Espanjan kaupungeissa ajamista rajoitetaan – matalapäästöalueet käyttöön vuonna 2023

Espanjan kaupungeissa ajamista rajoitetaan – matalapäästöalueet käyttöön vuonna 2023

Vuosi 2023 tuo yli 50 000 asukkaan kaupunkeihin vähäpäästöiset alueet, joille suuripäästöisten ajoneuvojen pääsyä rajoitetaan.
Tuulilasitarrat kertovat autojen päästötasoista.

Espanjan uusi ilmastonmuutoslaki velvoittaa kaikki yli 50 000 asukkaan kaupungit perustamaan matalapäästöalueita, jotka Espanjassa tunnetaan nimellä Zonas de Bajas Emisiones eli ZBE.

Strand Properties

Vuoden 2023 alussa voimaan tuleva laki koskee Espanjan kaikkia alueita, myös saaria, kuten Baleaareja ja Kanariansaaria.

Laki koskettaa yli 150 kaupunkia Espanjassa.

ZBE-alueiden perustaminen takkuillee

Rajoitusalueet tulisi olla käytössä vuoden 2023 alussa, mutta tällä hetkellä tämä ei ole toteutumassa. Alueiden minimivaatimuksia koskeva kuninkaallinen asetuskin on vielä julkaisematta.

Sen lisäksi ZBE-alueiden käyttöönotto on pitkä prosessi, jossa varsinainen valvonta ja sakottaminen ovat vuorossa siirtymäajan jälkeen. 

Vähäpäästöalueet ja sakotukset ovat kuitenkin jo toiminnassa Barcelonassa ja Madridissa, jotka ovat ottaneet ne käyttöön aiemmin.

Autojen tunnistus tapahtuu kameroilla

Espanjan liikennevirasto DGT on jakanut tuulilasitarroja, jotka todistavat ajoneuvon ympäristöluokituksen ja antaa luvan liikennöidä erilaisilla rajoitusalueilla.

Vaikka sakottaminen ZBE-alueilla tapahtunee yleensä liikennekameroilla, ympäristötarralle voi olla tarvetta muussa valvonnassa.

Ympäristöluokkia on tällä hetkellä neljä.

CERO tarkoittaa paikallisesti päästötöntä autoa, kuten täyssähköautoa tai vetyautoa.

ECO tarkoittaa ladattavaa hybridiä, jonka autonomia sähköllä jää alle 40 kilometriin, kevythybridiä tai mitä tahansa kaasuautoa.

Ympäristötarra C puolestaan tarkoittaa aikaisintaan tammikuussa 2006 rekisteröityä bensiini- tai syyskuusta 2015 lähtien rekisteröityjä dieselautoja.

B-ympäristötarran saavat vuonna 2001 tai sen jälkeen rekisteröidyt bensiiniautot ja vuonna 2006 tai sen jälkeen rekisteröidyt dieselautot. Näitä vanhemmat autot eivät ole oikeutettu ympäristötarroihin.

TEKSTI: Jukka Laurimo, KUVA: Shutterstock

Lue koko juttu ajorajoituksista ja tuulilasitarroista tammikuun 2023 Olé-lehdestä.

Lue digilehti Tilaa Olé-lehti0

Your Cart