Espanjalainen koulupolku alkaa monilla 3-vuotiaana

Espanjalainen koulupolku alkaa monilla 3-vuotiaana

Espanjassa suurin osa menee kouluun jo kolmevuotiaana. Vaihtoehtoja on monia ja ne saattavat laittaa suomalaisperheiden päät pyörälle.
Rami, Otso, Anne ja Rasmus Keski-Honkola ovat asuneet Costa Blancalla vuoden ja olleet tyytyväisiä lasten saamaan opetukseen niin julkisessa kuin Skandinaavisessa koulussa.

Esiopetusta (segundo siglo de Infantil) järjestetään Espanjassa niin julkisissa kouluissa, yksityiskouluissa kuin yksityisissä päiväkodeissa. Julkinen koulu on näistä maksuton vaihtoehto.

Strand Properties

Millainen tuo 3–6-vuotiaiden koulu on suomalaisten silmissä?

– Minun arvioni on, että se ei ole koulu, vaan se on näyttäytynyt meille esikoulumaisena, sanoo 4-vuotiaan Otson äiti Anne Keski-Honkola.

Otso on juuri päättänyt ensimmäisen lukukautensa julkisessa espanjalaisessa koulussa Orihuela Costalla.

Otso oppi viidessä kuukaudessa kommunikoimaan espanjaksi. Hän viihtyy koulussa ja on kiinnostunut numeroista ja kirjaimista.

– Yllätys on ollut minulle se, että tuon ikäisiltä voi löytyä jo kypsyys ja valmius tehdä niin sanotusti Suomen eskariasioita, kun siihen vain kannustetaan. Minun mielestäni lasta ei kuitenkaan väkisin pakoteta, vaikka haasteita kyllä heitetään enemmän kuin Suomessa.

Integroituminen ja kielitaito

Perheen muutettua Espanjaan reilu vuosi sitten Otso kokeili ensin kansainvälistä päiväkotia, mutta se ei toiminut. Vanhemmat totesivat, että 4-vuotias on parhaassa iässä oppia vierasta kieltä ja päättivät kokeilla julkista koulua.

3–6-vuotiaiden ei ole pakko osallistua opetukseen. Koulupakko ja peruskoulu alkavat sinä vuonna, kun lapsi täyttää 6 vuotta.

Tänä syksynä myös isoveli Rasmus, 9, siirtyy julkiseen espanjalaiseen kouluun.

– Suurin syy on integroituminen. Hän integroituu ja me integroidumme perheenä tänne paremmin paikallisen koulun kautta.

– Kielitaito on todella tärkeä asia. Vaikka olisimme jossain vaiheessa palaamassa Suomeen, ajattelemme, että tämä on ainutlaatuinen tilaisuus oppia toinen kieli.

Hyvä punnita eri vaihtoehtoja

Annen vinkki suomalaisperheille on, että kouluvalintaa miettiessä kannattaa verkostoitua, kysellä ja punnita oman lapsen tilannetta, kapasiteettia ja luonnetta.

– Suosittelen hakemaan rohkeasti myös paikalliseen kouluun. Meidän silmiin opettajien resurssit ovat hyvät. Opettajan opetus on tehokasta ja järkevää. Kaikki tämä on yllättänyt positiivisesti.

TEKSTI: Eeva-Maria Hooli
KUVAT: Haastateltava

Lue koko juttu espanjalaisen koulupolun alusta elokuun 2023 Olé-lehdestä. Mukana myös Aurinkorannikolla asuvan suomalaisäidin kokemukset.

Lue digilehti Tilaa Olé-lehti0

Your Cart