Barokin ja luola-asutusten GUADIX

Barokin ja luola-asutusten GUADIX

Granadan maakunnassa, yli 900 metrin korkeudessa merenpinnasta sijaitseva Guadix on elinvoimainen pikkukaupunki.
Guadixin asukkaista noin puolet asuu luola-asutuksissa.

Tämän pikkukaupungin noin 30 000 asukkaasta puolet asuu luolaasunnoissa.

Strand Properties

Guadixin luola-alue Barrio Troglodyte sijaitsee lähellä keskustaa, hieman sen yläpuolella. Kodit ovat kuin ovatkin luola-asuntoja, mutta myös kirkko on rakennettu luolaan. Tässä kaupunginosassa vieraillessa pääsee tutustumaan yhä käytössä oleviin, asuttuihin luolataloihin. Niihin ei ole varsinaista pääsymaksua, mutta moni asunnon omistaja saattaa myydä itse tuottamaansa hunajaa tai vaikkapa paikallista hilloa kävijöille.

Suurinta osaa kävijöitä houkuttelevat Guadixiin kaupunkivierailulle juuri luola-asunnot, joita Granadan provinssissa on muutenkin paljon. Luola-asunnossa kannattaa ilman muuta käydä, mutta kaupunkiin kannattaa tutustua muutoinkin. Siellä on pikkukaupungiksi suorastaan ihmeen paljon nähtävää.

PALUU LUOLA-ASUMISEEN

Nykyihmisen ensimmäinen mielikuva luola-asunnoista saattaa olla kivikauteen liittyvä. On totta, että jo kivikaudella ihmiset asuivat luolissa. Kaupungistumisen kiihtyessä 1800-luvulla asuntopula saattoi koetella tiettyjä seutuja, ja tuolloin luola-asunnoista löydettiin edullinen ratkaisu maaseudulta kaupunkiin muuttaville, suurille väestömäärille.

Vielä 1950-luvulla luolissa asumista saatettiin pitää osoituksena köyhyydestä.

Enää ei näin ole.

Nykymaailma etsii jatkuvasti ratkaisuja mahdollisimman ekologiseen asumineen. Moni suomalainenkin rakentaa maalämpöjärjestelmää taloonsa. Luola-asunnoista maalämpö löytyy luonnostaan, eikä pelkästään maalämpö, vaan luola-asunnot pysyvät myös viileinä kuumina kesäkuukausina. Useat ekologisen arkkitehtuurin asiantuntijat pitävät luola-asumista tulevaisuuden asumismuotona. Etenkin Sveitsin alppimaisemassa luola-arkkitehtuuri on suorastaan muotia.

Luola-asunnot kaivetaan yleensä kalkkikivikallioihin. Kalkkikivi on pehmeää työstää, mutta saadessaan kosketuksen ilmaan, se kovettuu.

Julkisivun materiaali saadaan asuntoa kiven sisään louhittaessa, ja niinpä luola-asunnon rakentaminen ei ole vain ekologista vaan myös ekonomista. Luola-asuntojen hyviin puoliin kuuluu sekin, että jos perhe kasvaa, voi uusia huoneita kaivaa lisää kallion sisään.

Luola-asunnot eivät ole lainkaan kosteita, jos asunnon paikan valitsee huolella: sellaisesta paikasta, jossa ei kulje kallionsisäisiä vesisuonia. Yksi perinteinen haaste luola-asunnoissa on ollut valon saanti sisätiloihin. Ainoat ikkunat saatettiin laittaa julkisivuun.

Nykyisin valonsaanti sisätiloihin ei ole enää samalla tavoin ongelma.

Uusissa luola-asunnoissa saatetaankin käyttää sisällä luonnonvalolamppuja. Jos kalliokerros ei asunnon päällä ole suunnattoman korkea, siihen saatetaan tehdä kattoikkunoita.

KAIKILLE JOTAIN: ROOMAN AJASTA ISLAMINUSKOON JA BAROKKIIN

Heti kaupunkiin savuttaessa, sen pääsisääntuloväylän varrella, on suurehko arkeologinen puisto, joka muistuttaa kaupungin roomalaisesta historiasta. Tuolloin Guadix tunnettiin Julia Gemella Accin nimellä.

Islamilaisen ajan jälkeen, kristittyjen vallatessa koko Granadan sulttaanikunnan, myös Guadix muuttui kristityksi kaupungiksi. Vanhan moskeijan paikalle rakennettiin kuninkaallinen sairaala.

Nykyisin sairaala on museoitu ja se on yksi kaupungin kiinnostavimmista nähtävyyksistä. Vanhan sairaalan huoneissa pääsee näkemään vanhoja sairaanhoidon välineitä aina synnytyspöydästä fysioterapeuttisiin välineisiin saakka.

Guadixin katedraali edustaa koko Granadan maakunnan upeinta barokkia. Katedraalin suunnitteli Burgosista kotoisin ollut arkkitehti Diego de Siloé. Rakennustyöt kestivät kauan: aina 1500-luvusta 1700-luvun loppuun.

Kirkon maalauskokoelmat ovat mainittavat.

HERKKUSUIDEN GUADIX

Guadixin retki ei ole täydellinen ilman paikallisia herkkuja. Yksi kaupungin perinteisistä resepteistä on Conejo al ajillo. Nimenä mukaisesti se on kanin lihaa, joka maustetaan valkosipulilla. Reseptiin kuuluvat makua-antavat mantelit ja alueelle tyypilliset kuivatetut, punaiset paprikat sekä etikka. Rinrán-salaatti muuten valmistetaan samoista kuivatetuista paprikoista, kuivatetuista tomaateista, kypsytetystä sipulista, marinoiduista oliiveista, kananmunista sekä kapakalasta.

Olla de San Ánton -ateria on tehty porsaansorkista ja Guadixin kuuluista kuivatetuista paprikoista manteli-kinkkukastikeella.

Guadixissa ateria päätetään kaupungin kuuluun jälkiruokaan nimeltään el Felipe, jonka väitetään saaneen nimensä kuningas Felipe II mukaan. El Felipe muistuttaa ulkonäöltään donitsia, se on pyöreä ja siinä on reikä keskellä. Se on leivonnainen, joka on täytetty marengilla ja päällystetään valkealla sokerikuorrutteella.

KULKUYHTEYKSISTÄ

Guadix sijaitsee 55 kilometrin päässä Granadasta ja sinne kulkee suora bussiyhteys Granadan linja-autoasemalta useita kertoja päivässä. Bussimatka kestää noin tunnin.

Olé-lehden lukijamatkalla pääset opastetulle kierrokselle Guadixiin 6.3. Päiväretkestä voit lukea lisää osoitteessa www.olekustannus.com/lukijamatkat.

TEKSTI LIISA VÄISÄNEN | KUVAT MARCO PERETTO



0

Your Cart