Espanjan pääkaupunki henkii joulua. Aurinkorannikolta ja Costa Blancalta Madridiin pääsee jouhevasti päivän tai parin joulumatkalle.
Madridin toinen toistaan upeammat joulutorit kutsuvat ostoksille.

Madrid on joulutunnelmassaan vailla vertaa. Sen ovat huomanneet myös tahot, jotka vuosittain tekevät ”Euroopan upeimmat joulukaupungit” -listauksia, joita Espanjan pääkaupungin nimi harva se vuosi koristaa.
Turistille Madrid on ihanteellinen suurkaupunki, sillä sen tärkeimmät nähtävyydet sijaitsevat suhteellisen kompaktin kokoisella keskusta-alueella. Osa joulutoreista on kävelymatkan päässä toisistaan, joten jalkapatillakin pääsee pitkälle. Lisäksi kaupungin toimiva metroverkosto takaa, että kauempanakin sijaitseville joulumarkkinoille pääsee näppärästi.

Madridiin muutamassa tunnissa

Asuitpa sitten Aurinkorannikolla tai Costa Blancalla, Madridiin pääsee junalla nopeasti ja miellyttävästi muutamassa tunnissa. Pääsääntö on, että mitä aiemmin liput ostaa, sitä edullisemmin ne yleensä saa. Hinnat vaihtelevat päivän ja kellonajan mukaan. Yhdensuuntaisen Málaga–Madrid tai Alicante–Madrid -junalipun hinta voi olla muutamista kympeistä pitkälti yli sataan euroon ajankohdasta ja lipputyypistä riippuen.
Jos junan tuomasta mukavuudesta on valmis joustamaan, edullisempi vaihtoehto on kulkea matka bussilla. Esimerkiksi Alsalla tai Interbussilla Málagasta Madridiin köröttelee reilussa kuudessa tunnissa, ja matkan hinnaksi tulee noin 20 euroa. Alicantesta matkan Madridiin voi taittaa esimerkiksi Alsan bussilla noin viidessä tunnissa 30–40 euron hintaan.
Nopean junayhteyden ansiosta Madridissa ehtii pistäytyä hyvin vaikka vain päiväseltään. Jos kauniiden jouluvalojen ja -torien tunnelmasta haluaa kuitenkin nauttia pidempään, kannattaa reissuun varata pari-kolme päivää. Eritasoisia ja -hintaisia hotelli-, hostelli- ja Airbnb-majoituksia kaupungista kyllä löytyy.

Kaupungin kauneimmat joulutorit

Joulutorikierroksen voi aloittaa vaikkapa Plaza de España -aukiolta. Rautatieasemalta perille pääsee esimerkiksi nousemalla Atochan metroasemalta linjan yksi metroon ja vaihtamalla Solin asemalla linjaan kolme. Näin metrolla pääsee suoraan Plaza de Españan joulumarkkinoille.
La Navideña -nimeä kantavalta joulutorilta löytää paitsi jouluherkut ja käsityöt myös kaikenlaista muuta aktiviteettia teatteri- ja sirkusesityksistä luistinrataan. Joulumarkkinat ovat avoinna yleisölle 8. tammikuuta asti.

Plaza Mayor täyttyy joulun aikaan erilaisista joulukoristeita myyvistä kojuista.

Plaza de España -aukiolta pääsee kävellen viidessä minuutissa seuraavaan kohteeseen, Madridin kenties tunnetuimmalle joulutorille. Plaza Mayor -aukiolla vuosittain järjestettävän joulutorin historia ulottuu yli 150 vuoden päähän. Vaikka pikkupuoteja on aukiolla ympäri vuoden, joulun aikaan se täyttyy ääriään myöten kaikenlaisista joulutuotteista. Mukaan saa poimittua niin koreat joulukranssit, välkkyvät jouluvalot kuin näyttävät joulukukat ja tonttulakitkin. Pienet punaiset casetat eli myyntikojut kutsuvat ostoksille aina 31. joulukuuta asti.
Kolmas joulutorisuositus, Mercadillo navideño de Madrid Río, löytyy Madridin joen kupeesta noin neljän kilometrin päästä Plaza de España -aukiolta. Matkan voi taittaa esimerkiksi metrolinjalla numero kolme. Legazpin metroasemalta on noin 500 metrin kävely Matadero-kulttuurikeskuksen vieressä olevalle Madrid Rion joulutorille.
Toria koristaa kymmenmetrinen joulukuusi, ja perheen pienimpien iloksi löytyy karuselli. Tietenkin saatavilla on myös perinteisiä joulutuotteita, käsitöitä ja elintarvikkeita. Tunnelmallisella joulutorilla voi tehdä ostoksia 7. tammikuuta asti.
Kaupungista löytyy paljon muitakin joulutoreja, joten vaihtoehtoihin kannattaa tutustua jo ennakkoon.

Viinirypäleitä Puerta del Solilla

Puerta del Solin majesteettinen joulukuusi on 35 metriä korkea.

Yksi Madridin tunnusomaisimmista aukioista, Puerta del Sol, sijaitsee vain kivenheiton päässä aiemmin mainitusta Plaza Mayorin aukiosta. Ihmisvilinää siellä riittää ympäri vuoden, mutta joulunaikaan niin paikallisten kuin turistienkin määrä alueella moninkertaistuu. Puerta del Sol on etenkin paikallisille tärkeä paikka myös siksi, että aukiolle huipentuu madridilaisten vuosi toisensa perään.
Uudenvuodenaaton iltana aukio täyttyy tuhansista juhlijoista, jotka nauttivat kuuluisat kaksitoista viinirypälettä viimeisillä kellonlyönneillä ennen kuin kello lyö kaksitoista ja vuosi vaihtuu. Sen jälkeen avataan kuohuva ja toivotetaan ympärillä oleville ”Feliz Año Nuevo!
Alueella on ollut maaliskuusta lähtien käynnissä kunnostustyöt, mutta niiden on luvattu suurimmalta osin valmistuvan ennen vuoden vaihtumista. Niinpä madridilaiset saavat nauttia rypäleensä aukiolla tänäkin vuonna.