Etätöissä Espanjassa – kuka verottaa?

Etätöissä Espanjassa – kuka verottaa?

Yhä useampi suomalainen tekee töitä Espanjasta käsin. Kenellä on verotusoikeus, kun henkilö on fyysisesti yhdessä maassa, mutta tekee etätyötä toisessa maassa?

Jo vuosien ajan Suomessa vallinnut etätyöbuumi on nyt kasvanut räjähdysmäisesti. Koronapandemian siivittämänä Suomesta tuli Eurofoundin mukaan EU-maa, jossa tehtiin eniten etätyötä – noin 60 prosenttia työntekijöistä.

Strand Properties

Tietoliikenneyhteydet mahdollistavat nykyään monelle työskentelyn Espanjastakin käsin Suomeen.

Mitä etätyöläisen tulee huomioida verotuksesta?

Kun on lähdössä Espanjaan työn vuoksi, on erityisen tärkeää miettiä asiat huolellisesti

henkilökohtaisen tilanteen näkökulmasta.

Espanjan palkkaverotus on Suomea kevyempää. Siten suomalaista kiinnostaakin, millä edellytyksillä hänen Espanjassa tekemänsä työ on Suomessa verovapaata.

Muun muassa se, kuinka kauan oleskelee Espanjassa ja onko maassa residentti vai ei-residentti, vaikuttaa verotukseen.

Työntekijän ollessa Espanjassa yleisesti verovelvollinen (residentti) ja Suomessa vastaavasti rajoitetusti verovelvollinen (Suomen tuloverolain nojalla), vain Espanja verottaa hänen Espanjassa tehdystä työstä saamaansa palkkaa.

Suomessa rajoitetusti verovelvollinen voi joutua maksamaan palkastaan veroa Suomeen vain työskennellessään Suomessa. Siten Suomella ei ole palkan verotusoikeutta, kun tällainen henkilö tekee suomalaiselle yritykselle työtä Espanjasta käsin.

Koska kummankaan maan verolainsäädäntö ei tunne erillistä etätyön käsitettä, siihen sovelletaan samoja verosäännöksiä kuin tavalliseen työsuhteeseen, tosin Suomessa etätyö tyypillisesti oikeuttaa työntekijää vähentämään verotuksessaan tavanomaista suuremmat tulonhankkimiskulut.

TEKSI: Marja-Leena Gutiérrez
KUVA: Shutterstock

Lue elokuun 2020 Olé-lehdestä koko juttu, jossa annetaan neuvot eri etätyötilanteiden verotuskiemuroihin!

Lue digilehti     Tilaa Olé-lehti



0

Your Cart