Espanjalaiset kesälomailevat Espanjassa – vain pieni joukko matkustaa ulkomaille

Espanjalaiset kesälomailevat Espanjassa – vain pieni joukko matkustaa ulkomaille

Espanjalaisista suuri enemmistö viettää kesälomansa kotimaassa. Suurten massojen ikisuosikit ovat ikuisia, mutta kiinnostavinta on julkkisten kesä.
Espanjalaiset ovat mieltyneet etenkin oman maansa rantakohteisiin.

Viime aikoina vilkaisu silloin tällöin Espanjan valtiollisen television TVE:n makasiiniohjelmaa España Directo on riittänyt sen vahvistamiseksi: pandemian jälkeinen aika on koittanut. Kesälomailu on palannut kahden painajaismaisen vuoden jälkeen rytinällä espanjalaisten elämään.

Strand Properties

Vuosi sitten puolet kansasta ei kunnolla edes uskaltanut puhua ääneen kesälomailusta, mutta tänä keväänä yli 90 prosentilla on erinäköisiä suunnitelmia sen varalle. Patoutunut kysyntä ja monilla ylimääräinen säästöön jäänyt raha lupailevat suuria. 

Koronan aiheuttaman terveyskriisin luultiin muuttavan kovalla kädellä lomailutapoja. Pinnalle nousivat uusi käsite ”terveysturvallinen matkailu” ja yksilölliset lomakohteet siellä, missä ruuhkia ei ole. Odotukset olivat liian suuria. Valtaosa espanjalaisesta rahvaasta suuntaa tänäkin kesänä samoille täpötäysille rannoille ja haluavat nähdä samat monumentit kuin ennen pandemian puhkeamistakin. 

Mutta 47 miljoonaisesta kansasta riittää luonnollisesti moneen lähtöön, ja hajontaa kohteiden osalta on enemmän kuin koskaan. Suurten massojen lomailusta voi joka tapauksessa muodostaa jonkinlaisen peruskartan, vaikka eri tutkimukset vähän erilaisia tuloksia tarjoavatkin.

Suuret kysymykset: Milloin? Ranta vai vuoristo?

Espanjalaisen kesälomailun pyhä ajankohta on aina ollut elokuu. Aikoinaan sisämaan suuret kaupungit huokuivat tyhjyyttä, kun kaikki kynnelle kykenevät jättivät polttavat asfalttikadut taakseen. Nykyään epätasapaino kuukausien välillä ei ole niin räikeä, mutta elokuu jatkaa suosikkina noin kuudenkymmenen prosentin osuudella. Heinäkuun kannatus pyörii reilussa kahdessakymmenessä ja syyskuu hiukan sen alle. Kesäkuussa lomailu ei kiinnosta juuri ketään.  

Suurissa linjoissa ensimmäinen raja vedetään kotimaan ja ulkomaiden välille. Karkeasti ottaen vähintään kolme neljästä espanjalaisesta pysyttelee kotimaassa. Espanjalaisten hellimä sanonta Como en casa, en ningún sitio (Oma koti kullan kallis) pätee tässäkin. Ne, jotka suuntaavat ulkomaille, valitsevat useimmiten Italian, Ranskan tai Portugalin.

Toinen klassinen kysymys on ranta vai vuoristo.

TEKSTI: Mikko Immonen
KUVA: Shutterstock

Lue elokuun 2022 Olé-lehdestä koko juttu siitä, miten ja missä espanjalaiset viettävät kesälomansa. Missä lomailevat maan silmäätekevät, ovatko lomanviettotavat muuttuneet viime vuosien aikana?

Lue digilehti Tilaa Olé-lehti0

Your Cart