Andalusian sisämaassa sijaitseva Córdoba lumoaa erityisesti historiallaan, mutta sen hehkua lisäävät sen aukioiden, katujen ja patioiden kukat ja värit.

Cordoba_Portti
Roomalaisen sillan ylityksen jälkeen astutaan sisään jykevästä portista ja tullaan Córdoban vanhankaupungin sydämeen. Vanhakaupunki on listattu Unesco-kohteeksi.

Córdobaan saapuessa, katsoessa kaupunkia Guadalquivir-joen vastakkaiselta törmältä, on näkymä lähes tarunhohtoinen. Entinen minareetti, katedraalin torni, Alcázar de los Reyes Cristianos -linna ja roomalaisten 2 000 vuotta sitten rakentama silta luovat yhdessä kuin satukirjasta leikatun maiseman.

Jos historiaa tuntematon huokaa astelessaa roomalaista siltaa kohti keskustaa, on tunne vielä vaikuttavampi sille, joka tuntee tuhansia vuosia vanhan kaupungin värikkään menneisyyden.

Cordoba_synagoga01
Judería-juutalaiskorttelista löytyy vanha synagoga.

Córdobaa ovat hallinneet eri kansat ja uskonnot, ja se on kulkenut kukoistuksista rappeutumisiin. Sen tärkeimmät ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaimmat monumentit ovat kuitenkin säilyneet. Tunnetuin niistä – ja Córdoban maamerkiksi muodostunut – on yli tuhat vuotta vanha Mezquita-Catedral de Córdoba.

Moskeijan lumo

Mikään muu kuin Mezquita-Catedralin vaiheisiin tutustuminen ei kuljeta yhtä hyvin sisälle koko kaupungin hostoriaan.

Ajanlasku alussa Córdoba oli roomalaisten asuttama ja toimi myös Hispania Baetican pääkaupunkina. Sittemmin siitä tuli suuren islamivaltakunnan, Córdoban kalifaatin pääkaupunki.

“Moskeijaan tutustuminen vie syvälle Córdoban historiaan.”

Córdoba oli hetken 900-luvulla Euroopan suurkaupunki, sillä muslimihallitsijat loivat siitä kulttuurin ja tieteen keskuksen useine yliopistoineen. Se oli kerran yksi maailman suurimmista kaupungeista arviolta 350 000–1 000 000 asukkaineen.

Välillä kaupungin jakoivat niin kristityt, muslimit kuin juutalaisetkin. Mezquita-Catedral sijaitseekin paljonkertovasti Juderíassa eli juutalaiskorttelissa.

Cordoba_moskeija
Kristityt valloittajat muuttivat moskeijan minareetin kellotorniksi.

Nyt maailman kolmanneksi suurimman moskeijan sisällä on 1500-luvulla rakennettu renessanssityylinen kirkkolaiva. Rakennus on ollut aina reconquistan eli takaisinvaltauksen jälkeen roomalaiskatolison kirkon hallussa. Kristityt seremoniat kaikuvat siis keskellä muslimien entistä, valtavan kokoista rukoussalia, jossa seisoo noin 850 pylvästä.

Tämä rakennus hurmaa suuruudellaan, arkkitehtuurillaan ja kahden eri uskonnon ja kulttuurin perinteiden sekoituksellaan sekä ympäri vuoden kukoistavalla sisäpihallaan (Patio de los Naranjos). Se on jokaisen kaupungissa vierailevan koettava.

Aivan Mezquita-Catedralin lähistöllä seisoo toinen kaupungin tähtikohteista: Alcázar de los Reyes Cristianos -linna. Se on 1300-luvulla rakennettu linnoitus, jossa myös kuuluisa muslimivallan Espanjasta hävittänyt pariskunta, Ferdinand Katolilainen ja Isabella Katolilainen pitivät residenssinään 1400–1500-luvun vaihteessa.

Alcázarin torneihin kannattaa kiivetä ihailemaan levittyvää kaupunkia ja vieressä virtaavaa jokea. Linnan lumoavin osa on sen suuri puutarha suihkulähteineen, patsaineen ja istutuksineen.

Cordoba_Linna_kukkakatu
Vasemmalla: Alcázar-linnan puutarhaa. Oikealla: Calleja de las Flores, kuuluisa “kukkakatu”.

Patioiden ja puutarhojen kaupunki

Muutenkin Córdoba on kukkien, puiden ja patioiden kaupunki. Käyskennellessä sen kaduilla kannattaa kurkistella rohkeasti sisään ikkunoista ja ovista. Vaikka valkoisten andalusialaistalojen patiot ovat hienoimmillaan toukokuussa, vuotuisen Festival de los Patios Cordobeses -tapahtuman aikaan, jolloin koko kaupungin patiot pistävät parastaan, pidetään ne kauniina ympäri vuoden.

Osaan patioista pääsee tutustumaan ilmaiseksi kaikkina vuodenaikoina, esimerkiksi Asociación amigos de los patios cordobeses -yhdistyksen koko vuoden auki olevalle kukkien täyttämälle patiolle, joka sijaitsee osoitteessa Calle San Basilio 44.

Kuuluisin vanhankaupungin katu on Calleja de las Flores, jota kukkaruukut reunustavat ympäri vuoden. Idyllinen, kapea kadunpätkä on muodostunut turistien suosikiksi ja pakolliseksi kuvauspaikaksi talojen välistä suoraa nousevan katedraalin tornin ansiosta.

Vaikka Córdoba on suhteellisen suuri, 330 000 asukkaan kaupunki ja myös sen muissa kaupunginosissa riittää nähtävää, ensi kertaa kaupungissa vierailevalle riittää suunnattomasti koettavaa ja katseltavaa jo pelkästään vanhan kaupungin kapeilla, sokkeloisilla kujilla.

TEKSTI: Eeva-Maria Hooli
KUVAT: Eeva-Maria Hooli, Alma Ulvelin

[divider line=”true”]

Kiinnostaako Espanja? Ajantasaisin tieto Espanjassa asumisesta ja elämisestä löytyy uusimmasta Olé-lehdestä.