Maskien käyttö ulkotiloissa on päättymässä lähipäivinä. Sisätiloissa niiden käyttö voi jatkua jopa ensi kesään saakka.
Maskipakko ulkotiloissa päättyy näillä näkymin 10. helmikuuta tiettyjä poikkeuksia lukuun ottamatta. Poikkeuksia ovat jatkossa tungokset ja yleisötapahtumat, joissa turvavälejä ei voi noudattaa.
Hallitus käsittelee asiaa tiistaina 8. päivä ja julkaisee päätöksen julkisessa lehdessä keskiviikkona, jolloin se astuu voimaan torstaina. Espanjan mediassa on spekuloitu mahdollisuudesta, jossa toimenpide tulisi voimaan nopeutetusti jo tiistaina.
Maskipakko on ollut epäsuosittu toimenpide, jota on noudatettu hyvin löysästi. Asiantuntijat eivät ole nähneet maskien ulkokäytössä suuria hyötyjä. Kaiken lisäksi Espanja oli jäämässä viimeiseksi Euroopan maaksi, jossa maskia edellytettiin ulkotiloissa.
Taustalla on myös tartuntatilanteen taittuminen ja itsehallintoalueiden jakautuneet kannat asiasta.
Maskipakko ulkotiloissa tuli Espanjassa uudelleen voimaan joulukuussa, kun koronaviruksen kuudes aalto oli leviämisvaiheessa. Helmikuun alussa hallitus teki asiaa koskevan asetuksen, josta käytiin tiukka äänestys parlamentissa äänin 162-153. Nyt toimenpide on poistumassa vajaa viikko asetuksen säätämisen jälkeen.
Sisätiloissa maskeja sen sijaan on käytettävä jatkossakin. Näillä näkymin tämä vaatimus saattaa olla voimassa vielä useita kuukausia ja jopa ensi kesään saakka. Asiantuntijoiden mukaan 14 päivän tartuntojen tulisi jäädä 100 000 asukasta kohti alle 50:n ennen toimenpiteen purkamista. Tällä hetkellä lukema on Espanjassa noin 2 500. Andalusiassa tilanne on huomattavasti maltillisempi kuin muualla maassa, 885. Valencian alueella taas ollaan huomattavasti Espanjan keskiarvoa korkeammalla, esiintymä on 3 700.
Koronapassin käyttöä jatkettiin
Andalusiassa koronapassin käyttöä jatketaan helmikuun puoliväliin saakka. EU-koronatodistusta tarvitaan jatkossakin ravintoloiden ja yökerhojen sisätiloissa, terveydenhoidon yksiköissä ja vanhusten hoitopaikoissa. Henkilökunnalta ja alle 12-vuotiailta passia ei edellytetä.
Lopullisen päätöksen asiasta teki Andalusian korkein oikeus. Andalusiassa ei ole voimassa muita yleisiä, koko itsehallintoaluetta koskevia, rajoituksia asiakasmäärien tai aukioloaikojen suhteen.
Valencian alueella koronapassin käyttöä jatkettiin helmikuun loppuun saakka. Passin käyttö koskee vanhusten hoitopaikkoja, yökerhoja, ravintoloita sekä elokuvia ja tapahtumia, joissa on tarjoilua. Listalla ovat myös konsertit sisätiloissa ja ulkotiloissa, joissa maskin käyttö ei ole koko ajan mahdollista.
Muita rajoituksia on esimerkiksi kielto nauttia alkoholia ulkotiloissa ja alkoholin myyntikielto kello 22 ja 7 välisenä aikana.
Tilanne muiden rajoitusten suhteen on Espanjan eri alueilla edelleen hyvin vaihteleva, sillä esimerkiksi Katalonia luopui koronapassin käytöstä kokonaan, mutta yökerhot ovat siellä suljettuja. Tosin nekin avautuvat yleisölle 11. helmikuuta.
Pikatesti riittää maahantuloon enää vuorokaudeksi
Espanja lyhensi helmikuun alusta antigeenitesteillä saatujen negatiivisten näytteiden voimassaoloa yhteen vuorokauteen. Aikaisemmin maahantuloa varten tarvittavat testit olivat voimassa 48 tuntia.
Vaihtoehtoiset maahanpääsyn vaatimukset, kuten EU-koronatodistus, kolmansien maiden myöntämät rokotustodistukset tai laboratoriotutkimusta edellyttävä PCR-testi, sen sijaan säilyivät ennallaan.
Antigeenitestien voimassaoloajan lyhentäminen perustuu hallituksen tiedotteen mukaan Euroopan unionin neuvoston tammikuussa laatimaan kaikkia EU-maita koskevaan suositukseen maahanpääsyvaatimuksista. Perusteena uudelle suositukselle on pikatestien yleistyminen ja niiden helppo saatavuus.
Todistus negatiivisesta PCR-testistä on voimassa jatkossakin 72 tuntia. Rokotetodistus on voimassa 270 vuorokautta eli yhdeksän kuukautta viimeisen rokoteannoksen saamisesta. Mikäli tämä aika ylittyy, todistuksessa tulee olla tieto vahvisteannoksesta. Sen lisäksi vaatimuksena on, että täysi rokotekattavuus on saatu viimeistään 14 vuorokautta ennen matkaa.
Covid-19-taudista parantuneet henkilöt voivat EU:n suosituksen mukaan matkustaa maasta toiseen 180 vuorokauden ajan. Tämä puolen vuoden jakso käynnistyy ensimmäisestä positiivisesta koronatestistä.
EU:lla ei ole toistaiseksi kantaa siihen, kuinka kauan kolmannen rokotteen eli tehosteannoksen vaikutus kestää ja kuinka kauan sen saamisen jälkeen se hyväksytään matkustamisessa. Komission mukaan asiaa seurataan parhaillaan ja siitä kerätään tieteellistä todistusaineistoa.
Pikatestien tai muiden koronatestien osalta matkustajalla on oltava virallinen testitodistus. Pelkkä kotitesti ei siis riitä. Testitodistuksesta tulee selvitä ainakin testatun nimi, testipäivämäärä, testityyppi ja valtio, jossa näyte on otettu.