Olé-lehti 10/2016

Autónomo-yrittäjäksi Espanjaan

Näin pyydät kirjanpitokelpoisen laskun

Sisustus ja rakentaminen

Liiketila Madridissa muuntui tyylikkääksi loft-asunnoksi

Matkalla Baskimaassa

Bilbao ja San Sebastián kutsuvat kulttuurin ystävää

[toggle title=”Pääkirjoitus: Koti Espanjasta”]

Kauppa käy Espanjan asuntomarkkinoilla nyt ennätysmäisen vilkkaana. Espanjan tilastokeskuksen mukaan kuluneena kesänä asuntokauppojen määrä nousi yli 20 % vuoden 2015 kesään verrattuna. Noususuhdanne on jatkunut jo viiden vuoden ajan.

Asuntomarkkinoiden vilkastuminen näkyy jo varovaisena hinnannousuna, ja vaikka huippuvuosien hintoihin tuskin tullaan yltämään vielä moneen vuoteen, ostoaikeissa olevien kannattaa ottaa tilastot tosissaan ja ryhtyä tuumasta toimeen.

Niitä suomalaisia, jotka haaveilevat viettävänsä Espanjassa pitkiäkin aikoja, on niin ikään nyt ennätysmäärä. Tämä näkyy tällä hetkellä vuokramarkkinoilla vallitsevasta ”ei oo” -tilanteesta: miltei kaikki kiinteistönvälittäjät kertovat tarjonnan tulevalle talvikaudelle olevan minimaalista. Hinta-laatusuhteeltaan sopusuhteessa olevat vuokra-asunnot on aikaa sitten varattu.

Monet suomalaiset haluavat tutustua Espanjan eri alueisiin vuokraamalla ensin ja ostamalla vasta sitten, kun ovat tarkkaan tutkineet eri vaihtoehdot. Näin kannattaakin tehdä. Asuntokaupat Espanjassa voi tehdä turvallisin mielin, sillä kaikissa asuntokaupoissa käytetään julkista notaaria, joka kyllä huomauttaa sopimuksen epäkohdista, jos sellaisia havaitsee. Päätös siitä, noudatetaanko notaarin ohjetta, on kuitenkin loppukädessä ostajan tai – riippuen tilanteesta – myyjän.

Vain harvinaisissa, todella räikeissä tapauksissa notaarin on kieltäydyttävä kaupanteosta. Katso siis, mihin suostut ja mitä loppupelissä allekirjoitat. Mikäli oma kielitaito ei riitä, tulkin palkkaaminen on huomattavasti edullisempaa kuin virheen tekeminen asiassa, joka kuitenkin on yksi elämän suurimpia hankintoja.

Mikäli saat tämän lehden käsiisi Koti Ulkomailla -messuilla, tutustumismatkasi Espanjaan on juuri alkanut. Toivomme voivamme osaltamme auttaa siinä, että se olisi mahdollisimman antoisa. Pyrimme joka numerossa antamaan hyödyllistä tietoa Espanjasta maan ystäville, mutta koska Espanjan lait ja säädökset muuttuvat aika ajoin, muistathan tarkistaa tietojen paikkansapitävyyden vielä ennen tärkeiden päätösten tekemistä. Hyvää syyskauden alkua kaikille lukijoillemme!

Katia Westerdahl [/toggle]

[toggle title=”Sisällysluettelo”]

6 Pääkirjoitus: Koti Espanjasta
8 Jyrki Palo: Kohtalokas virka
10 Ajassa mukana
14 Lukijan kynästä
16 Menossa mukana
17 Kuitti, lasku vai ei kumpaakaan?
20 Yritys pystyyn, eli autónomoksi Espanjaan
23 Espanja rikkoo matkailuennätyksiä
27 Asuntometsällä Madridissa
30 Näin suomalaiset asuvat Espanjassa
33 Espanjalaisella designilla paikallista väriä kotiin
36 Unelmien loft-asunto Madridissa
40 Espanjan asuntopörssi
54 Bilbaosta on kuoriutunut Baskimaan helmi
59 San Sebastián kutsuu tänä vuonna kulttuurin ystäviä
64 La Gomeran saarella voi kokea aidon Kanarian ja vehreän luonnon
69 Kolumni: Aito Espanja löytyy turistialueilta
70 Pyörätuoleilla pyhiinvaellusmatkalle
74 Kolumni: Pientä viherrystä luvassa
75 Minun barrioni: Kanarian Puerto Ricossa auringonpaiste on taattua
78 Perusreseptit haltuun: Perinteiset perunaherkut
80 Espanjan kielen kotikoulu
82 Papin porinat: Kuuma kesä ja syksyn haasteet
83 Palveluhakemisto
90 Ristikko

[/toggle]