Mantelipuu kukkii talven keskellä

Mantelipuu kukkii talven keskellä

Kauniiden mantelikukkien sädehdintä on ihastuttava luonnonilmiö muun luonnon vielä uinuessa. Kokosimme vinkkejä, miten päästä nauttimaan kukkivien mantelipuiden loisteesta Aurinkorannikolla.

MATKA_Manteli01
Mantelipuut kukkivat valkoisina ja vaaleanpunaisina.

Vaikka mantelipuun kukinta vaihtelee säiden ja paikkakunnan mukaan, osuu se Aurinkorannikolla useimmiten tammi-helmikuulle. Kukkimiseen tarvitaan ainoastaan kuuden asteen lämpötila, joten kukinta alkaa jo aikaisin talvella. Tuolloin pienissä mantelipuissa ei vielä ole lehtiä, joten tumma runko ja paljaat oksat antavat kukkaloistolle hienot kehykset.

Mantelipuun eli almendron kukissa on viisi terälehteä ja kukkien väri vaihtelee valkoisesta vaaleanpunaiseen. Väriloisto tuntuu ehkä kirkkaammalta kuin onkaan, koska muu luonto vielä nukkuu.

Itse syötävä osa, manteli, joka on Espanjassa hyvin yleinen jälkiruokien ja herkkujen raaka-aine, on itse asiassa mantelipuun hedelmän kivi. Mantelipuun soikeahkot vihreät hedelmät kypsyvät vasta syksyllä, noin puoli vuotta kukkimisen jälkeen.

Málagan maakunnassa paras hetki lähteä luontoon ihastelemaan mantelien kukintaa on tammi-helmikuu. Lähtiessä rannikolta vuorille ja laaksoihin kannattaa pakata mukaansa ainakin eväitä sekä lämmintä vaatetta, sillä lämpömittarin lukemat pysyvät maaseudulla rannikon asteita matalimpina. Unohtaa ei kannata myöskään kameraa, koska kukkaloisto vuoristomaisemaa vasten on ehdottomasti tallentamisen arvoinen.

Mantelireitit Guaron kylässä

Málagan maakunnassa Guaron kylässä järjestetään vuosittain Día del Almendro -päivä, jolloin kylään saapuu sadoittain ihmisiä reippailemaan ohjatuille mantelireiteille. Kylän ympäristöön on suunniteltu kaksi patikointireittiä, joista toinen on neljän ja toinen yhdeksän kilometrin mittainen. Reitit voi kulkea muunakin ajankohtana itsenäisesti ilman opasta, ja ohjeet voi pyytää kylän turistitoimistosta. Vuoristoisen maaseudun kyläteitä ja polkuja kulkevia reittien viertä koristaa mantelipuiden pitkät ketjut.

Pidempi, yhdeksän kilometrin reitti kulkee idyllisten maalaistalojen ja viljelymaiden läpi. Reitti on siinä mielessä vaativa, että siinä on paljon korkeuseroja. Rauhalliseen tahtiin käveltynä se kuitenkin soveltuu myös perheiden päiväretkeksi ja kaikille keskikuntoisille reippailijoille. Korkeuserot takaavat myös hienot maisemat laaksoon, jonka laidalla kohoaa Sierra de las Nieves -vuoriston huiput.

Tammi-helmikuun vaihteessa järjestettävän mantelipäivän kävelyn jälkeen Guaron kylän pienellä aukiolla on tarjolla mantelituotteita ja esimerkiksi sopa de almendras -mantelisoppaa, jota kaukaakin saapuneet vieraat pääsevät maistelemaan.

Guaro sijaitsee Sierra de las Nievesin alueella, noin 50 kilometriä Málagasta ja 20 kilometriä Marbellasta. Día del Almendro vietetään vuonna 2016 31. tammikuuta.

Lähellä Guaroa Valle del Guadalhorce -laaksossa on muitakin kyliä, jotka sopivat mantelien kukinnan ihasteluun, muun muassa Coín, Tolox ja Monda.

MATKA_Manteli02
Sierra de las Nievesin vihreät rinteet täplittyvät alkutalvena mantelikukinnoista.

Almogían kylä on panostanut reitteihin

Málagan kaupungista parikymmentä kilometriä pohjoiseen sijaitseva Almogían kylä on panostanut patikointireitteihin suunnittelemalla neljä eri reittiä, joiden varsilla on mahdollisuus nauttia mantelipuiden kukkimisesta. Nämä kaikki neljä Almogíasta lähtevää patikointireittiä on merkitty opaskyltein.

Yksi reiteistä on nimeltään Ruta de los Almendros eli Mantelireitti, mutta myös muiden reittien Ruta Charamuzan, Ruta Almogía–Santi Petrin ja Ruta Almogía–Cola del embalse de Casasolan varsilla kukkii tammi-helmikuussa mantelipuita. Kaikki neljä reittikarttaa löytyvät myös Wikiloc-palvelusta, joten niihin voi tutustua internetissä tai seurata älypuhelimellaan.

Lukuisia vaihtoehtoja

Myös Málagan kaupungin itäpuolella, Montes de Málagan vuorilla, voi nauttia näistä valkoisena kukkivista puista. Alueen lukuiset ventat eli maalaisravintolat tarjoavat upeita näkymiä merelle korkealta vuoren rinteeltä, ja osasta voi syödessään katsella myös kukkivia mantelipuita.

Lisäksi esimerkiksi Axarquían alueelta löytyy useita mantelipuiden valloittamia paikkoja. Alueen hienoimpia ja runsaimpia mantelipuutarhoja löytyy Arenas-kylään vievän tien reunuksilla.

Kannattaa muistaa, että kukinta-aika on lyhyt. Jos mielii nähdä mantelikeitaiden parhaan loiston, retkelle tulee lähteä lähiviikkoina!

TEKSTI ja KUVAT: Eeva-Maria Hooli

Strand Properties


0

Your Cart