Espanjan hätätila sekoitti vuokrakuviot

Espanjan hätätila sekoitti vuokrakuviot

Osa suomalaisista lähti koronan vuoksi Espanjasta vuokraamastaan asunnosta kesken vuokra-ajan, ja takuuvuokra jäi sisään. Etukäteen maksettu vuokra saattoi jäädä myös kokonaan käyttämättä.
Korona-ja-vuokrat
Neuvottelut peruutuksista, rahanpalautuksista ja muista sopimukseen liittyvistä asioista olisi hyvä tehdä kirjallisesti, neuvoo asianajaja Anronio Cardador.

Cardador & Marín -asianajotoimiston asianajaja Antonio Cardadorin mukaan ensimmäiseksi täytyy selvittää, onko kyseessä kausi- vai pitkäaikainen vuokrasuhde.

Strand Properties

Espanjan hätätiladirektiivi käsittelee vain niin sanottuja pitkäaikaisia vuokrasopimuksia. Se ei siis tuo vastauksia
kausivuokralaisille, joita suuri osa suomalaisista Espanjan talvehtijoista tai matkailijoista on.

Sen lisäksi täytyy katsoa, kuka vuokrasopimuksen toisena osapuolena on – yksityishenkilö vai yritys. Niitä koskevat eri lait.

– Mikäli asuntosi vuokranantaja on yritys, he ovat pakotettuja palauttamaan sekä vuokratakuun että mahdollisesti maksamasi summat käyttämättä jääneen vuokra-ajan osalta, Cardador toteaa.

Yksityisten kesken tulee käyttää ensisijaisesti neuvottelutietä.

Yksityisten kesken tulee käyttää ensisijaisesti neuvottelutietä.

Kaikissa tapauksissa neuvottelut kannattaa käydä aina kirjallisesti. Jos asia joudutaan selvittämään oikeusteitse, säilytetystä kirjeenvaihdosta on suuri apu.

Myös tulevaisuuteen sovitut sopimukset voivat olla ongelmallisia. Vaikka hätätila olisi jo ohi, lentoja ei välttämättä ole saatavilla ja sovitun vuokra-ajan käyttäminen voi olla mahdotonta.

– Pelkkä koronaviruksen pelkääminen ei ole riittävä syy purkaa sopimus, mutta sopimuksen täyttämisen mahdottomuus on, Cardador muistuttaa.

TEKSI: Katia Westerdahl
KUVA: Shutterstock

Lue lisää koronan vaikutuksista matkustamiseen ja sopimuksiin toukokuun 2020 Olé-lehdestä!

Lue digilehti     Tilaa Olé-lehti



0

Your Cart