Olé-lehti 3/1985

Olé-lehti 3/1985

Olé-lehti 3/1985

Konsuliviraston tehtävät

Aurinkorannikon suomalaiset ovat saaneet hoitaa asiansa Málagan konsulinvirastossa viime vuodesta lähtien.

Reumalapset Espanjassa

Reumaliitto järjesto suomalaisille reumalapsille sopeutumiskurssin Los Pacosissa.

Muoviraha on kätevä matkalla

Yhä useampi suomalainen käyttää matkallaan luottokorttia, joka on saanut suuren suosion myös Espanjassa.

Pääkirjoitus: ¡Sol y sombra!

Tarvitsematta vähäisiäkään lahjoja nähdä tulevaa voi varmuudella sanoa, että etenkin suomalaisten massamuutto Espanjaan on vasta alkamassa. Seuraavan kymmenen vuoden aikana Espanjassa pysyvästi asuvien suomalaisten määrä moninkertaistuu.

Suomen Pankki löysää koko ajan valuuttarajoja ja Suomen monen terveydelle epäsuotuisa ilmasto vauhdittaa muuttoliikettä ennen kaikkea Espanjan Aurinkorannikolle, joka ilmastoltaan on eräiden sairauksien suhteen maailman terveellisin ja muilta osin Euroopan mantereen ihanteellisin. Sen mm. Madridin ilmatieteenlaitoksen tilastot vääjäämättä osoittavat.

Vaikka Aurinkorannikko tuntuu olevan kaukana, se on yllättävän lähellä; lentokone Helsingistä Málagaan on ilmassa reilut neljä tuntia ja autollakin matka taittuu muutamassa päivässä – samalla mantereella kun koko ajan liikutaan. Tästä syystä moni on valinnut Aurinkorannikon esim. Floridan asemesta.

Eikä olekaan mitään ideaa siinä, että osan elinvuosistaan kärsii sairauksista oloissa, jotka eivät ole pakolliset. Monet ovatkin seuranneet elämässään aurinkoa ja lämpöisiä elintiloja eli viettävät kesäkaudet Suomessa ja siirtyvät talveksi Aurinkorannikolle.

Siirtymävaiheen budjetti syntyy itsestään, sillä elinkustannukset Espanjassa ovat 30-50 prosenttia Suomen tasoa edullisempia; moni poikamies on sanonut yksien shortsien riittävän talvikauden kerrallaan Espanjan auringon alla. Ruoka ravintolassa tuntuu monissa paikoissa ilmaiselta, eikä se kaupoissa maksa sitäkään.

Parhaillaan Aurinkorannikolla eletään taas aikaa, joka merkitsee koko kuvan voimakasta muutosta. Koulut alkavat Espanjassa ja espanjalaiset vetäytyvät rannikkojen lomakohteista normaaliin lukujärjestykseen. Ja vastaavasti Espanjan talviasukkaat kokoavat kimpsujaan eri puolilla Eurooppaa siirtyäkseen auringon alle. Aurinkorannikko ikään kuin pukeutuu talviturkkiinsa, jossa on karvaa vähän kaikkialta – enenevästi myös Välimeren eteläpuolelta, misä Lähi-Idän öljymaiden asukit ovat hekin havainneet Aurinkorannikon monet etuisuudet omiin hiekkaerämaihinsa verraten. Monet rannikon elintarvikekauppiaista mainostavatkin selvällä arabiankielellä jauhelihaa, jossa ei taatusti ole siivuakaan sikaa.

Mutta samalla kun Aurinkorannikolla rakennetaan ja turismille sekä “residenteille” luodaan parempaa palvelua, korostuu samassa tahdissa hyvin ikävä tosiseikka – rikollisuus. Se on alue, johon Espanjan viranomaisten tulisi puuttua nopeasti ja kovin ottein. Rikollisuutta on kaikkialla. Etenkin siellä missä on työttömyyttä ja huumeita. Ongelma on maailmanlaajuinen.

Mutta espanjalaisilta pitäisikin erikseen kysyä, miksi rikollisuus lähti vahvaan nousuun heti, kun maan valtakuvio muuttui. Näinä aikoina tuntuu siltä, että kauan piilossa pidetyt ja pysyneet konnat hakevat vastinetta ajalle, jolloin kuri oli kova ja järjestys järkkymätön.

Varkaudet ja ryöstöt ovat jokapäiväisiä. Se on olemassaoleva tosiasia, jota ei ole mitään syytä kaunistella.

Näinä päivinä vielä kauhistellaan noussutta rikollisuutta, mutta kun lainvastaisuudet osuvat omalle kohdalle, on tilanne vaikea.

Olé-lehti avaa keskustelun tässä ja nyt meidän jokaisen hyvinvoinnin ja turvallisuuden lisäämiseksi. Lehtemme hankkii jatkossa suoraan huipulta tietoa siitä, mitä viranomaiset aikovat tehdä rikollisuuden hillitsemiseksi.

Monet ovat kanssamme samaa mieltä, joten pelkäksi ininäksi tämän aiheen tarkastelu ei jää. Sen lupaamme.

Meidän jokaisen parhaaksi,

Stig Westerdahl

PS. Tervetuloa talvikotiin “residentit”!

Sisällysluettelo

5 Pääkirjoitus
6 Konsuliviraston tehtävät
8 Sijoittaisinko pörssiosakkeisiin?
11 Happivesi: Uusi terveysjuoma
12 Ajoneuvon tuonti Espanjaan
15 Ympäristön vaikutus terveyteen, osa 1: Reumalapset Espanjassa
20 Suomesta ulkomaille muuttavan vero-oikeudellinen asema
28 Uuden auton ostaminen Espanjassa
32 Muoviraha – kätevä matkalla
34 Elämäni tapahtumarikkain vuosi
36 Matkustajavakuutus turvallisen matkan ehdoton eväs
38-43 Espanjankävijän muistilista
40 Aurinko auttaa psoriin
42 Ihmeköynnös – Bougainvillea
44 Lukijan kynästä
46 Aikaisemmin lehdissä käsiteltyjä aiheita

 

Tilaa lehti     Digilehti

Strand Properties


0

Your Cart