Priego de Córdoba on monipuolinen ja kaunis pikkukaupunki Andalusian sisämaan sydämessä.


Barrio de la Villa -kaupunginosan kadut on vuorattu kukkaruukuin.

Córdoban maakunnan kumpuilevilla ylängöillä ajellessa oliivipuiden merestä ei erotu juuri muuta kuin fincoja eli maataloja. Harvakseltaan silmiin voi pistää myös kaukana siintäviä valkoisia andalusialaisia pikkukyliä.

Luonnon rauhan keskeltä ei heti uskoisi löytyvän barokkitaiteen ja -arkkitehtuurin keskittymää, jossa kohoaa tusina kirkontornia ja elää yli 20 000 asukasta.

Priego de Córdoba on kalliomuodostelman päällä seisova, pitkän historian omaava pikkukaupunki, jolla on kymmenille andalusialaiskylille tyypillinen historia. Ensimmäisenä paikkaa asuttivat roomalaiset. Heidän jälkeensä valtaa pitivät arabit, jotka jättivät jälkeensä linnan ja kapeakatuisen valkoisten talojen muodostaman vanhankaupungin. Lopulta kristittyjen uudelleenvalloitus toi kylään lukuisat kirkot.

Priego on tyypillinen, mutta silti poikkeava. Erityisen siitä tekee monipuolisuus. Varsin pienestä kaupungista löytyy niin maalaisromantiikkaa, ravintoloita, arkkitehtuurin helmiä, linnoitus kuin lukuisia vehreitä ja hyvin hoidettuja puistoalueita veistoksineen ja suihkulähteineen. Kermana kakun päällä on suloisen valkoinen vanha keskusta, jossa voi puikkelehtia kapeilla pelargonioin koristelluilla kaduilla.


Kauniit kujat ja kirkkoaukiot antavat hienot puitteet matkailijalle.


Barokkiarkkitehtuuri ja kauniit herraskartanot ovat Priegon tunnusmerkki.

Barokkihelmien loistetta

Priegoa sanotaan Córdoban maakunnan barokkipääkaupungiksi. Muutama vuosisata sitten kukoistanut talouselämä, joka nojasi etenkin tekstiiliteollisuuteen, toi kaupunkiin vaurautta ja runsaasti barokkiarkkitehtuuria. Edelleen tutustuttavissa olevia merkkejä tuosta kultakaudesta ovat esimerkiksi Iglesia de la Asunción ja Iglesia de San Francisco -kirkkojen kappelit.

1500-luvulla rakennetun Iglesia de la Asunción -kirkon 1700-luvulla lisätty kappeli suurine kupoleineen ja upeine kipsikoristeineen on yksi Espanjan kansallismonumenteista.

Kaupungin loistoajoista kertoo myös kaupungintalon edustalta, Plaza de la Constitución -pääaukiolta lähtevä Calle Río -katu, jonka varrella voi nähdä 1800–1900-luvuilla rakennettujen yläluokan palatsien helminauhan. Tuolla kadulla sijaitsee myös Espanjan toisen tasavallan (1931–1939) presidentin Niceto Alcalá-Zamora y Torresin kotitalomuseo.

Kaunis katu päättyy upeaan puistoon, jota hallitsee kaksi valtavaa suihkulähdettä. Pikkukaupungin mittakaavassa hyvin loistokkaalta tuntuva 1600–1800-luvuilla rakennettu barokkia ja uusklassismia edustava Fuente del Rey -suihkulähde sekä pienempi 1500-luvulta peräisin oleva Fuente de Salud -suihkulähde kutsuvat istahtamaan reunalleen.

Strateginen sijainti

Mainittujen barokkimonumenttien lisäksi Priegolla on myös vielä vanhempi puoli. Priego oli jo muslimien vallan aikana strategisesti tärkeä keskus. Madinat Baguh tai Medina Bahiga nimellä tunnetussa arabikylässä oli vilkasta elämää jo 900-luvulla.

Tuosta historiasta kertovat muun muassa kaupungin linnoituksen muurit. Tosin nyt nähtävä linna on rakennettu vanhan paikalle 1200–1300-luvuilla. Linnassa voi vierailla 1,5 euron hintaan.


Priegossa tehdään laadukkaita oliiviöljyjä.

Valkoisen kylän charmia

Monumenttien lisäksi Priegossa pääsee tunnustelemaan myös perinteistä andalusialaiskylien rauhaa ja tunnelmaa. Barrio de la Villa -kaupunginosassa kävijä pääsee keskelle valkokalkittujen talojen sokkeloita.

Hurmaavimpiin ja tiiviimmin kukkaruukuin vuorattuihin katuihin kuuluvat Calle Real ja Calle Jazmines. Myös suloisella Plaza de San Antonio -aukiolla kannattaa piipahtaa.
Valkoisen kaupunginosan reunalla sijaitsee myös Mirador El Adarve -näköalapaikka, josta avautuvat huikeat näkymät kaupunkia ympäröiville vuorille ja oliivipuuviljelmille.

TEKSTI: Eeva-Maria Hooli
KUVAT: Eeva-Maria Hooli, Priego de Córdoba

[divider line=”true”]

Kiinnostaako Espanja? Ajantasaisin tieto Espanjassa asumisesta ja elämisestä löytyy uusimmasta Olé-lehdestä.