Espanjassa juhlitaan karnevaaleja helmi-maaliskuun vaihteessa.


Karnevaalikulkue Málagan vanhassakaupungissa.

arnevaali. Sanan kerrotaan periytyvän latinan sanoista carnem levare, mikä tarkoittaa liha pois. Se tulkitaan viittaavan pääsiäispaaston alkamiseen. Talvijuhlaan viittaavan termin alkuperästä on tosin esitetty muitakin teorioita.

lmanakka. Sieltä täytyy tarkistaa joka vuosi vaihtuva karnevaaliajankohta. Perinteisesti karnevaalit päättyvät paaston alkuun eli tuhkakeskiviikkoon, jota vietetään 40 päivää ennen palmusunnuntaita. Koska palmusunnuntai on aina ensimmäinen sunnuntai kevätpäiväntasausta seuraavan täydenkuun jälkeen, muuttuu karnevaaliaikakin vuosittain. Toisissa kaupungeissa karnevaalikausi kestää kuukauden, toisissa vain viikon.

iehakkuus. Karnevaalit ovat sekoitus pakana- ja kristillisiä perinteitä. Keskiaikaisessa Euroopassa ne olivat vuoden tärkein juhla, joiden aikana tehtiin kaikkea, mikä muuten ei ollut sallittua, kuten hassuteltiin, vaihdettiin rooleja ja pukeuduttiin erikoisiin asuihin. Vaikka maailma on paljon nykyään avoimempi, karnevaalien ydin on säilynyt samana.

aamiaisasut. Päälle ei pueta vain etelän sambakarnevaaleista tuttuja bikiniasuja, vaan kulkueissa ja kisoissa naamioidutaan mitä kekseliäämmin. Monessa kaupungissa valitaan karnevaalien kuningas ja kuningatar sekä lasten sarjan voittaja. Kisa-asuja ei voi oikeastaan sanoa puvuiksi vaan monimetrisiksi värikkäiksi rakennelmiksi, joita kisaajat kantavat mukanaan.

stradit. Karnevaaleihin kuuluu esiintyminen kaikissa muodoissa. Estradeille noustaan muun muussa laulu-, puku- ja laulukilpailuissa, joita järjestetään monen kaupungin aukioilla ja teattereissa.

aihtelevat perinteet. Ne vaihtelevat hurjasti jopa Espanjan sisällä. Juhlintaa riittää joka pitäjässä, mutta tavat ovat kirjavat. Toisaalla keskitytään laulamiseen, toisaalla taistellaan jauhosotaa ja kolmannessa panostetaan paraateihin. Maailman kuuluisimpiin karnevaalikaupunkeihin kuuluvat Espanjan Puerto de la Cruz, Brasilian Rio de Janeiro ja Yhdysvaltojen New Orleans.

uktoriteetit. Karnevaalikulttuuriin, kuten hupilauluihin, naamiaisasuihin ja kulkueisiin, on aina kuulunut rajojen rikkominen ja auktoriteettien kyseenalaistaminen. Niin poliitikot, julkisuuden hahmot kuin yhteiskunnan tabut saavat karnevaaleissa kyytiä. Esimerkiksi drag queen -kilpailuista on tullut tärkeä osa monen kaupungin karnevaaliperinteitä.

lkuvuoden suurin juhla. Espanjassa tunnetusti juhlitaan usein ja näyttävästi. Kun kaupungit ovat selvinneet jouluhulinoista ja loppiaiskulkeista, kuluu vuodesta riippuen kuukausi tai kaksi, kun karnevaalikoristeet ja -juhlat jo täyttävät kadut. Reilun kuukauden päästä karnevaaleista pääsiäiskulkueet valtaavat kadut.

askiainen. Se on suomalainen vastine karnevaaleille. Pullan mutustamisen ja pulkkamäen laskemisen lisäksi laskiaisena sananmukaisesti laskeudutaan paastoon. Laskiaistiistaita vietetään tänä vuonna 5. maaliskuuta.

lo. Karnevaalit ovat ennen kaikkea iloa, naurua, kikatusta ja höpsöttelyä.

uli. Karnevaaliperinteisiin kuuluu myös tuli ja monessa Espanjan kaupungissa suuren sardiini-hahmon polttaminen. Se päättää karnevaalikauden. Polttoperinteen ajatellaan symboloivan vanhan hautaamista ja uuden alkua.

Osallistu karnevaalihuumaan!

Fuengirola (su 3.3.) – Lasten karnevaalit 3. maaliskuuta kello 12–14, Parque de España -puistossa.

Mijas (ma 18.2. – su 3.3.) – Kohokohdat: Las Lagunasin karnevaalikulkue lähtee Parque María Zambrano -puistosta 23.3. kello 16 ja päättyy Parque de Andalucía -puistoon, jossa asukilpailu. La Calan kaupunginosan kulkue lähtee 24.3. kello 11.30 Bulevar de la Cala -kadulta ja päättyy Parque de la Butibamba -puistoon, jossa asukilpailu. Mijas Pueblon karnevaalijuhla 3.3. kello 11.30 alkaen Plaza Virgen de la Peña -aukiolla.

Benalmádena (pe 1.3 – su 10.3.) – Kohokohdat: Benalmádena Pueblon karnevaalikulkue lähtee 2.3. kello 18 Jardines del Muro -puistosta ja päättyy Plaza del Alguacil -aukiolle, jossa musiikkia ja tanssia. Drag Queen -kisa Plaza de la Mezquita -aukiolla 8.3. kello 21.30. Arroyo de la Mielin karnevaalikulkue 9.3. kello 18 alkaen Tivoli World -huvipuistolta Plaza de la Mezquita -aukiolle. Päätösjuhlan kulkue 10.3. kello 12–13.30 Plaza de la Mezquita -aukiolta Playa Santa Ana -rannalle, jossa liskohahmo poltetaan.

Torremolinos (pe 15.3. – su 24.3.) – Kohokohdat: Karnevaalikulkue Calle San Miguel -kadulla 23.3. kello 19 alkaen. Parhaat karnevaaliasut palkitaan Plaza de la Nogalera -aukiolla 23.3. ja samalla aukiolla on suuri karnevaalijuhla isossa juhlateltassa kello 21 alkaen. Sardiinihahmon poltto ja karnevaalikulkue La Carihuelan rannalla 24.3. kello 14 alkaen.

Málaga (pe 23.2 – su 3.3.) – Kohokohdat: Aikuisten pukukilpailu 23.2. kello 21.30 Plaza de la Constitución -aukiolla. Lasten asukilpailu 24.2. kello 13.30 Plaza de la Constitución -aukiolla. Suurkulkue vanhankaupungin kaduilla 24.2. kello 17 alkaen. Drag Queen -kisa 2.3. kello 21 Plaza de la Constitución -aukiolla. Kalahahmon kulkue keskustassa ja polttaminen Malagueta-rannalla 3.3. kello 16–20.

Torrevieja (la 2.2. – su 3.3) – Kohokohdat: Suurkulkue 24.2. starttaa kello 17 Plaza de María Asunción -aukiolta. Lasten kulkue 1.3. kello 17 alkaen Centro Cultural Virgen del Carmen -keskukselta Plaza de la Constitución -aukiolle. Yökulkue 2.3. kello 19 alkaen ja sen jälkeen päätösjuhlat Plaza de la Constituciónilla.

TEKSTI: Eeva-Maria Hooli
KUVA: Alma Ulvelin

[divider line=”true”]

Kiinnostaako Espanja? Ajantasaisin tieto Espanjassa asumisesta ja elämisestä löytyy uusimmasta Olé-lehdestä.