Valokuvaaja Keijo Pekkanen suosittelee El Hondon kansallispuistoa Elchessä hyvänä kuvauspaikkana.

– Kuvattavaa olisi vaikka miten paljon, jos vain ehtisi kiertämään. Monet yrityksetkin järjestävät kuvausmatkoja Espanjaan, valokuvaaja Keijo Pekkanen toteaa.
Espanjansuomalainen Pekkanen on juuri palaamassa kotiinsa Kuusamosta, jossa kävi kuvaamassa teerien soidinta. Hän kehuu Espanjan kansallispuistoja ja haaveilee kuvausreissusta Kataloniaan ja Portugaliin.
Luontokuvaaja pysyy liikkeessä, pyrähtelee paikasta toiseen ja pysähtyy kaiketi vain silloin, kun odottaa aran eläimen näyttäytymistä ja oikeaa kuvaushetkeä. Pekkanen on kuvannut erityisesti lintuja. Lintujen väritys vaihtelee ja lentokuvaus on sopivan haastavaa.

Kuvaajakin on muuttolintu

Espanjansuomalaiseen tapaan Pekkanen on itsekin kuin muuttolintu. Hän on viettänyt talvet Alicanten maakunnassa Torreviejassa ja Santa Polassa yli 13 vuoden ajan.
Espanjalainen ilmasto mahdollistaa kahden Pekkaselle mieluisan tekemisen ympärivuotisesti – pyöräilyn ja luontokuvauksen. Kevyt kakkoskamera kulkee repussa mukana pyöräreissuilla. Siihen tallentuu toisinaan maisemia, toisinaan haukkoja ja pöllöjä.
Valokuvauksen kannalta erityisen tärkeää on valon määrä, jota Espanjan talvi tarjoaa enemmän kuin Suomen. Muutenhan luontokuvaus on hyvin pitkälle oikeiden olosuhteiden etsimistä ja odottamista. Vaikka kuva tallentaa yhden ohikiitävän hetken, sen taustalla on valtavasti työtä.
– Ei se ole mitään hätäisen ihmisen hommaa. Joskus menee 2–3 päivää jängällä, että saa kuvattua, ja samalla tavalla Espanjassa. Linnut ovat arkoja. Täytyy suunnitella paljon etukäteen, odottaa oikeaa säätä ja etsiä sopiva paikka.
Luonnossa tilanteet pääsevät joskus yllättämään. Kerran Pekkanen törmäsi uroskarhuun.
Kun eläin tulee paikalle, kuvaaja yrittää napata mahdollisimman paljon kuvia eri asetuksilla. Se ei riitä, että saa eläimen kuvaan, vaan valokuvan kokonaisuus ratkaisee. Myös taustalla on merkitystä – vuoristo tai kirkkaansininen taivas taustalla vaikuttavat tunnelmaan.

Luontokuvat Torreviejan suomalaisten ilona

Keijo Pekkanen on kuvannut koko ikänsä. Valokuvauksen ammattilaisena hän on kuvannut vähän kaikenlaista, mainoksista konsertteihin, ja myös luontokuvia on julkaistu suurissa medioissa.
Pekkasen luontokuvat ovat ilahduttaneet Torreviejan suomalaisyhteisöä jo vuosien ajan. Ne ovat voineet tulla tutuiksi esimerkiksi näyttelyissä Suomi-Seuralla tai sosiaalisen median ryhmistä. Monet iäkkäät henkilöt eivät itse pääse liikkumaan vaikeaan maastoon, joissa lajeja voisi tavata, joten he pääsevät näkemään paikallista luontoa valokuvien avulla.
Pekkanen kertoo, että sovellukset ovat nykyään käteviä, sillä niiden avulla saa lajin selville nopeasti. Myös kuvauslaitteet ovat kehittyneet ja digitalisoituneet valtavan nopeasti.
– En ole varsinaisesti bongari. Ensisijaisesti keskityn kuvaamiseen, oli laji mikä tahansa. Jos saa esimerkiksi terävän kuvan lennosta, se palkitsee.

Espanjan linnut

Pikku-uikku poikasineen.

Birdlifen mukaan Espanjassa esiintyy 622 lintulajia, mikä on toiseksi suurin määrä Euroopassa. Vertailun vuoksi Suomessa esiintyy tiettävästi 487 lintulajia. Seitsemän lintulajia elää ainoastaan Espanjassa Baleaareilla tai Kanarialla.
Lajien määrä on kasvanut tällä vuosituhannella vieraslajien myötä, joita usein myös eksoottisiksi lajeiksi kutsutaan. Kun lisääntyvät valkoposkihanhet ovat herättäneet ärsytystä Suomessa, Espanjan isot kaupungit ovat täyttyneet papukaijoista.
Samalla yleisimpien lajien kannat ovat pienentymässä ja yli 37 prosenttia näistä lajeista on epäsuotuisassa tilanteessa. Tämä johtuu esimerkiksi ilmastonmuutoksesta ja kestämättömistä maantalouskäytännöistä.
Monet yleisimmät lajit ovat tuttuja suomalaisille myös Suomesta. Näihin lukeutuvat esimerkiksi mustarastas, harakka, sepelkyyhky, peippo, varpunen ja sinisorsa. Monet Suomen muuttolinnut elävät Espanjassa läpi vuoden, kun Suomesta ne muuttavat talvehtimaan lämpimämpään ilmastoon — osa Espanjaan.