Kuolleisuus yhä normaalia korkeammalla Espanjassa

Kuolleisuus yhä normaalia korkeammalla Espanjassa

Elinajanodote Espanjassa on noin 83 vuotta.

Espanjassa on alkuvuoden aikana kuollut yli 30 000 ihmistä odotettua enemmän MoMo:n tilastojen mukaan.
Kuolleisuus on tänä vuonna ollut yllättäen viime vuotta suurempaa siitä huolimatta, että 2021 oli vielä varsinainen koronapandemian vuosi.

Strand Properties

Koronan ja kuumuuden ohella todelliset syyt vielä piilossa

Kuumuus on merkitty kuolinsyyksi kesän aikana peräti 5 793 tapauksessa, mikä jättää lähes 25 000 kuolintapauksen lisäyksen ilman selitystä.
Espanjan kesä oli helleaaltoineen täysin poikkeuksellinen, sillä maassa koettiin peräti 42 lämpöaallon päivää. Kuumuuden aiheuttama kuolleisuus ylitti samalla edellisen ennätysvuoden eli vuoden 2003.
Kun tilaistoista vähennetään kuolinsyinä kuumuus ja koronavirus, jäljelle jää kuitenkin yhä suuri määrä menehtymistapauksia, joille ei toistaiseksi ole löydytty selitystä. Tilastoista uupuu oleellisia tietoja, kuten kuolleiden ikäjakautuma.
Syinä on spekuloitu koronan aiheuttaman terveydenhoitojärjestelmän ja pelastuspalvelun ongelmista.
Espanjassa esimerkiksi sairaaloiden toimenpidejono on venähtänyt 775 000 potilaaseen, mikä on kaikkien aikojen ennätys. Toisaalta myös pelastuspalveluiden vasteajat ovat paikoin pidentyneet, mikä voi vaikuttaa kriittisissä tapauksissa ihmisten selviytymiseen.
Yhdysvalloissa lisääntynyt kuolleisuus on pudottanut elinajanodotetta maassa jopa kolmella vuodella. Myös Espanjassa pitkään jatkuvalla ylimääräisellä kuolleisuudella on samanlainen vaikutus. Vuonna 2019 elinajanodote Espanjassa oli 83,58 vuotta, kun vuonna 2020 se putosi yli vuodella 82,33 vuoteen. Viime vuonna lukema nousi jälleen yli 83 vuoden.0

Your Cart