Espanjassa vuokranmaksua vaaditaan usein käteisellä – mitä laki siitä sanoo?

Espanjassa vuokranmaksua vaaditaan usein käteisellä – mitä laki siitä sanoo?

Espanjassa vuokranantajat pyytävät usein vuokraa käteisellä. Onko minun suostuttava?

Yksi asunnonvuokraukseen liittyviä yleisimpiä kysymyksiä on kummastelu siitä, miksi vuokranantaja pyytää vuokranmaksua suoritettavaksi käteisellä. 

Strand Properties

Moni ajattelee, että toimintatapa on selvää veronkiertoa.

Osassa tapauksista kysymys saattaakin olla niin sanotusta pimeästä vuokraamisesta. Vuokran maksaminen käteisellä on kuitenkin vanha tapa, joka kumpuaa vuokralaista, eikä veronkierrosta.

Vuonna 1964 ensimmäisen kerran päivänvalon nähnyttä vuokralakia on vuosien varrella muuteltu, mutta sen artiklan 17 kohta 3 on pysynyt ennallaan. 

Ley de Arrendamientos Urbanos, art. 17: 3. “El pago se efectuará en el lugar y por el procedimiento que acuerden las partes o, en su defecto, en metálico y en la vivienda arrendada.”

Tämä kohta säätää vuokran maksutavasta seuraavaa: “Vuokran maksu suoritetaan siinä paikassa ja sillä tavalla jonka osapuolet ovat keskenään sopineet. Jos ei toisin ole sovittu, maksu suoritetaan käteisenä ja vuokrakohteessa”. 

Vuokranantajalla kuittivelvollisuus

Samainen laki velvoittaa vuokranantajan antamaan vuokranmaksusta kuitin. Kuitista pitää käydä selville vuokranantajan nimi, vuokrakohde, vuokralaisen nimi sekä päivämäärä. 

TEKSTI: Katia Westerdahl KUVA: Shutterstock

Lue koko juttu elinkustannuksista Suomessa ja Espanjassa maaliskuun 2023 Olé-lehdestä!

Lue digilehti Tilaa Olé-lehti0

Your Cart