Asianajaja Álvaro de la Guardian mukaan asianajan työtehtävät asuntokaupassa ovat laajat. Hän muun muassa tarkistaa kiinteistön laillisen tilanteen ja hankkii erilaisia dokumentteja kaupungintalolta ja rekistereistä.
Miksi asunnon ostamisessa Espanjassa käytetään niin yleisesti asianajajaa?
Maallikko harvoin kiinteistökaupoista sopiessaan tietää, mitä asiakirjoja tarvitaan, että kauppa viedään turvallisesti loppuun. Usein edes myyjä itse ei ole tietoinen omistamansa kiinteistön laillisesta tilanteesta.
Kiinteistönvälittäjien tarjoamaan palvelujen kirjoon kuuluu harvoin esimerkiksi kiinteistöä koskevien asiakirjojen asianmukainen hankkiminen ja tarkistaminen tai sopimusten laatiminen. Joskus poikkeuksena on varaussopimus.
Mikä on ollut hankalin tapaus, johon olet törmännyt?
Hankalia tapauksia on toki paljon, mutta jos asiakkaalla on kärsivällisyyttä odottaa, ne saadaan ratkaistua miltei sataprosenttisesti.
Yksi erityisen monisäikeinen kiinteistökauppa meni suurin piirtein näin: henkilö kuolee ja tämän poika perii kiinteistön. Poika myy kiinteistön minun asiakkaideni isälle. Isä kuolee ja asiakkaani, tämän lapset, perivät kiinteistön. Tähän asti kaikki siis kuulostaa normaalilta elämän kiertokululta, eikö vain? On vain yksi hienoinen seikka… yhtäkään näistä kiinteistöoperaatioista ei oltu rekisteröity maarekisteriin.
Kaikki omistussuhteet olivat laillisia, mutta saadakseen omaisuutensa rekisteröityä omiin nimiinsä asiakkaani joutuivat odottamaan virallista marssijärjestystä. Tämä tarkoitti, että aiemmat rekisteröinnit oli tehtävä ensin. Kaikkiaan aikaa kului yli vuosi.
Kuinka yleistä Espanjassa on, että osa kauppahinnasta maksetaan käteisellä ja miksi näin toimitaan?
Enää tätä toimintatapaa ei näe paljoa. Espanjassa on perinteisesti haluttu maksaa osia kauppasummista käteisenä, jotta on voitu välttyä verojen maksulta.
Ostajaa tämä on hyödyttänyt siinä mielessä, että mitä alhaisempi ostohinta, sitä alhaisempi varainsiirtovero. Myyjä taas on saattanut haluta escrituraan eli lainhuudatustodistus merkittäväksi alemman kauppasumman välttyäkseen myyntivoiton veron maksulta.
Kummassakaan tapauksessa ei ole kuitenkaan hirveästi järkeä. Jos escriturassa on alhainen kauppahinta, ja tulevaisuudessa myyt kiinteistön, saatu voitto on paperilla paljon suurempi kuin todellisuudessa. Sen, mitä säästit varainsiirtoverossa, maksat ehkä sitten myyntivoiton verona.
Toisaalta myyjällekään ei kuvittelisi olevan ideaalia saada kymmeniä tuhansia euroja, ehkä enemmänkin, käteistä rahaa. Espanjassa on aika tiukka rahanpesulaki, joka muun muassa rajoittaa käteisen käyttämistä.
Juttu on osa 10 kysymystä asiantuntijalle -sarjaa. Lue kaikki kysymykset ja vastaukset lokakuun 2023 Olé-lehdestä!
TEKSTI: Katia Westerdahl
KUVA: Haastateltavat