Espanjan koti tyhjä mutta kunnossa

Espanjan koti tyhjä mutta kunnossa

Omistaja voi olla kevyimmin mielin tietäessään, että joku pitää Espanjassa tyhjillään olevaa asuntoa silmällä.
360hometourin Seppo Valkonen katselee yhteistyökumppani Sucasan Miika Plithiä leikkuupuuhissa.

Osa suomalaisten asunnoista ja taloista Espanjassa on aina osan vuodesta tyhjillään. Koronakriisin sotkiessa suunnitelmia niitä on nyt tavallistakin enemmän.

Strand Properties

– Se on sama kuin Suomessa, jossa mökit seisovat korvessa. On luonnollisesti kiva, että joku käy kerran kuussa tai kahdessa katsomassa, että se loma-asunto eli sijoitus on siellä kunnossa, kertoo Costa Blancan alueella toimivan 360hometour-yrityksen Tuukka Tavi.

Nykyään useammat yritykset – myös suomenkieliset – tarjoavat eri puolilla Espanjaa niin sanottuja talonvahtipalveluja.

Niin kerros-, rivi- kuin omakotitalon omistajat palkkaavat Espanjassa paikan päällä olevan silmäparin tekemään tarkastuskäyntejä, joihin voi kuulua esimerkiksi tuuletus, veden lasku viemäreihin sekä sähköjen ja vesien käyttäminen päällä. Pihallisten asuntojen omistajat voivat kaivata myös puutarhuripalveluja.

– Pihan tai puutarhan omaavat kohteet on toki tärkeämpää pitää hoidettuina, jotta asunnot eivät ole hylätyn näköisiä. Ne ovat myös enemmän sään armoilla, Tavi sanoo.

Tavin mukaan on tärkeää, että joku pääsee avaimella asuntoon luonnonmullistusten jälkeen. Hän on nähnyt rankkasateiden jälkeen vuotavia kattoja ja läikikkäitä seiniä.

Tuttava tai yritys apuna

Vuodesta 2005 asti Costa Blancan alueella toimineen Tavin mukaan asuntojen tarkastus- ja huolenpitopalveluja alkoi syntyä alueelle vasta 4–5 vuotta sitten. Aikaisemmin ne perustuivat enemmän naapuriapuun.

– Suosittelen, että jollakin olisi asunnon avain Espanjassa, oli se yritys tai luottohenkilö. On se sitten luonnonmullistus tai mikä tahansa, on hyvä, että tukihenkilö voi käydä tarkistamassa tilanteen paikan päällä, Tavi sanoo.

TEKSTI: Eeva-Maria Hooli
KUVA: Haastateltava

Lue lokakuun 2020 Olé-lehdestä koko juttu, jossa kerrotaan, mitä kaikkea ottaa huomioon, jos asunto on tyhjillään Espanjassa!

Lue digilehti     Tilaa Olé-lehti0

Your Cart