Olé-lehti 2/1998

Olé-lehti 2/1998

Olé-lehti 2/1998

Lääkärin ohjeita automatkalle

Suomen ja Espanjan välille kertyvät ajokilometrit verottavat kulkijaansa.

Paellaa kaikilla mausteilla

Espanjan itärannikolla sijaitseva Valencia on paellan syntypaikka.

Tunne Välimeren alueen kasvit

Suomen luonnosta poikkeavaan Välimeren alueen kasvistoon on hyvä tutustua.

Pääkirjoitus: Onko EU ensiaskel Euroopan Yhdysvaltoihin?

Lehtemme tähän numeroon on Suomen suurlähettiläs Madridissa, Pekka J. Korvenheimo, antanut laajahkon haastattelun. Tapaamisen yhteydessä keskusteltiin Euroopan Unionista yleensä, tulevasta rahaunionista ja suomalaisista espanjassa.

EU:sta ja EMUsta tavallinen Matti Meikäläinen kuulee päivittäin niin paljon vastakkaisia väitteitä, ettei enää oikein tiedä, mihin uskoa. Kuitenkin nämä isot asiat tulevat lähitulevaisuudessa koskettelemaan meitä kaikkia hyvin läheisesti. Mielipiteiden ristikkäisaallokossa on jotenkin turvallista vedota omaan suurlähettilääseen, joka on maamme korkein viranomainen Espanjassa, ja pyytää hänen kannnanottojaan asioihin, jotka tuntuvat monimutkaisilta.

Helsingin yliopiston professori ja tasavallan presidentin neuvonantaja Alpo Rusi on julkisesti todennut, että EU on kaikessa oleellisuudessaan nimenomaan taloudellinen yhteisö. Hänen mukaansa siitä on tulossa talouden jättiläinen NAFTAn (Kanadan, USA:n ja Meksikon talousliitto) ja Aasian vastapainoksi.

Korvenheimo painottaa, että EU on kuitenkin myös poliittinen ja sivistyksellinen yhteisö, jossa korostuu eurooppalainen identiteetti. Totta kai, jos se kykenee yhdistämään talousresurssinsa, siitä voi tulla merkittävä – ehkä maailman merkittävin – mahtitekijä aikaa myöten. Mutta Korvenheimon mukaan unionia ei voida missään tapauksessa pitää pelkästään talouden integraationa. Tarkoituksena on lisätä eurooppalaisten valtioiden kaikkinaista yhteistyötä ottaen huomioon kunkin maan kansallisten kulttuureiden perusteet.

Maastrichtin sopimuksen tavoitteena on yhä läheisempi unioni Euroopan kansojen kesken, ei liittovaltio. Toisaalta esimerkiksi pankinjohtaja Harri Holkeri on äskettäin todennut, että EU kehittyy ajan mittaan liittovaltioksi.

Suurlähettiläs Korvenheimo toteaa, ettei Suomen valtionjohdolla ole mitään yhtenäistä, virallista ennustetta mahdolliseen liittovaltioon, vaan sen edustajat puhuvat – kuten suurlähettiläskin – omia kantojaan. Korvenheimo yhtyy kuitenkin Holkerin sanomaan siinä, että kaukaisessa tulevaisuudessa liittovaltiovaihtoehto saattaa häämöttää realistisena optiona. Hän ei kuitenkaan usko, että meidän sukupolvemme tulee näkemään Euroopan Yhdysvaltoja, vaan EU tulee meidän aikanamme perustumaan kansallisvaltioiden yhä syvenevään yhteistyöhön.

Käyköön kuinka käy, joka tapauksessa paljon yhteistä tulee Suomen ja Espanjan välille. Muutakin kuin rahayksikkö. Esimerkiksi Suomen kulttuuri-instituutti, joka avattiin Espanjassa maaliskuussa 1997, on lähtenyt hyvin toimimaan ja saanut lyhyessä ajassa paljon aikaan. On järjestetty näyttelyjä ja seminaareja, joiden avulla on tehty Suomen kulttuuria, tiede- ja taide-elämää tunnetuksi. Instituutin työ ei kuitenkaan juuri näy Espanjan suomalaisalueilla, joilla suomalaisten omaehtoinen aktiivisuus on merkittävää. Näillä alueilla voi jokainen suomalainen olla maansa lähettiläs ja tunnetuksitekijä.

Stig Westerdahl

Sisällysluettelo

5 Pääkirjoitus: Onko EU ensiaskel Euroopan Yhdysvaltoihin?
6 Ajastin – mm. suomalainen kulttuuri esillä Barcelonassa, eurokolikoiden aiheet selvillä, Conde ja Roldán vankilaan sekä ajattelijoiden kerma koolla Valenciassa
12 Suomen Madridin suurlähettilään Pekka J. Korvenheimon haastattelu
16 Paellaa kaikilla mausteilla
18 Vinelandin tytöt ja pojat maantiellä
21 Lääkärin ohjeita automatkalle
22 Christina von Haartman – El Alamillon emäntä
28 Kylpyläelämää roomalaisajan Espanjassa
30 Pepe Carvalho – kirjoja polttava yksityisetsivä ja herkkusuu
34 Yö espanjalaiseen tyyliin – paradorit halvempia kuin kuvitellaan
38 Suomalainen sisu vei miehen huipulle
40 Antequerasta löytyvät ehjän elämän ainekset
44 Costa Blancan nykytilanne
45 Asuntopörssi
52 Taloyhteisöjen ongelmia
54 Sisustusta sydämellä, osa 3
57 Veronmaksajat Aurinkorannikolla
58 Arjen keskellä pilkahtaa häivähdys tähtiloistosta
60 Aurinkoa pullossa, osa 9: Rakas kansallisjuomamme
63 Suomalaiset BG Pankin vieraina Marbellassa
64 Tunne Välimeren alueen kasvit
66 Naisenelämää Espanjassa: Avioliitto ihmisten kesken – iänkaikkinen vai ajallinen mahdollisuus?
69 Espanjalaisten urheilulehtien jalkapallomaailma
70 Anna Hokkanen, golfaava maailmankansalainen
72 Kysy – me vastaamme!
73 Ellun pipanat
74 Papin pakina: Sunnuntai
75 Kansainväliset Päivät yleisömenestys

 

Tilaa lehti Digilehti

Strand Properties


Post a new comment

0

Your Cart