Laktoosi-intoleranteilla on jo valinnanvaraa Espanjassa.
Laktoosittomat tuotteet on merkitty “sin lactosa” -merkinnällä.

Laktoosittomat ostokset onnistuvat Espanjassa vuosi vuodelta paremmin. Maan valintamyymälöissä laktoosittomia tai vähälaktoosisia tuotteita näkyy selvästi vähemmän kuin suomalaisissa ruokakaupoissa, mutta tarjonta paranee jatkuvasti.

Kaikista Espanjan hyvin varustetuista ruokakaupoista, kuten Mercadonasta, Lidlistä ja Carrefourista, on mahdollista löytää melko hyvä valikoima laktoosittomia, eli sin lactosa -tuotteita. Sin lactosa -ruualle ei yleensä ole omia osastojaan, vaan tuotteet on sijoiteltu hyllyillä muiden ruokien joukkoon.

ADILACin mukaan laktoosittomien tuotteiden markkinat ovat Espanjassa jyrkässä kasvussa, sillä sin lactosa -tuotteiden kulutus kasvaa jopa 27 prosenttia vuodessa. Samaan aikaan perinteisten maitotuotteiden kulutus on laskussa.

Monet miettivät, miksi he sietävät maitotuotteita paremmin Espanjassa kuin Suomessa.

Monet Espanjassa matkailevat tai asuvat suomalalaiset miettivät, miksi he sietävät maitotuotteita paremmin Espanjassa kuin Suomessa.

Suomessa ja Espanjan Aurinkorannikolla työskentelevä ravintoterapeutti ja tietokirjailija Hanna Huttunen uskoo, ettei näissä tapauksissa ole aina kyse laktoosi-intoleranssista.

– Lehmänmaito on lehmänmaitoa molemmissa maissa ja sisältää laktoosia, joten suurella todennäköisyydellä näiden henkilöiden yliherkkyydessä kyse ei olekaan laktoosista, vaan lehmänmaidon proteiinista, Huttunen sanoo.

TEKSTI: Anna Venejärvi
KUVA: Mika Nuorva

Lue lisää laktoosittomista ruuista Espanjassa sekä ravintoterapeutin näkemyksistä toukokuun 2019 Olé-lehdestä.