Olé-lehti 1/1998

Mihinkäs auto on kadonnut?

Olé kertoo mitä tehdä, kun auto hinataan pois paikaltaan.

Teräsmies voitti surunsa

Erkki Palmulle pyhiinvaellus Pohjois-Espanjassa oli matka surusta elämäniloon.

Hiihtokammoa karkottamassa

Sierra Nevadassa voi harjoitella koulusta tuttua lajia.

[toggle title=”Pääkirjoitus: Onko Olé-lehti tarpeeksi monipuolinen?”]

Jokaisen lehteä julkaisevan on aika ajoin pysähdyttävä tarkoin harkitsemaan, vastaako tuote siihen kohdistettuja odotuksia. Olé-lehden kohdalla on muistettava, että se on erikoisaikakauslehti, ei yleisaikakauslehti. Olé-lehti on suunnattu niille suomalaisille, jotka haluavat tietää enemmän Espanjan asioista nimenomaan suomalaisin silmin katsottuna. Lehden on palveltava niitä maanmiehiämme, jotka asuvat Espanjassa joko pidempiä tai lyhyempiä ajanjaksoja. Näin ollen sen tulee käsitellä kummankin maan lainsäädäntöä ja määräyksiä yhdentyvässä Euroopassa. Tarvitaan siis tiukkaa asiatietoa, yleissivistäviä ja viihdyttäviäkään artikkeleja unohtamatta.

Lehden tämän numeron sisällön ovat laatineet 17 kirjoittajaa. Jaakko Kunttu kirjoittaa toisen osan Juan Carlos I:tä kuvaavasta artikkelista kuninkaan 60-vuotispäivän kunniaksi. Seppo Paldanius palaa historiaan ja Francoon ja Olavi Peltola luo henkilökuvan poliittisten myrskyjen yli selviytyneestä Fragasta. Erittäin kiitollinen kustantaja on siitä, että piispa Kalevi Toiviainen on liittynyt lehtemme avustajakaartiin. Tällä kertaa hän kirjoittaa espanjalaisesta kirjailijasta ja diplomaatista Angel Ganivetista, joka todella on luonut siltaa Suomen ja Espanjan välille.

Marja Naskila ja espanjalainen asiantuntija Bartolomé Cantarero kertovat tärkeistä käytännön asioista, kuten myös Toini Klemi niksinurkassaan sekä Eva Simola ruokajutussaan. Espanjalaisten juomien erityistuntija Matti Larres on tietysti mukana.

Aivan korostetusti olemme halunneet tässä numerossa tehdä kunniaa Santiago de Compostelan 500 kilometrin pyhiinvaellusreitin vaeltaneelle “teräsmiehelle” Erkki Palmulle ja vuosipäiväänsä viettäneelle, pitkään suomalaisia turisteja Espanjassa luotsanneelle Arto Karhuselle.

Urheiluakaan ei ole unohdettu, kuten Heikki Naskilan kirjoituksesta käy ilmi. Toimituksen nuorempi väki kävi Sierra Nevadassa hiihtämässä ja palasi jutuntekoon ehjin jäsenin, kuten lukea saattaa. Syksyllä toimituksessa aloittaneet Sanna Jäppinen ja Jukka Erkko tuovat lehteen oman sukupolvensa näkemyksiä ja aihevalintoja, jotka kiinnostanevat iästä riippumatta.

Manner-Espanjan uusi siirtolaispappi Ilkka Pärssinen avaa tässä numerossa palstansa. Lehden uutena kolumnistina aloittaa myös Satu Lampi ja vanha tuttu, Elias Hasila palaa pipanoineen. Lehden Ajastin-osassa käsitellään uutisluonteisesti ajankohtaisia aiheita ja aina tärkeästä terveydestä lukijoille kirjoittaa tässä numerossa Matti Tolonen.

Onko lehden sisältö siis toisaalta nuorekas, toisaalta vanhoja arvoja kunnioittava ja tietoa jakava? Tämän päätelköön lukija itse. Ja mikäpä estää lukijaa tarttumasta kynään ja kirjoittamasta omia kokemuksiaan tai neuvojaan muidenkin hyödyksi?

Stig Westerdahl

[/toggle]

[toggle title=”Sisällysluettelo”]

5 Pääkirjoitus
6 Ajastin – mm. Eduskuntaan Espanjan ystävyysryhmä, Maailma sopusoinnussa, “Ermuan henki”, Kongressi puuttuu perheväkivaltaan, Julius Cesar ei päässyt edes Timbuktuun, Lorcan juhlavuosi
12 Hänen majesteettinsa Juan Carlos I de Borbón y Borbón, elämäkerran toinen osa
14 Muuan näkökulma Espanjan El Caudillosta
18 Fraga – Galician jättiläinen
20 Mihinkäs auto on kadonnut?
22 Autojen myynti ennätyslukemiin
24 Hiihtokammoa karkottamassa
28 Vuosisadan vaihteen Suomi espanjalaisin silmin
34 Sisustusta sydämellä – Ghita Bergenin sisustuksia esittelevä sarja jatkuu
38 Talveksi vuokralle Espanjaan
40 Kuluttajansuoja kiinteistöä ostettaessa Espanjassa
41 Vanhojen asuntojen hinnoissa suuria vaihteluja
42 Asuntopörssi
48 Kirjoita elämästäsi Espanjassa!
50 Hintatietoiselle purtavaa, osa 2: Espanjan sisäiset puhelut
52 Aurinkoa pullossa, osa 8: Viinikellari kerralla
55 Tee Koon Niksipalsta
56 Riistaruokia, osa 2
60 Uutta tietoa laihduttamisesta
62 Teräsmies voitti surunsa pyhiinvaelluksella
67 Naisenelämää Espanjassa: Sovinismi – elämäntapa, joka yllyttää uskottomuuteen
68 Tuhansien tuntema “Spiesin Arto” täytti 60
70 Urheilun kummallinen kannatus
71 Seniorigolfaajan suojaravinteet; Ei enää voittoja Häkkiselle Jerezissä?
72 10 vuotta sitten
73 Ellun pipanat
74 Kansainvälisyys ja köyhyys

[/toggle]