Olé-lehti 3/2024

Olé-lehti 3/2024

Maaliskuun 2024 Olé-lehden kansi

Olé-lehti 3/2024

Autónomon aakkoset

Näin pääset yrittäjyyden alkuun Espanjassa

Espanjan mystinen pääsiäinen

Semana Santan kulkuerumba alkaa palmusunnuntaina

Suomi-padel kukoistaa Aurinkorannikolla

Tutustu alueen kenttiin ja kerhoihin

Pääkirjoitus: Tasapainoilua

Aurinko. Sitähän me suomalaiset rakastamme Espanjassa. Kun viime numerossa kysyimme lukijoiltamme, miten Espanjan valo vaikuttaa teihin, vastauksia tulvi ennätysmäärä. Sivulle 82 saimme mahtumaan vain pienen osan kaikista iloa, hehkutusta, terveyttä ja energisyyttä pursuavista viesteistä. Moni puhuu konkreettisista terveyshyödyistä, stressin kaikkoamista ja onnellisuudesta. Valo ja lämpö ovat kaikki kaikessa, kuului yksi vastauksista.

Nyt pitäisi kuitenkin ottaa kaikki poppaskonstit ja sadetanssit käyttöön, jotta saisimme tänne aurinkoparatiisiin sateita. Kuivan alkutalven jälkeen Andalusian aluejohtaja Juanma Moreno totesi, että vesikatkokset ovat muutaman kuukauden päästä todellisuutta myös rannikkoalueilla ja isoissa kaupungeissa, jos vettä ei sada 30 päivää yhtäjaksoisesti. Noin pitkä sadepäivien putki on utopiaa. Jonkinlaisia vesikatkoksia on siis tulossa yhä useampiin kaupunkeihin, mutta tulevien kuukausien sateet voivat vaikuttaa niiden laajuuteen. Erilaisia rajoituksia ja säästötoimia on toki käytössä jo nyt.

Tämän lehden uutisosiossa suomalaiset vuokravälittäjät kertovat, että he eivät ole nähneet vesipulan laskevan suomalaisten intoa saapua Aurinkorannikolle. Kuten yksi haastateltavista totesi, Espanjan positiiviset puolet vetävät voiton. Ainakaan vakiotalviasukas ei jää palelemaan ja liukastelemaan Suomeen siksi, että uima-allasalue on suljettu tai hanasta ei tule muutamana tuntina päivässä vettä. Se on toki asennekysymys. Ja asennetta nyt tarvitaankin. Jokaisen asukkaan ja vierailijan on asennoiduttava osallistumaan vedensäästötalkoisiin.

Moni suomalainen on aidosti huolissaan Espanjasta, sen luonnosta ja ihmisistä. Kotiin jäämistä pohditaan, koska ei haluta omalle tunnolle yhtään tippaa tuosta kuivuuskurimuksesta. Aluepäättäjät ovat painottaneet, että nämä kuivuuden kurittamat alueet eivät hyödy siitä, että saisivat niskaansa toisenkin paisuvan ongelman eli työttömyyden. Juuri Espanjan pahimmassa vesipulassa olevat alueet, kuten Andalusia ja Katalonia, ovat niitä, joissa matkailu ja palvelusektori tuovat suuren siivun kansan leivästä.

Espanjan aurinkoa rakastava suomalainenkin toivoo nyt sateista maaliskuuta. Mutta jos se ei tuokaan runsaita sateita, ei lyödä hanskoja tiskiin. Tämän kuluneen suomalaisen sanonnan perään voi heittää espanjalaisen: Abril aguas mil eli vapaasti käännettynä ”huhtikuussa tuhannesti vettä”. Joinakin vuosina kevätkuukaudet ovat tuoneet enemmän vettä kuin talvikuukaudet. Toivoa on.

Sisällysluettelo

4 Pääkirjoitus: Tasapainoilua
8 Palopuhe: Demokraattinen tsunami
10 Oleellista
14 ¡Vamos!
16 Itsenäisen ammatinharjoittajan ABC
20 Kolumni: Suomessa nauru on merkki tyhmyydestä, Espanjassa hyve
21 10 kysymystä asiantuntijalle: Mikä maa, mikä laki?
24 Aurinkorannikon padelin ytimessä
28 Mahtipontinen pääsiäinen
32 Käytetty muuttui halutuksi
37 Nakke nauttii Espanjasta
40 Yllättävän tärkeä viinietikka
44 Alejandro Sanz, cadizilainen artisti Madridista
48 Sienet ovat luonnon terveyspommi

KOTI ESPANJASSA
49 Kaksi kotia Gran Canarialla
55 Espanjan asuntopörssi

62 Historiallinen rajakaupunki Badajoz
63 Almerían yllättävät ulkoilureitit
70 El Cidin kukoistava kaupunki Burgos
74 Pääsiäisen ikoni Bacalao
76 Aprende español
78 Palveluhakemisto
80 Papin porinat: Arvoperusta
81 Ristikko
82 Osallistu
83 Club Olé

Tilaa lehti     Digilehti

Strand Properties


0

Your Cart