Milloin tarvitsen remonttiluvan taloyhteisöltä Espanjassa?

Milloin tarvitsen remonttiluvan taloyhteisöltä Espanjassa?

Vaikka kiinteistössä tehtävästä remontista on aina ilmoitettava taloyhteisölle, moneen muutokseen ei tarvita taloyhteisön lupaa.

Vaikka kodin remonttiin ei tarvita usein taloyhteisön lupaa, kannattaa remontista ilmoittaa etukäteen. Ilmoitus on lähinnä muodollinen kohteliaisuuskysymys naapureita kohtaan.

Strand Properties

Tämä johtuu siitä, että Espanjassa asuntokauppa on miltei sataprosenttisesti kiinteistökauppaa. Suomessa taloyhtiöt muodostuvat asunto-osakkeista, kun Espanjassa  kiinteistöjen muodostamia asuinkomplekseja nimetään taloyhteisöiksi (comunidad de propietarios).

Toisin kuin Suomessa, Espanjan taloyhteisöjen yhteinen omaisuus rajoittuu yhteisiin tiloihin, kuten esimerkiksi mahdolliseen puutarha-alueeseen, uima-altaaseen tai parkkialueeseen.

Käytännössä jokainen omistaja vastaa itse niistä kustannuksista, jotka koituvat tiloissa, jotka sijaitsevat tämän kotiovelta sisään päin. Poikkeuksen tästä saattaa joissakin tapauksissa tehdä katto.

Kiinteistön remontista ilmoitetaan taloyhteisölle kohteliaisuussyistä

Mikäli kiinteistössä halutaan tehdä parannustöitä, niistä on aina ilmoitettava taloyhteisölle. Ilmoitus on kuitenkin eri asia kuin lupa.

Kiinteistön sisällä omistaja saa tehdä mitä tahansa parhaaksi katsomiaan parannustöitä, kunhan yhteiset elementit, kuten esimerkiksi kantavat seinät eivät vaurioidu. Moniin remontteihin tarvitaan kuitenkin kaupungin remonttilupa.

Taloyhteisön lupaa ei tarvita edes silloin kun muutoksia halutaan tehdä julkisivuun, kunhan noudatetaan yhteisesti sovittua estetiikkaa. Tällaisia muutoksia voivat olla muun muassa ikkunoiden vaihtaminen tai markiisin asentaminen.

TEKSTI: Katia Westerdahl
KUVA: Shutterstock

Lue koko juttu taloyhteisössä sijaitsevan asunnon remontoinnista huhtikuun 2023 Olé-lehdestä!

Lue digilehti Tilaa Olé-lehti0

Your Cart