Kolumni: Selkäkrampit

Kolumni: Selkäkrampit

Jonne Sjöblom on koulutettu osteopaatti (amk) ja aktiivinen liikunnan ystävä, joka toimii ammattinharjoittajana Fuengirolassa erilaisten tuki- ja liikuntaelimistön vaivojen parissa manuaalisen terapian ja harjoittelun keinoin.

Lomat alkoivat juuri. Ekana lomapäivänä avaimia nostaessa lattialta selän lihakset kramppaavat niin että nouseminen on yhtäkkiä erittäin rauhallista. Tuttu tilanne?

Strand Properties

Miksi selkä kramppaa juuri loman alkaessa? Huonoa tuuria vai hyvän työntekijän tai yrittäjän elämää, lomalla podetaan. Itse avainten nostossa ei ole mitään ihmeellistä, selkä on vahva rakenne ja se on suunniteltu liikkumaan joka suuntaan. Tai sitten avainnippu on todella raskas.

Usein selän ja niskan kramppeja edeltää pidempi raskaampi jakso, jossa fyysinen ja/tai psyykkinen kuormittuminen on ollut palautumista suurempaa. Kuormasta on syöty liikaa matkalla. 

Ennen lomien aloittamista pitäisi saattaa työt ja projektit loppuun, tai edes sellaiseen pisteeseen että voi hyvin mielin lomailla. Talo siistiksi, juoksevien asioiden hoitamista ja laukkujen pakkaamista. Hypätään junaan, neljän tunnin matka lentokentälle, odotellaan vielä pari tuntia koneen lähtöä ja istutaan koneeseen. Lopulta päästään kohteeseen, taksiin tai junaan ja kämpille tai hotellille mukavan matkustuspäivän jälkeen. Seuraavana aamuna avaimia nostaessa lattialta selkä sanoo kiitos omalla tavallaan. Noidannuoli on iskenyt. Pitikin nostaa avaimet juuri nyt. 

Edellä kuvatun tarinan selkäkrampin sijalla voisi olla vaikka flunssa, joka iskee juuri loman alkuun, kun stressi loppuu. Lyhyellä aikavälillä stressi on hyödyllistä ja tehostaa kehon immuniteettia. Pidemmällä aikavälillä korko kasvaa nopeasti ja ikävä kyllä lainat pitää maksaa takaisin. 

Hyvä uutinen on, että kyse ei ole mistään vakavasta vammasta. Kuvaan tapahtumaa seuraavalla tavalla: liiallisen kuormituksen, yleisen tai hermoston väsymyksen seurauksena aivot ikään kuin ajattelevat että nyt käy huonosti ja lyövät jarrut pohjaan, täysi jännitys lihaksiin ja siinä sitä ollaan. Lihaskrampit ovat ikäviä ja ne voivat olla joskus todella kipeitä, liikkuminen voi olla vaikeaa pari päivää. Pienet krampit palautuvat tuossa ajassa, “peruskramppi” kestää yleensä noin viikon. 

Lihaskramppien syyt juontavat lihassolun aineenvaihduntaan tai sen hermotukseen. Yleensä taustalla on nestetasapainon häiriöt, usein liian vähän nestettä. Suolatasapainon häriöt voivat myös aiheuttaa kramppeja, etenkin liian vähäinen natriummäärä. Poikkeava tai liiallinen kuormitus sekä erilaiset hermostoon vaikuttavat sairaudet kuten diabetes vaikuttavat myös lihaskramppeihin syntyyn. 

Osteopatialla voidaan helpottaa krampannutta selkää tai niskaa. Akuutissa vaiheessa pyritään pehmeillä tekniikoilla rentouttamaan kudoksia ja palauttamaan nivelten liikelaajuuksia. Kun on helpompi hengittää, liikkua ja nukkua, palautuminen tapahtuu nopeammin. Krampannutta selkää tai niskaa ei kannata yrittää venyttämällä venyttää. Siitä on harvoin apua, yleensä lihas vain pistää vastaan. Mieluummin kannattaa tehdä pientä liikettä joka suuntaan. Taivuta rankaa pehmeästi kohti liikerajoitusta ja toista. Pyri liikkumaan rauhallisesti ja päivän kunnon mukaan. 0

Your Cart