Miksi sähkö on Espanjassa kallista?

Miksi sähkö on Espanjassa kallista?

Espanjassa sähkön hinta on Euroopan kalleimpia. Sähkölaskun tarkalla lukemisella ja pienellä muutoksella voi kuitenkin säästää.

Moni Espanjassa oleskellut suomalainen mieltää, että sähkö on kallista. Loma-asunnon sähkölasku on saattanut olla sitä luokkaa, että se on jopa herättänyt epäilyksiä vuokranantajan rehellisyydestä.

Strand Properties

Espanjan sähkö on kuitenkin kallista myös tilastojen mukaan. Eurostatin vuoden 2019 tilastojen mukaan Espanjassa kuluttaja maksoi sähköstä veroineen keskimäärin noin 0,24 euroa kilowattitunnilta, kun vastaava hinta Suomessa oli 0,17 euroa.

Syyt kalliiseen sähköön

Syitä kalliiseen energian hintaan on monia. Yksi niistä on se, että sähköntuotantolaitoksien kapasiteetti on paljon suurempi kuin keskimääräinen tarve. Vajaakäyttö on suuri kuluerä.

Asia erikseen on hintapiikit, jollainen nähtiin esimerkiksi tammikuussa 2021, kun Filamena-mysrky kuritti Espanjaa.

Kylmä ilma nosti sähkön kulutusta ja samaan aikaan vallinnut korkeapaine merkitsi vähäisempää tuulivoiman tuotantoa ja sen korvaamista kalliilla maakaasulla. Se näkyy suoraan hinnassa, koska Espanjan sähkömarkkinoilla on omat säännöt: tukkuhinta määräytyy viimeksi tuotantoon tulleista energialähteistä kalleimman mukaan, tässä tapauksessa kaasun.

Miten säästää sähkössä?

Espanjassa kuluttaja voi valita sähkön toimittajan joko vapaalla markkinalla toimivilta yrityksiltä tai tehdä sopimuksen hallituksen säätelemällä PVPC-tariffilla.

– Kuluttajan kannattaa pysyä säännellyssä tariffissa, koska se on käytännössä aina halvempi vaihtoehto, sanoo Facua-kuluttajajärjestön pääsihteeri Ruben Sánchez.

Kuluttajalla on rajalliset mahdollisuudet vaikuttaa sähkölaskuunsa. Laskusta huomattava osa muodostuu kiinteästä sähkön siirron ja jakelun osuudesta, ja vain osa varsinaisesta kulutuksesta.

Siirtohintaan vaikuttaa kotitalouden sähköliittymän teho (potencia contratada). Mitä enemmän kilowatteja sopimukseen sisältyy, sitä kalliimpi on myös sähkölasku.

– Paras tapa säästää laskussa on tarkistaa liittymän teho ja alentaa sitä, mikäli mahdollista, Sánchez sanoo.

TEKSTI: Jukka Laurimo
KUVA: Olé-lehti

Lue koko juttu sähkön hinnan määräytymisestä ja sähkölaskun tulkitsemisesta maaliskuun 2021 Olé-lehdestä!

Lue digilehti Tilaa Olé-lehti0

Your Cart