Kännyköiden yllätyslaskuille loppu EU:ssa

Kännyköiden yllätyslaskuille loppu EU:ssa

EU-alueen uudet roaming-hintakatot astuvat voimaan 30. huhtikuuta. Hinnat yhtenäistetään kokonaan vuonna 2017.

ROAMING_02

Suomalaisen liittymän käyttömaksuja Espanjassa rajoitetaan huhtikuun 30. päivä alkaen. Sama EU-asetuksen määräämä hintakatto koskee myös espanjalaisliittymän käyttöä Suomessa ja yleensäkin liittymien käyttöä toisessa EU-maassa.

Verkkovierailujen hintakattoasetus EU:n alueella tarkoittaa, että puheluille, tekstiviesteille ja mobiilidatapalveluille on asetettu eurotariffi eli enimmäishinta.

Huhtikuun viimeisenä päivänä voimaan astuvat hintakatot ovat reilun vuoden kestävä välivaihe prosessissa, joka tähtää yhtenäiseen hinnoitteluun koko unionin alueella.

15. kesäkuuta 2017 EU:n alueilla maksut tulee olla samat huolimatta siitä missä EU-maassa palveluja käytetään. Sen jälkeen matkailijan ei käytännössä pitäisi maksaa ollenkaan ekstraa kotimaan ulkomailla soitetuista puheluista, tekstiviesteistä tai älypuhelimella käytetystä datasta.

Rajoituksia SIM-kortin käyttöön?

Matkapuhelinpalvelujen tarjoajat voivat kuitenkin veloittaa SIM-kortin pysyvästä käytöstä ulkomailla, joten esimerkiksi Espanjaan muuttaessa suomalaista liittymää ei voi käyttää samaan hintaan kuin kotimaassa.

Roaming-hintojen yhdenvertaistamiseen tähtäävä asetus näyttää asiantuntijoiden mukaan osaksi epäonnistuneen.

sim cards

Operaattorit joutuvat maksamaan asiakkaansa datan käytöstä sen maan operaattorille, jossa tämä matkustaa, joten nyt moni eurooppalainen teleoperaattori, suomalainen Elisa mukaan luettuna, on ilmoittanut rajoittavansa datansiirron perusnopeuksia ulkomailla.

Samalla operaattorit kauppaavat EU-alueelle lisäpalveluna datapaketteja, jotka toimivat ulkomaan verkon maksiminopeudella. Toimintatapa ei riko lakia, vaan kiertää sitä, sillä EU-asetuksessa puhutaan vain datasiirron hinnoista, ei nopeudesta.

EU:n roaming-hinnat

ROAMING_hinnat

TEKSTI: Eeva-Maria Hooli

Strand Properties


0

Your Cart