider line=”true”]