Junayhtiöllä on väliä – vai onko?

Junayhtiöllä on väliä – vai onko?

Espanjan valtiollinen junayhtiö Renfe on menettänyt monopolinsa niin sanottujen AVE- eli luotijunien suhteen. Uudet tulijat lupaavat edullisempia hintoja vähintään yhtä hyvällä palvelulla.

Tähän kevääseen mennessä Madridiin junalla matkustavan henkilön ainoa vaihtoehto on ollut Renfe. Monet ovat valittaneet hintojen suolaisuutta, etenkin jos matkan varaa pienellä varoitusajalla.
Uudet tulijat kuten Iryo ja Ouigo ovat kuitenkin pakottaneet Renfen vastaiskuun. Valtion rautatieyhtiö on myös lanseerannut oman halpayhtiönsä, Avlon.
Se, millä yhtiöllä matkustaminen tulee edullisemmaksi riippuu paljolti kolmesta tekijästä: kuinka kauan ennen matkaa varauksen tekee, mihin aikaan päivästä haluaa matkustaa ja kuinka pitkä matkan kesto saa olla. Näistä viimeisin on ehkä vähäpätöisin tekijä, sillä suurimmillaankin eroja nopeimman ja pisimmän junamatkan välillä esimerkiksi Málagasta Madridiin matkustettaessa on alle puoli tuntia. Ero ei johdu junan nopeudesta vaan siitä, kuinka monella pysäkillä se matkan aikana pysähtyy.
Halpayhtiöitä on syytetty vuorojen vähyydestä, mutta jos määränpäässä ei tarvitse olla prikuulleen tiettyyn aikaan eikä perilläoloaika ole rajoitettu esimerkiksi menopaluuseen samana päivänä, nämä junat ovat merkittäviä vaihtoehtoja matkustamiselle.
Aivan kuten lentojenkin hintavertailukoneita, netistä löytyy useampia junien hintoja vertailevia sivustoja. Näistä voi mainita esimerkiksi sivustot rastreator ja thetrainonline.
SE-lehti lähti kokeilemaan, millaisilla hinnoilla Málagan ja Madridin väliä voi nyt matkustaa. Teimme kaksi hintavertailua: saman päivän aikana tapahtuvan menopaluun tämän kevään aikana sekä ensi syksylle ajoittuvan kahden päivän reissun pääkaupunkiin. Otimme vertailuun vain suoria vaihtoehtoja turistiluokassa. Koska ykkösluokan käyttäminen on joskus turistiluokkaa edullisempaa, tällaisessa tapauksessa mainitsemme siitä erikseen.

Strand Properties

Aamulla Madridiin ja illaksi kotiin

Saman päivän aikana Málagasta Madridiin reissaaja haluaa yleensä olla määränpäässä edes keskipäivän tunnit. Tämä tarkoittaa, että junaan astutaan mielellään niin, että se on perillä noin kello 11–12 aamupäivällä. Jotta kotiin ehtii illaksi, paluujunan pitäisi lähteä Madridista viimeistään iltakuudelta.
Edestakaisen matkan hinta 30.5. Málagasta Madridiin:
Kello 08.08 Renfe Ave, menolipun hinta alkaen 42,40 euroa. Matkan kesto 2h 30min.
Kello 08.10 Iryo, menolipun hinta alkaen 46,707 euroa. Matkan kesto 2h 29 min. Iryo tosin mainostaa tässä kohtaa ykkösluokan lippuaan hintaan 39,46 euroa.
Kello 9 ja 11 välille osuvien lähtöjen hinnat jopa kaksinkertaistuvat kaikilla olemassaolevilla yhtiöillä. Mikäli et pidä aikaisesta aamuheräämisestä eikä perilläoloaika ole niin tärkeää, voit hypätä klo 11.30 lähtevään Iryo-junaan hintaan 38 euroa. Matkan kesto on 2h 39 minuuttia, joten perille ehdit sopivasti Madridin aperitiivi-lounasaikaan kello 14.09.
Ainoaksi paluumatkavaihtoehdoksi kello 17.35 ja 19.35 välisenä aikana lähteville junille osoittautuu Renfen perinteinen Ave. Valittavina on viisi eri junaa ja kaikki matkat ovat suoria. Niiden kesto vaihtelee 2h 34 minuutin ja 2h 54 minuutin välillä. Paluulipun hinta turistiluokassa liikkuu junasta riippuen 42,40 ja 50,90 euron välillä. Erikoista kyllä erot ykkösluokan hintoihin ovat minimaaliset. Förstassa pääsee tällä aikavälillä matkustamaan 56,40–67,65 euron hintaan.
Yllätyksenä paluumatkavaihtoehdoksi tulee niin ikään Renfen Ave-juna. Kello 20.30 Atochan asemalta lähtevän vuoron turistiluokkahinta kustantaa vain 21,20 euroa. Mikäli suhteellisen myöhäinen kotiinpaluu – juna on perillä Málagassa kello 23.14 ei haittaa, vaihtoehto on erinomainen. Suoran vuoron kestoaika on 2 tuntia 44 minuuttia. Samaan aikahaarukkaan mahtuu myös Iryo-juna, mutta yllätyksellisesti kello 20.55 Madridista starttaava suora vuoro on hieman Renfen Avea kalliimpi: paluulipulle tulee hinnaksi 27,07 euroa. 2 tuntia 30 minuuttia kestävä juna on perillä Málagassa kello 23.30.
Edullisimmillaan siis päivästä Madridissa sai nauttia maksamalla 59,20 euroa meno-paluulipusta ja voittajaksi vertailussa selvisi Renfe.

Kahden päivän reissu pääkaupunkiin

Koska usein todetaan, että mitä aikaisemmin lipunvarauksen tekee sitä edullisemman hinnan saa, lähdimme katsomaan junalippujen hintoja ensi syksylle. Mikäli mielessä on viikonloppureissu Madridiin ensi syksynä, meno-paluu 6.–8.10. saattaa kiinnostaa. Oletettavasti nuo päivämäärät tosin kiinnostavat muitakin, sillä 12. lokakuuta on Espanjassa kansallinen pyhä. Lähdimme katsomaan, kuinka paljon viikonloppu ja arkipyhän läheisyys nostavat hintoja ja mitä vaihtoehtoja on tarjolla.
Mikäli kansankielellä kukonlaulun aikaan Málagasta lähteminen ei häiritse, menolipun hinta häiritsee todennäköisesti vielä vähemmän: vertailuhetkellä
(1. toukokuuta) Málagasta pääsee Madridiin perjantaina 6. lokakuuta kello 6.28 lähtevällä junalla 25,45 eurolla. Tosin nettisivulla on jo nyt varoitus siitä, että tässä hintaluokassa tarjolla olevia lippuja on jäljellä enää neljä. Tässä tapauksessa kyseessä on Renfen Ave.
Seuraava vuoro onkin sitten huomattavasti kalliimpi: suora Renfen Ave-juna lähtee Málagasta kello 8.08, matkan kesto on 2h 30 min mutta hinta jo 67,85 euroa. Parin minuutin odottelu kuitenkin kannattaa: kello 8.10 Málagata starttaava Iryo-juna antaa hinnaksi turistiluokassa 37 euroa. Junat ovat perillä Madridissa 11 minuutin erolla Renfen hyväksi.
Seuraavat aamupäivän aikana lähtevät junavaihtoehdot ovat kello 11.30 lähtevä Iryo hintaan 58 euroa ja 11.58 lähtevä Renfen Ave hintaan 67,85 euroa. Huomattakoon, että kello 11.30 Iryo-vuoro antaa turistiluokan vaihtoehdoksi ykkösluokan lipun hintaan 45,01 euroa. Niin ikään iltapäivällä kello 14.58 ja 18.58 välillä lähtevien junavuorojen hintojavertailun kirkas voittaja on Iryo. Vaikka vuoroja on vain kaksi: kello 15.20 ja 18.45 Madridiin lähtevät junat, hintaero saman aikahaarukan aikana lähteviin Renfen Ave-juniin on huima. Edullisimmillaan matkustat Iryon kyydissä Madridiin kello 18.45 lähtevällä junalla hintaan 18 euroa. Hieman aikaisemmin, kello 18.02 starttaava Renfen Ave tarjoaa hinnaksi 67,85 euroa.

Aamuvirkku matkustaaa halvemmalla

Paluumatka kotiin sunnuntaina kannattaa hintatietoisen tehdä joko aamuvarhain tai myöhään illalla. Aamun ensimmäinen vuoro starttaa Madridista kello 7.55 18 euron hintaan. Kunnia edullisesta hinnasta kuuluu Iryolle. Mikäli haluaa nauttia päivästä Madridissa viimeiseen asti, loogisin vaihtoehto on päivän viimeinen juna, joka on Iryo-junayhtiön ja starttaa Málagan suuntaan kello 20.55. Hintaa paluulipulle kertyy 37,43 euroa. Hieman aikaisemmin, kello 20.30 lähtevä Renfen Ave ilmoittaa hinnaksi 59,35 euroa.
Iryo osoittautuu kirkkaaksi voittajaksi ainakin tämän ensi syksyn viikonlopun suhteen. Vaikka sillä on vähemmän vuoroja kuin Renfellä, vaihtoehtoja on kuitenkin ihan mukavasti. Esimerkiksi ehdottamanamme paluupäivänä Iryo-junia lähtee Madridista mainittujen vuorojen lisäksi myös kello 11.45 ja 14.55. Hinnat ovat kautta linjan noin 25 euroa edullisempia kuin Renfen Ave-vaihtoehdot.0

Your Cart