Olé-lehden kyselystä selviää, että Euroopan maanteillä viihdytään oman rakkaan ja lemmikin seurassa.


Keski-Euroopan reitti, jossa Suomeen saavutaan lautalla Puolasta tai Saksasta, on Olé-lehden lukijoiden suosikki.

Olé-lehden nettikyselyyn automatkoista Euroopan läpi vastasi kaikkiaan 62 henkilöä. Kysely kertoi, että kukin automatkaaja reissaa Espanjan ja Suomen väliä omalla tyylillään. Osa matkailijoista ottaa Euroopan maanteillä aikansa, piipahtaa kylissä ja kaupungeissa ja nauttii maisemista. Kiireisimmät taas porhaltavat mantereen läpi kahdessa päivässä.

Suomalaiset autoilevat innokkaasti Suomen ja Espanjan väliä, sillä kyselyyn vastanneista suurin osa oli reissannut Euroopan läpi useita kertoja. Eniten vastaajien joukossa oli 3–6 kertaa maanteitse Euroopan läpi matkanneita, mutta jopa 29 % vastaajista on matkustanut mantereen halki yli 11 kertaa.

Ehdottomasti suosituin kulkuväline Euroopan reissulle on henkilöauto. Autolla oli reissannut 51 vastaajaa, eli 84 prosenttia kaikista kyselyyn vastanneista. Suosituin matkakumppani pitkälle Euroopan reissulle oli oma kumppani tai puoliso, sillä 45 vastaajaa (72,5 %) oli matkustanut oman rakkaansa kanssa.

Lemmikin kanssa oli matkustanut jopa 17 vastaajaa (27,4 %), ja lemmikin kuljettaminen olikin kolmanneksi yleisin motiivi matkantaittamiseen nimenomaan maanteitse. Kaikista yleisin syy toteuttaa automatka Euroopan halki oli halu tutustua eurooppalaisiin kaupunkeihin. Toiseksi yleisimpänä motiivina mainittiin tarve kuljettaa auto toiseen maahan.

Reittivalinnoissa lähes rinta rinnan kisasivat Ruotsin kautta kulkeva läntinen reitti ja Keski-Euroopan reitti. Suosituimmaksi nousi lopulta Keski-Euroopan reitti, jonka valitsi parhaaksi 28 vastaajaa (45,2 %). Edullisena pidetyn Baltian reitin valitsi suosikikseen 9 vastaajaa (14,5 %).

TEKSTI: Anna Venejärvi
KUVA: Alma Ulvelin

Euroopan halki maanteitse matkanneiden parhaat vinkit ja mielenkiintoisimmat kokemukset löydät maaliskuun 2018 Olé-lehdestä!