Aurinkorannikon suurin kesäjuhla, Málagan feria

Aurinkorannikon suurin kesäjuhla, Málagan feria

Málagan feriat kokoavat maakunnan pääkaupunkiin juhlakansaa ympäri Espanjaa ja Eurooppaa. Aurinkorannikon kuumin juhla vietetään 15.–22.8.

Feria_Malaga
Päivällä feria-alueella esittäydytään parhaimpiin pukeutuneina. Illalla meno on musiikkipainotteisempaa.

Andalusian suurimpiin kesäjuhliin kuuluvat Málagan feriat pidetään kaupungissa perinteiseen tapaan elokuun puolivälissä, 15.–22. elokuuta. Tuona aikana koko Málagan kaupunki keskittyy vain viettämään feriaa; toimistoista ja virastoista osa sulkee ovensa, eivätkä kaupatkaan välttämättä avaa oviaan enää siesta-ajan jälkeen.

Málagan valtava feria-alue – viralliselta nimeltään Cortijo de Torres –, jossa ovensa avaa tapahtuman ajaksi lähes 200 peña-taloa ja casetaa, sijaitsee kaupungin keskustan ulkopuolella, ”Victoria Kent” -lähijuna-aseman tuntumassa.

Feria-alueen tarjonnasta löytyy jokaiselle jotakin. Osa casetoista keskittyy perinteisen malagalaisen kulttuurin vaalintaan musiikin, ruuan ja juoman muodossa, mutta myös muille Aurinkorannikon alueen kulttuuriryhmille, esimerkiksi eteläamerikkalaisille, on omia juhlatalojaan.

Alaikäisille juhlijoille on omistettu esimerkiksi Caseta de la Juventud, jossa on viimeistä feria-päivää lauantaita lukuun ottamatta joka päivä live-konsertteja. Yökerhojen pyörittämiin casetoihin on ikäraja.

Alueen juhlataloista osa avaa ovensa jo päivällä, joka onkin parasta aikaa vierailla ferioilla koko perheen voimin ja tutustua perinteiseen andalusialaiseen juhlatunnelmaan hevosineen ja perinnepukuineen. Feria-alueelta löytyy myös suuri huvipuistoalue.

Málagan omista kunnallisista casetoista tutustumisen arvoisia ovat muun muassa musiikkitarjontaan keskittyvä Flamenco y Copla sekä verdiales-kulttuurin talo Los Verdiales. Lapsille on oma Infantil-casetansa.

Yksityisistä peña-taloista perinteistä feria-tunnelmaa etsivien kannattaa suunnata esimerkiksi La Jaranaan, La Reboticaan, El Cazpachueloon tai El Portóniin.

Osa peñoista keskittyy vain yölliseen juhlintaan, eikä edes avaa oviaan päivällä. Alue on avoinna yön pikkutunteihin saakka.

Erikoisuutena päivä-feriat

Málagan erikoisuutena on, että kaupungin feriat levittäytyvät feria-alueen lisäksi myös kaupungin keskustaan. Puolen päivän jälkeen, noin kello 14 alkaen, juhlijoita alkaa kerääntyä kaupungin centro historicón kaduille. Kylmää juomaa ostetaan nautittavaksi katujen varsille pystytetyistä kojuista, ja juhlijoita varjostavat keskikesän kuumuudessa katujen yläpuolelle viritetyt kankaat.

Käytännössä kaikki keskustan baarit, ravintolat, klubit ja kahvilat ovat auki ferioiden ajan myös päivällä. Perheille keskustan feria-tunnelma voi käydä liian villiksi, sillä päivän kuluessa iltaa kohti, monet juhlijoista ovat jo ehtineet nauttia liian monta tinto de veranoa, mojitoa tai rebujitoa. Katujen tungoksessa liikkuminen ei sovi myöskään lyhytpinnaisille.

Verdiales_malaga
Perinteinen verdiales-tanssi ja -musiikki on olennainen osa Málagan ferioita.

Keskustan feria ei silti ole tarkoitettu vain nuorelle juhlakansalle. Etenkin Calle Larios -kävelykadulle ja sen läheisyyteen kokoontuu päivittäin upeita espanjalaisia ikänaisia ja -miehiä perinnepuvuissaan laulamaan ja tanssimaan sevillanasia sekä Málagan alueen omia perinnetansseja. Malagalaiseen kansanperinteeseen saattaa törmätä lähes missä kadunkulmassa tahansa ja ympäri keskustaa kulkevat erilaiset orkesterit ja bändit juhlatunnelmaa nostattaen.

Ferioiden aikaan kannattaa yrittää eksyä kaupungin perinteisimpiin viinitupiin, ja hyvällä tuurilla pöydän saattaa saada esimerkiksi kuulusta El Pimpistä (Calle Granada 62), jonka aina ainutlaatuinen ilmapiiri on parhaimmillaan ferioilla. Makea viini, etenkin Cartojal, jota kaupataan juhlien ajan jokaisessa kioskissa, kaupassa ja baarissa, kuuluu Málagan ferioihin.

Lisätietoja ferioista saa osoitteesta feria.malaga.eu.

TEKSTI: Anna Venejärvi
KUVAT: Alma Ulvelin, Ayuntamiento de Málaga

Strand Properties


0

Your Cart