Meteliä ei tarvitse sietää Espanjassakaan

Meteliä ei tarvitse sietää Espanjassakaan

Etenkin yhteisöasumisessa naapurimetelistä voi tulla todellinen ongelma. Toiset taas häiriintyvät liikenteestä, roska-autoista tai vaikkapa koirien haukunnasta.
Espanjassa on säädökset kotirauhaa häiritsevän melun rajoista.

Lakimies Katriina Raiskio-Flygarella on pitkä kokemus meluhaitoista ja oikeuden hakemisesta asiakkailleen. Tämän mukaan häiriötilanteisiin ei tarvitse alistua vaikka toki tapauskohtaisuutta on paljon.

Strand Properties

Vaikka Espanja on monen mielestä hyvin meluisa maa, itse asiassa maassa säädellään melun taso amonen eri lain ja asetuksen turvin.

– Kansallinen Ley del Ruido eli ihan suoraan käännettynä melulaki säätelee niin sanotun suuren meluhaitan aiheuttajia. Tällaisia ovat esimerkiksi maantie tai lentokenttä. Esimerkiksi kotitalouksista koituva meluhaitta ei kuulu tämän nimenomaisen lain vaikutuspiiriin, mutta se ei tarkoita, etteikö laillisia aseita sitäkin vastaan olisi. Ne on vaan löydettävä muualta, Raiskio-Flygare vinkkaa.

Eikö lentokentän tai muun potentiaalisen melupesän lähelle asumaan hakeutunutta ihmistä voi pitää itse syyllisenä tilanteeseensa? Harvoin lentokenttää rakennetaan asuntojen jälkeen. Ja eikö sama koske vaikkapa maantietä?

– No ei ihan noin voi ajatella. On montakin tahoa, jotka ovat vastuussa meluhaitasta. Ei se, että satut asumaan jossain määrätyssä paikassa tarkoita, että sinun on vaan tyydyttävä osaasi.

Espanjan melulain piiriin kuuluvat muun muassa lentokentät, joiden matkustajamäärä ylittää 50 000 vuositasolla. Samoin se muun muassa säätelee maanteitä, joilla kulkee yli kolme miljoonaa ajoneuvoa vuodessa, tai rautateitä, joiden käyttöaste ylittää 30 000 junaa vuositasolla. Mikäli asut tällaisen potentiaalisen melupesän läheisyydessä, sillä, million escriturasi tai vuokrasopimuksesi allekirjoitit – ennen tai jälkeen metelin aiheuttajan syntymistä  -ei ole Raiskion mukaan mitään tekemistä sen kanssa, etteikö sinulla olisi täysi oikeus olla omasa kodissasi ilman häiriötä.

TEKSTI: Katia Westerdahl, KUVA: Shutterstock

Mitä aseita Espanjassa metelistä kärsivällä on? Asianajaja, isännöitsijä ja poliisipäällikkö antavat neuvoja, miten toimia meluhaitan kuriin saamiseksi. Lääketieteen tohtori taas kertoo miksi meteliä ei tule kestää. Lue koko juttu lokakuun 2022 Olé-lehdestä.

Lue digilehti Tilaa Olé-lehti0

Your Cart