Kolme vahvaa naista Fuengirolasta

Kolme vahvaa naista Fuengirolasta

Naistenpäivän kunniaksi kysyimme kolmelta Fuengirolassa aktiivisesti toimivalta voimanaiselta, mistä kumpuavat heidän vahva elämänvoimansa ja jaksamisensa puurtaa yhteisen hyvän eteen.
Naistenpäivän haastattelussa kolme upeaa naista Aurinkorannikolta: Ana Mata Rico, Kirsi Oras ja Katja Gilan.

Andalusian aluehallituksen perheasioista vastaava pääsihteeri, aluehallituksen jäsen ja Fuengirolan entinen kaupunginvaltuutettu Ana Mata Rico (PP) kertoi omasta pitkäjänteisestä työstään tasa-arvon hyväksi sekä naisten asemaan liittyvistä epäkohdista, joiden korjaamiseksi olisi Espanjassa vielä tehtävä paljon työtä. Sunloman osakas, kiinteistönvälittäjä ja Asociación Finlandesa Suomelan puheenjohtaja Kirsi Oras ja kasvisravintola Vegetalian omistaja Katja Gilan puolestaan vastasivat, missä piilee suomalaisen naisyrittäjän sisun salaisuus.
– Jo nuoresta pitäen olen kokenut tarvetta muuttaa asioita, joista en pidä, sanoo Fuengirolan tasa-arvovaltuutettunakin työskennellyt voimanainen Ana Mata Rico.
– Yhdessä Andalusian parlamentin varapresidentti Esperanza Oñan kanssa aloitimmekin Fuengirolassa kampanjoita yhdenvertaisuuden puolesta ja naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan, kuten kampanjan ”No estamos locas y sabemos lo que queremos” eli suomeksi ”Hulluja emme ole ja tiedämme mitä haluamme”.
Kampanjan nimi juonsi juurensa samannimisestä Ketama-yhtyeen iskelmäkappaleesta, joka oli Espanjassa 90-luvun hitti.
– Myöhemmin sain vastuulleni koko maakuntaa koskevan tasa-arvotyön, josta nostaisin esiin muun muassa ainutlaatuisen Sydänliikennemerkki-kampanjan. Sydänliikennemerkki alueen kaupunkeihin saapuessa oli muistutus siitä, että miesten naisiin kohdistama väkivalta on kielletty.
Tätä nykyä perheasiat, erilaisten perheiden tukeminen sekä eritoten äitiys ovat Ana Mata Ricon sydäntä lähellä hänen työssään Andalusian aluehallituksessa.

Strand Properties

Perheen perustaminen mahdollistettava keinolla millä hyvänsä

– Vaikka naisten asema työmarkkinoilla ja kodin ulkopuolella onkin viime vuosina Espanjassa parantunut, palkkatasa-arvon saavuttamiseksi olisi vielä paljon parannettavaa. Naisia ei myöskään juurikaan näy vastuullisissa tehtävissä esimerkiksi suuryritysten hallintoneuvostoissa. Mutta aivan erityisesti olisi tehtävää sen suhteen, että naiset uskaltautuisivat perheen perustamiseen. Tällä hetkellä moni nainen jättää hankkimatta lapsia ja valitsee uran, koska lastenhoito jää iäkkäiden vanhempien hoidon lisäksi yhä vielä pääosin naisten vastuulle. Syntyvyyden laskiessa tämä koituu koko yhteiskunnan tappioksi.
Entistä tasa-arvoisemman, inhimillisemmän ja yhtäläisiä oikeuksia kunnioittavamman yhteiskunnan puolesta aktiivisesti ponnisteleva Ana Mata Rico lähettää kaikille Aurinkorannikon naisille terveisiä, että muistaisimme yhdessä juhlistaa Naisten päivää 8. maaliskuuta.
– Yhdenvertaisina vaikkakin erilaisina miesten kanssa voimme yhdessä saavuttaa edistystä tasa-arvon saralla. Yhteistyö on avain yhteiskunnallisten olojen parantamiseen!

Hyvät naiset, toisiamme tukekaamme!

– Kyllä minun voimani syntyy rakkaudesta ja onnistumisesta, myöntää voimanainen Kirsi Oras. Siitä, että kiinteistönvälittäjänä pystyn auttamaan asiakasta tai että saan Suomelassa asioita eteenpäin. Tulosorientoitunutta ihmistä sellainen palkitsee.
– Mutta kotijoukkojen, tyttären ja miehen, tukea tarvitsen, kun palaan puolikuolleena kotiin – sitä että ne rakastavat minua sittenkin ja ovat ylpeitä ja kannustavat, että anna mennä vaan!
– Äitiydestä syntyy se syy, että noustaan aina. Kaikkea voi sattua, mutta kaikesta voi oppia. Sanonkin aina, että kaatua saa, mutta ei saa jäädä makaamaan!
Nuorena työuransa aloittanut Oras eteni jo varhain Helsingissä vastuullisiin kaupan alan tehtäviin, oli 20-vuotiaana HOK-Elannon kaikkien aikojen nuorin tulosvastuullinen esimies ja johti lopulta Kannelmäen Prismassa yli kahtasataa alaista.
– Silti nuoruuteeni vedottiin ja osaamiseni kyseenalaistettiin. Sillä ei Suomessa tuntunut olevan väliä, kuinka hyvä olet ja miten paljon teet töitä, kun pelataan poikien peliä, Kirsi Oras napauttaa.
– Sen sijaan Espanjassa en ole kokenut yhdenkään miehen taholta minkäänlaista epäkunnioittavaa käytöstä tai vähättelyä sen neljän ja puolen vuoden aikana, jonka olen täällä asunut. Ja olen sentään täällä maahanmuuttaja-yrittäjä miesvaltaisella alalla ja silti ei. Olen todella iloisesti yllättynyt!
– Täällä on pitkä historia ulkomaalaisista, mutta lisäksi naisilla on arvo, naisia kunnioitetaan.
Sunloman kiinteistönvälitystoimiston naisporukassa Kirsi Oras jakaa eri elämänvaiheita eläville kollegoilleen hiljaista tietoaan ja oppii samalla toisilta uutta.
– Pyhä visioni on, että sparrataan toisia, sillä porukassa on voimaa. Yhdessä katse on avarampi kuin yksin.
– Ja espanjalaisnaisilta olen yrittänyt oppia positiivista, puhdasta ja myötäsyntyistä ylpeyttä siitä, että on nainen! Aivan sama mikä ulkonäkö tai mikä asema, mutta täällä naiset kannustavat ja kehuvat toisiaan, osoittavat sisarellista tukea.
– Täällä ei tarvitse olla hyvä jätkä, vaan hyvä nainen!

”En ole kokenut syrjintää naiseuteni vuoksi”

Kasvisravintola Vegetaliaa jo vuodesta 1997 pyörittänyt voimanainen Katja Gilan on puolestaan tehnyt koko työuransa Espanjassa. Neljännesvuosisata ravintoloitsijana on tuonut näkökulmaa yrittäjän arkeen. Mielenkiintoista on, että Espanjan työkulttuuri on säästänyt niin ikään Gilanin syrjinnältä ja epäkunnioittavalta kohtelulta.
– Isoin tekijä jaksamiseen on työn mielekkyys ja kutsumus sekä asiakkaiden positiiviset palautteet. Kannustava ystäväpiiri ja perhe ovat olleet myös tärkeä tuki, varsinkin vaikeiden kahden viime vuoden aikana, Katja Gilan kertoo.
– En usko, että yrittäminen olisi ollut erilaista miehenä. En ole koskaan kokenut minkäänlaista syrjintää tai lisävaikeuksia naisyrittäjänä. Ehkä tilanne olisi ollut erilainen, jos olisi ollut lapsia.
– Kansalaisuudella en usko olevan paljonkaan vaikutusta yrittämiseen naisena. Tärkeintä on, että perusasiat ovat kunnossa ja kielitaito hallussa sekä se, että tekee työtä johon uskoo ja josta nauttii!

Teksti Laura Laakso
Kuvat Laura Laakso, haastateltavat0

Your Cart